Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen slopar karensdagen – efter virusutbrottet

Expressen TV sänder direkt.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndigheten höll en pressträff på onsdagen.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomma läktare i Tyskland.Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges damlandslag på plan med tomma läktare inför tisdagens fotbollslandskamp mellan Portugal och Sverige i Algarve Cup på Estádio Algarve. Nu kan även svenska läktare komma att stå tomma.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning – regeringen beslutar att stoppa alla sammankomster med fler än 500 deltagare, skriver SVT Nyheter. 

Förbudet gäller i hela landet. 

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. 

Tidigare i dag meddelade regeringen även att karensavdraget slopas i arbetet mot coronaviruset. 

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor från olika delar av landet och världen samlas på samma plats. 

Förbudet gäller hela landet. 

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Regeringen har lyssnat och efter ett extrainsatt regeringssammanträde tagit beslutet att stoppa de stora sammankomsterna, skriver SVT Nyheter. 

Evenemang ställs in

Det innebär även att alla stora svenska idrottsevenemang som SHL, hockeyallsvenskan, svenska cupen med flera påverkas. 

Svenska fotbollförbundet meddelar att helgens matcher i Svenska cupen kommer att spelas utan publik, liksom landslagets kommande möte med Ryssland på Friends arena. 

– Ett alternativ kan vara att dra ner publikkapaciteten till under 500 personer, ett annat att spela inför tomma läktare och ett tredje att helt enkelt skjuta upp. Det är olika för olika sporter, säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. 

I pressmeddelandet skriver Folkhälsomyndigheten att varje smittad person kan ha haft kontakt med uppemot 50 personer, vilket belastar landets smittskydd hårt. 

I nuläget finns inga rekommendationer kring kollektivtrafiken. 

– Det är inte en högriskmiljö så långt vi kan bedöma, säger statsepidemilogen Anders Tegnell.

Besöksnäringen: ”Krisläge”

För svenskt besöksliv innebär nyheten ett hårt slag. Det konstaterar Jonas Siljhammar, vd för Visita som är branschorganisationen för besöksnäring. 

Under dagen har han suttit i möte med Stefan Löfven.

– Vi fick information om läget, men regeringen lyssnade också, och vi fick ge en beskrivning av läget av den mycket allvarliga situation som vi hamnat i. Även transport har drabbats hårt och har kris nu.

Jonas SiljhammarFoto: ©fotograf Peter Knutson070-734 60 02www.peterk

Virusutbrottet har lett till en drastisk minskning av mötes- och hotellbokningar. Bara under veckan har Visita mottagit 87 besked om varsel som omfattar cirka 700 personer. Inom närmsta veckan väntas minst 2 000 till varslas.

– Jag har bett om och hoppas att skyndsamt få svar på hur regeringen kan kompensera de företag som drabbas av detta. Det har man gjort i andra länder, säger Jonas Siljhammar.

Han fortsätter:

– Regeringen har gett positiva besked men det krävs mycket mer eftersom det är krisläge.

Regeringen slopar karensdagen 

Tidigare i dag meddelade regeringen och samarbetspartierna S, MP, C och L också att karensdagen slopas i arbetet med coronaviruset. Det innebär att staten kommer betala ut sjukpenning under den första dagen av sjukfallet, i syfte att minska smittspridningen och därmed belastningen på vården.

– Det är viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet. Staten kommer ta hela ansvaret för den kostnaden, säger Per Bolund (MP) vid en pressträff. 

I ett första skede gäller den slopade karensdagen i två månader, och det förväntas kosta regeringen runt en miljard kronor per månad, uppger finansminister Magdalena Andersson (S). 

Regeringen presenterade också en extra ändringsbudget som innehöll ett krispaket om tiotals miljarder kronor, där svenska företag även kan få stöd i det skakiga världsekonomiska läget.

Regeringens krispaket

Karensdagen slopas.

Kommuner och regioner kompenseras för extraordinära kostnader kopplade till coronavirus, exempelvis för personal och materielåtgång. 

Folkhälsomyndigheten får ett tillskott på 41 miljoner kronor, Socialstyrelsen får 20 miljoner och Läkemedelsverket 5 miljoner kronor. Socialstyrelsens låneram tredubblas för inköp av utrustning.

Förslaget om korttidsarbete, som syftar till att undvika uppsägningar, ska träda i kraft redan 1 maj i år.

Utöver det som presenteras i dag undersöks ett stort antal ytterligare åtgärder, enligt regeringen.

Löfven kallade till coronamöte

Stefan Löfven (S) höll även ett krismöte om coronaviruset med alla åtta svenska partiledare. Efter mötet konstaterade flera partiledare att det finns en samsyn kring karensavdraget. Samtidigt hade Ebba Busch (KD) förväntat sig fler svar från regeringen:

– Det handlar om vårdens kapacitet, och vad som händer om fler patienter blir smittade. Vi kan inte skjuta över ansvaret på regionerna i ett läge som är en nationell angelägenhet, säger hon.

Statsepidemiolog Anders Tegnell om det första coronadödsfallet i landet.
KD-ledaren vill veta vilken kapacitet som finns vid ett kraftigt förvärrat läge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.