Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: "Jag vet inte om det är pampkultur"

Stefan Löfven kommenterar skandalerna kring Kommunal.
Foto: Pelle T Nilsson/AOP
"Nu får Kommunal själv utreda vad det är som har hänt, och det är Kommunals medlemmar som sist och slutligen ska avgöra eventuella följder utav detta", säger han.
Foto: Henrik Montgomery/Tt

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu för första gången skandalerna som avslöjats kring fackförbundet Kommunal.

– Jag vet inte om det är pampkultur. Enligt min uppfattning får inga organisationer överhuvudtaget ha någon pampkultur, säger han.

Expressen mötte på torsdagseftermiddagen statsminister Stefan Löfven i samband med de nordiska Socialdemokraternas årsmöte på Lidingö utanför Stockholm.

Han kommenterade då för första gången Aftonbladets avslöjanden om spritfester inom fackförbundet Kommunals ledning.

– Nu får Kommunal själv utreda vad det är som har hänt, och det är Kommunals medlemmar som sist och slutligen ska avgöra eventuella följder utav detta. Men det är tveklöst så att vi alla, både i den fackliga och politiska världen, är i en förtroendebransch. Och förtroendet bygger på att man har förtroende och lever upp till det förtroendet.

– För det första tycker jag det är bra att det görs granskningar av fackliga organisationer såsom det politiska livet. Det ingår i demokratin, att vi faktiskt håller det här på dagordningen hela tiden. Sen måste man själv välja vad man faktiskt gör för att leva upp till förtroendet. En del saker som jag ser i rapporteringen är saker som inte ser bra ut, men nu är det upp till Kommunal att hantera situationen och framför allt reda ut detta för sina medlemmar.

"Bra att det granskas"

Vi är nu på Rönneberga kursgård som också skakats av skandaler. Hur ser du på att den här typen av skandaler kommer gång på gång?

– Det är bra att det granskas. Om det uppstår fel ska de upp i dagen. Det är så som vi kommer till rätta med det och blir varse. Hela vår verksamhet bygger på förtroende, och då måste vi förtjäna det förtroendet, och då måste vi agera så att vi har kvar det förtroendet.

Varför drabbas fackföreningsrörelsen återigen av ett utslag av pampkultur?

– Jag vet inte om det är pampkultur. Enligt min uppfattning får inga organisationer överhuvudtaget ha någon pampkultur. Jag tycker det är bra att det granskas.

Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin, MP, vill att förbundet granskas.

- Varje förening, oavsett om man är ett fackförbund eller ett parti eller vilken förening man än är så bygger ledningens uppdrag på ett förtroende från sina medlemmar. Det är klart att då måste föreningen granskas, det är bra att det görs och det måste svara sina medlemmar som känner upprördhet.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, menar att agerandet väcker frågor.

- Det är klart att det väcker massa frågor men det är frågor som Kommunal måste svara på. Jag antar att även deras medlemmar ställer de frågorna.

Ska fackförbund ägna sig åt krogverksamhet?

- Det avgör medlemmarna i de olika förbunden, de är ju fria organisationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.