Svenska delegationen vid besöket i Iran. Foto: Anna-Karin NilssonSvenska delegationen vid besöket i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson
Svenska delegationen vid besöket i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson
Handelsminister Ann Linde och Shahindokht Molaverdi i Iran. Foto: Anna-Karin NilssonHandelsminister Ann Linde och Shahindokht Molaverdi i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson
Handelsminister Ann Linde och Shahindokht Molaverdi i Iran. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven skakar hand med Irans president Hassan Rouhani. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven skakar hand med Irans president Hassan Rouhani. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven skakar hand med Irans president Hassan Rouhani. Foto: Anna-Karin Nilsson
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Sven LindwallLiberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Sven Lindwall
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Sven Lindwall

Löfven: "Jan Björklund är direkt oseriös"

Publicerad

Slöjorna i Iran har orsakat ett stort bråk mellan statsministern och Liberalernas partiledare.

I en intervju för Expressen i dag säger Stefan Löfven att Jan Björklund är "direkt oseriös" med sin kritik.

– Patetiskt, svarar Björklund.

Stefan Löfven var märkbart irriterad när han efter ett besök i riksdagen på tisdagen fick frågor om slöjdebatten som rasar efter hans besök i Iran i helgen.

– Det är lag i Iran. Jag vet inte om någon regering åkt till ett land och brutit mot lagen. Det gjorde inte den förra regeringen heller.

En av de som varit hårdast i sin kritik är Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Vi har sett ett haveri för den feministiska utrikespolitiken, säger han om regeringens resa till Iran.

Enligt Stefan Löfven är regeringen väl medveten om hur kvinnors situation ser ut i Iran, och han poängterar att den "behöver förbättras".

– Det är ingen tvekan om det. Nu har vi varit där och pratat om kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter i bredare bemärkelse. Vi åkte dit med en stark delegation med många kvinnor och visar att det här är vår syn på frågan. Då blir det en löjlig diskussion. Det är inte seriöst.

Handelsminister Ann Linde och Shahindokht Molaverdi i Iran.Foto: Anna-Karin Nilsson

"Björklund är oseriös"

Jan Björklund är oseriös?

– Ja, det är han. Direkt oseriös. Jag tror han är ganska ensam också i den här kritiken, för han vet precis som andra att den borgerliga regeringen hade precis samma princip: man följer lagen i det land man är.

Jan Björklund svarar direkt – och hänvisar bland annat till organisationen UN Watch som publicerar en bild på kvinnorna i den svenska regeringsdelegationen som tvingas paradera framför Stefan Löfven och den iranske presidenten.

Rubriken ovanför bilden lyder: "Walk of shame: Sweden’s “first feminist government” don hijabs in Iran".

– Bilden med den svenska handelsministern i slöja sprids nu i breda kretsar över världen. Det är pinsamt, säger Jan Björklund, och fortsätter:

– Det allvarliga är att slöjan är den yttersta symbolen för kvinnoförtryck i Iran, världens värsta religiösa diktatur. Den iranska regimen är säkert uppmuntrade av detta, kvinnorna i Iran är det inte.

Liberalernas partiledare Jan Björklund.Foto: Sven Lindwall

Uppmuntrar kvinnoförtryck

Enligt Jan Björklund kan den svenska regeringens förhållningssätt även uppmuntra de som vill upprätthålla det religiösa kvinnoförtrycket i svenska förorter.

– Det är synnerligen allvarligt att en svensk minister avporträtteras i slöja på det här sättet.

Samtidigt kallar Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh Iran för ett "könsapartheidland".

Stefan Löfven igen:

– Man får sätta vilka etiketter man vill, jag tänker inte ge mig in i den diskussionen. Vi vet att kvinnors situation i Iran är besvärlig, bland annat på grund av det faktum att man inte får klä sig som man vill. Vi tycker inte om det, men om jag ska möta dem och förändra den situationen då får jag ju välja antingen att sitta hemma och skrika eller så gör jag någonting och försöker nå en relation med Iran, säger statsministern och konstaterar att den svenska regeringen nu har skrivit ett så kallat "Memorandum of understanding" om kvinnors rättigheter.

Stefan Löfven skakar hand med Irans president Hassan Rouhani.Foto: Anna-Karin Nilsson

"Bara manliga deltagare?"

Kan du förstå att svenska medborgare blir upprörda när de ser bilder på kvinnliga ministrar som tvingas paradera framför dig och den iranske presidenten?

– Ja, fast återigen: det är bara att titta på alla som varit där tidigare, kvinnliga politiska ledare från andra länder och från den förra borgerliga regeringen. Alla åker till ett land och säger att vi måste följa lagen när vi är där. Inget annat kan komma på fråga. Det finns en annan möjlighet, och det är att bara skicka manliga deltagare i en sådan här delegation. Men vi gör inte det, för vi har både manliga och kvinnliga. Men man måste följa lagen i det land man är i.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag