Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven kallar alliansen till pensionssamtal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var i samband med regeringens besök i Dalarna i dag som statsminister Stefan Löfven på eget initiativ reagerade på Expressens granskning.
Foto: Sven Lindwall
– Jag tycker vi ska måna mer om pensionärernas ekonomi, säger Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Statsministern läste i dag Expressens artikel om fondförvaltarna som blivit mångmiljonärer på pensionspengar – och reagerade starkt.

Nu kallar han de borgerliga partierna till pensionssamtal.

– Är de borgerliga partierna beredda att diskutera en större förändring av systemet, så att pengarna går till pensionärerna och inte till förvaltarna? frågar han.

Det var i samband med regeringens besök i Dalarna i dag som statsminister Stefan Löfven på eget initiativ reagerade efter att ha läst Expressens artikel om fonddirektörerna som tjänar miljoner på dina pensionspengar – och lever lyxliv.

Själv har han sina pengar i den statliga sjunde AP-fonden.

– Jag tycker vi ska måna mer om pensionärernas ekonomi, säger Stefan Löfven.

Hösten 2014 slöt Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna den pensionsuppgörelse som fortfarande gäller.

Sågar egna uppgörelsen

I dag sågar Stefan Löfven delar av uppgörelsen.

– Det är en del av en helhetsuppgörelse och då står vi för den uppgörelsen, men jag tycker att det är viktigt att peka på bristerna i det systemet. Vi måste se till att rätta till det så att pengarna går till pensionärerna, säger han nu.

Hur rättar man till det då?

– Det finns en utredning nu som tittar på hur man ska förbättra systemet. Men jag tror att det behöver göras mer. Vi vet att mycket pengar, miljarder, skulle kunna gå till pensionärerna i stället för det här. Vi var ju aldrig förtjusta i det här systemet när det infördes – och jag tycker nu att man på den borgerliga kanten ska fundera igenom – inte minst med tanke på Expressens artikel – om det är vettigt att vi har alla dessa fondförvaltare som drar in miljonär.

– Pensionspengarna ska gå till pensionärerna och inte till avgifter till bolag som i många fall inte presterar något bättre än AP7. I många fall till och med sämre. Det kostar mer och man får mindre tillbaka. Det är liksom ingen bra affär för pensionärerna. Jag tycker att vi politiker har ett ansvar för pensionärerna.

Löfven vill ha samtal direkt

Men tar ni det ansvaret?

– Vi var aldrig för när det infördes, men vi ville ha till en stabil pensionsuppgörelse och det är den som gäller. Jag tog upp i valrörelsen att avgifterna är för höga och går till förvaltare, och nu har vi en utredning som ser över systemet. Jag tror vi behöver göra mer, och jag riktar mig därför till de borgerliga partierna och frågar: är de beredda att diskutera en större förändring av det systemet, så att pengarna går till pensionärerna och inte till förvaltarna.

Du vill ha sådana samtal direkt?

– Ja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.