Stefan Löfven kommenterar skandalerna kring Kommunal. Foto: Pelle T Nilsson/AOPStefan Löfven kommenterar skandalerna kring Kommunal. Foto: Pelle T Nilsson/AOP
Stefan Löfven kommenterar skandalerna kring Kommunal. Foto: Pelle T Nilsson/AOP
"Nu får Kommunal själv utreda vad det är som har hänt, och det är Kommunals medlemmar som sist och slutligen ska avgöra eventuella följder utav detta", säger han. Foto: Henrik Montgomery/Tt"Nu får Kommunal själv utreda vad det är som har hänt, och det är Kommunals medlemmar som sist och slutligen ska avgöra eventuella följder utav detta", säger han. Foto: Henrik Montgomery/Tt

"Nu får Kommunal själv utreda vad det är som har hänt, och det är Kommunals medlemmar som sist och slutligen ska avgöra eventuella följder utav detta", säger han.

 Foto: Henrik Montgomery/Tt

Löfven: "Jag vet inte om det är pampkultur"

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu för första gången skandalerna som avslöjats kring fackförbundet Kommunal.

– Jag vet inte om det är pampkultur. Enligt min uppfattning får inga organisationer överhuvudtaget ha någon pampkultur, säger han.

Expressen mötte på torsdagseftermiddagen statsminister Stefan Löfven i samband med de nordiska Socialdemokraternas årsmöte på Lidingö utanför Stockholm.

Han kommenterade då för första gången Aftonbladets avslöjanden om spritfester inom fackförbundet Kommunals ledning.

– Nu får Kommunal själv utreda vad det är som har hänt, och det är Kommunals medlemmar som sist och slutligen ska avgöra eventuella följder utav detta. Men det är tveklöst så att vi alla, både i den fackliga och politiska världen, är i en förtroendebransch. Och förtroendet bygger på att man har förtroende och lever upp till det förtroendet.

– För det första tycker jag det är bra att det görs granskningar av fackliga organisationer såsom det politiska livet. Det ingår i demokratin, att vi faktiskt håller det här på dagordningen hela tiden. Sen måste man själv välja vad man faktiskt gör för att leva upp till förtroendet. En del saker som jag ser i rapporteringen är saker som inte ser bra ut, men nu är det upp till Kommunal att hantera situationen och framför allt reda ut detta för sina medlemmar.

"Bra att det granskas"

Vi är nu på Rönneberga kursgård som också skakats av skandaler. Hur ser du på att den här typen av skandaler kommer gång på gång?

– Det är bra att det granskas. Om det uppstår fel ska de upp i dagen. Det är så som vi kommer till rätta med det och blir varse. Hela vår verksamhet bygger på förtroende, och då måste vi förtjäna det förtroendet, och då måste vi agera så att vi har kvar det förtroendet.

Varför drabbas fackföreningsrörelsen återigen av ett utslag av pampkultur?

– Jag vet inte om det är pampkultur. Enligt min uppfattning får inga organisationer överhuvudtaget ha någon pampkultur. Jag tycker det är bra att det granskas.

Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin, MP, vill att förbundet granskas.

- Varje förening, oavsett om man är ett fackförbund eller ett parti eller vilken förening man än är så bygger ledningens uppdrag på ett förtroende från sina medlemmar. Det är klart att då måste föreningen granskas, det är bra att det görs och det måste svara sina medlemmar som känner upprördhet.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, menar att agerandet väcker frågor.

- Det är klart att det väcker massa frågor men det är frågor som Kommunal måste svara på. Jag antar att även deras medlemmar ställer de frågorna.

Ska fackförbund ägna sig åt krogverksamhet?

- Det avgör medlemmarna i de olika förbunden, de är ju fria organisationer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag