Vänsterpartisten Markus Allard gick ut på Twitter och jämförde Stefan Löfven med Adolf Hitler. Foto: Sven Lindwall
Vänsterpartisten Markus Allard gick ut på Twitter och jämförde Stefan Löfven med Adolf Hitler. Foto: Sven Lindwall

Löfven jämfördes med Hitler av vänsterpartist

Publicerad

Vänsterpartisten Markus Allard jämför Stefan Löfven med Adolf Hitler på Twitter.

Nu vill tidigare V-ledaren Lars Ohly att han ska be om ursäkt, men den unge vänsterpartisten vägrar.

– Att be om ursäkt och retirera är inte det vänstern behöver. Man ska vara rakryggad och offensiv, säger han till Expressen.se.

Vänsterpartiet har ännu en gång hamnat i blåsväder efter en kontroversiell tweet från en av partiets företrädare.

Den här gången är det Markus Allard, 23, ersättare i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Örebro kommun och distriktsordförande för Ung Vänster Örebro län, som möts av kritik.

I inlägget, som på fredagen uppmärksammades av Tobias Schelin, ordförande för S-studenter i Sundsvall, jämför Markus Allard socialdemokraternas ledare Stefan Löfven med Adolf Hitler.

"'Vi behöver skapa ett globalt handslag mellan arbete och kapital' - tyckte Hitler... och Stefan Löfven", skrev Markus Allard.

Markus Allard möttes genast mothugg på nätet, men står på sig när Expressen.se når honom.

– Jag står för det jag skrivit, säger Markus Allard.

"Lite tillspetsat"

Markus Allard menar att jämförelsen är relevant eftersom socialdemokratin och fascismen, enligt Allard, har det gemensamt att de vill ha ett samarbete mellan arbete och kapital.

– Det är klart man kan tycka att det är lite tillspetsat och jag gör inga jämförelser i övrigt, säger han.

Är det inte lite osmakligt?

– Ja, det kan man ju tycka så klart. men det är inte konstigare än att Hitler också ville ha globalt handslag mellan arbete och kapital. Jag har inte sagt att Socialdemokraterna vill ha folkmord.

Bakgrunden är att Stefan Löfven i sitt installationstal sa att han "vill att Sverige ska vara en ledande kraft för att skapa ett globalt handslag mellan arbete och kapital. Vi ska bygga en global ekonomi som kuvar ingen men gynnar alla. Det är socialdemokratisk politik!"

Citatet twittrades ut av Socialdemokraterna och det var så Markus Allard fick syn på det.

Fördöms av de egna

Både Ung Vänster och Vänsterpartiet centralt fördömer utspelet.

– Det är en absurd jämförelse, säger Tove Liljeholm, pressekreterare för Ung Vänster.

Enligt Tove Liljeholm kommer tweetsen i n t e innebära att Allard måste avgå.

– Vi har talat med honom och han har tagit till sig av det, säger hon.

Emil Lindahl Persson, tillförordnad informationschef hos Vänsterpartiet, är också kritisk:

– Det är smaklös och sakligt fel. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var båda motståndare till Hitler och fascismen, säger han.

Även lokalt ser man allvarligt på det inträffade:

– Vänsterpartiet står inte bakom ett sådant uttalande. Vi kommer att prata med Markus om det här, säger Hans Holberg, ordförande för Vänsterpartiet i Örebro.

Kommer det här få några konsekvenser för honom?

– Det kan jag inte kommentera, säger Hans Holberg.

På lördagen gick även tidigare V-ledaren Lars Ohly till angrepp mot Markus Allard.

"Att jämföra Löfven med Hitler är ju bara dumt. Och oförskämt. Och värt en ursäkt", skrev Ohly på Twitter.

Markus Allard vägrar dock be om ursäkt.

– Att be om ursäkt och retirera är inte det vänstern behöver. Man ska vara rakryggad och offensiv, säger han till Expressen.se.

Ville döda Billström

Vänsterpartiet har vid ytterligare två tillfällen den senaste tiden skakats av kontroversiella inlägg på Twitter.

Christoffer Hurtig tvingades för bara två veckor sedan att avgå som ordförande för Ung vänster i Luleå efter att ha skrivit att han ville skjuta migrationsminister Tobias Billström.

Saken polisanmäldes också, men ledde aldrig till åtal.

I slutet av förra året skrev även Simon Fors, V-ledamot i kommunfullmäktige i Pajala och Norrbottens läns landstingsfullmäktige, att han ville att de "som styr vårt land" ska "drabbas av sjukdom och lidande".

Fors ångrade senare sitt uttalande.

– Det handlade om hur sjukskrivna behandlas i samhället, men det var skitdumt formulerat av mig. Det var dåligt gjort, sa han till Expressen.

Vänsterpartiet har, trots incidenterna, medvetet valt att inte ha någon uttalad policy för medlemmarnas agerande i sociala medier.

– Vi tycker att det är naturligt att man uppträder där som i alla andra sammanhang. Däremot är det alltid viktigt att man bemöter politiska motståndare med respekt, säger Emil Lindahl Persson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag