Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Jag tog det ansvar jag ska ta"

VILL GÅ VIDARE. Socialdemokraternas Stefan Löfven har precis gått genom sin första stora kris, Omar Mustafa-affären: "Det var olyckligt det som skedde, olyckligt för människan Omar och för partiet", säger partiledaren.Foto: Alexander Donka

Omar Mustafa-affären blev hans första kris som partiledare.

Nu vill Stefan Löfven vända blad och återfå fokuset på jobbfrågan.

I Expressens stora första maj-intervju avslöjar S-ledaren hur han vill styra Sverige.

- Vi behöver bryta upp blockpolitiken och komma överens i stora viktiga frågor, säger S-ledaren.

Stefan Löfven om...

OMAR MUSTAFA

"Det är inget snack om att det inte varit bra för vårt parti men jag har inte sett det som en kris. Det var olyckligt det som skedde, olyckligt för människan Omar och för partiet."

REGERINGSFRÅGAN

"Det går inte att göra ett taktiskt spel av det här mellan olika partier och olika block. Det är väljarna som avgör. När vi väl har ett valresultat måste alla vara beredda att ta ansvar för att styra landet på ett bra sätt."

GÖRAN PERSSON I DEN EKONOMISKA DEBATTEN

"Det gör mig ingenting. Det är bra att han får vädra sina åsikter. Sen vet han också att det är vi som har att hantera partiet, fatta beslut och göra avvägningar."

Hus vid havet

Namn: Kjell Stefan Löfven.

Ålder: 55 år.

Yrke: Partiledare för Socialdemokraterna.

Familj: Hustrun Ulla Löfven och hennes två barn och barnbarn.

Bor: Hyrestvåa i Stockholm, sommarhus vid havet utanför Örnsköldsvik.

Bakgrund: Började som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik. Blev kontaktombud 1981. Anställdes centralt i Svenska Metallindustriarbetareförbundet 1995. Ordförande för IF Metall 2005-12. Invald i Socialdemokraternas verkställande utskott 2005. Partiledare sedan 2012.

Inkomst: 116 000 kronor i månaden.

Omar-affären

Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa valdes oväntat in i Socialdemokraternas partistyrelse på S-kongressens sista dag. Sex dagar senare tvingades han att avgå sedan han fått kritik för att ha bjudit in ökända antisemiter och homofober till Islamiska förbundet. Partisekreterare Carin Jämtin har därefter tillsatt en arbetsgrupp som ska "belysa frågan om valberedningsarbetet och granskningen av kandidater".

Inredningen i det rymliga arbetsrummet i riksdagen går i blått. Soffan som Håkan Juholt lämnade efter sig har Stefan Löfven bytt ut mot fem duvblå farmorsfåtöljer, designade av Carl Malmsten.

- Jag ville inte ha en soffa, man hamnar i underläge i en soffa, förklarar S-ledaren.

På väggen hänger en målning av Tage Erlander. Stefan Löfven läser just nu den trettonde volymen av föregångarens dagböcker som avhandlar de stundtals påfrestande åren 1963-64.

Då hade Socialdemokraterna 51 procent av väljarna bakom sig. Under Stefan Löfven har partiet drygt 33 procent.

I dagböckerna beskriver Tage Erlander hur han låg sömnlös under Wennerströmaffären, storspionen som under kodnamnet Örnen lämnade ut hela det svenska försvaret till Sovjet.

"Inte sett det som en kris"

Stefan Löfven skriver inte dagbok. När han var metallordförande talade han in viktiga händelser på band, men det har han slutat med.

Frågan är vad Löfvens dagböcker hade avslöjat om hur han egentligen har upplevt Omar Mustafas korta gästspel i S?

Att han just genomlevt sin första kris som partiledare vill han inte riktigt hålla med om.

- Det är inget snack om att det inte varit bra för vårt parti men jag har inte sett det som en kris. Det var olyckligt det som skedde, olyckligt för människan Omar och för partiet. Ingen bra situation, men vi är fulla av arbetslust att ge oss på det vi verkligen vill prata om och det är hur vi får människor tillbaka i arbete. Hur vi får unga ut på arbetsmarknaden och hur vi ser till att de får bostäder.

Mustafa-debatten skymde det, menar du?

- Ja, men nu ska vi tillbaka. Inte minst i dag på första maj ska vi prata om möjligheter för människor. Vi ska bort från den politik som skapar klyftor i samhället och brist på framtidstro.

Borde du ha varit tydligare vad gäller Omar Mustafa?

- Jag tog precis det ansvar som jag ska ta som partiordförande. Ibland tror man att det är partiledningen som styr vilka som ska nomineras och inte nomineras, men så fungerar det inte. Vi är en folkrörelse och då är det partidistrikten som nominerar och kongressen som väljer. Om det finns frågetecken ska de redas ut av det partidistrikt som nominerat.

Vem är ditt viktigaste bollplank i en sådan här situation?

- Det är olika människor. Carin Jämtin är viktig men hela den politiska ledningen är viktig.

Din fru Ulla?

- Ja, hon är ett väldigt bra stöd.

Kommer inte be om ursäkt

Många muslimer blev upprörda över att du inte mer tydligt tog ställning för att man kan vara både praktiserande muslim och aktiv i S. Hur ser du på det?

- Jag har aldrig sagt att man inte kan vara praktiserande muslim och socialdemokrat. Vad jag har sagt är att det är väldigt viktigt att stå upp för människors lika värde och för jämställdhet mellan kvinnor och män. Som förtroendevald måste man stå upp för det. Om det finns anklagelser och påståenden om att man inte gör det så ska de anklagelserna redas ut. Och det har man gjort i Stockholms arbetarekommun.

Kommer du att be Sveriges muslimer om ursäkt?

- Jag har ingen anledning att be om ursäkt för att jag säger att vi inom socialdemokratin står upp för våra värderingar.

När pratade du med Omar Mustafa?

- Jag har inte pratat med Omar Mustafa.

Aldrig, inte ens på kongressen?

- Nej.

Han menar att det finns en strukturell rasism i ditt parti. Hur vill du beskriva den?

- Jag delar inte alls den uppfattningen. Däremot finns det tendenser till islamofobi i hela det svenska samhället. Det ska vi se upp med.

"Vara på vår vakt"

I ditt tal på kongressen slog du fast att "vi måste se den strukturella rasismen inom oss själva" När ser du den inom dig själv?

- Jag ser den inte inom mig själv. Men vi måste vara på vår vakt. Det är klart att alla människor kan komma på stunder där man känner att man har någon fördom, det måste vi kunna diskutera öppet.

Kan du komma på en fördom du själv har haft?

- Nej, det kan jag inte men få människor är utan fördomar.

Turbulensen kring Omar Mustafa blottlade en mängd konflikter i ditt partidistrikt. Varför bråkar socialdemokrater i Stockholm så mycket med varandra?

- Mitt partidistrikt? Ja, det finns olika uppfattningar men det är inte så att det är en kris. De är lika besjälade som alla andra av att byta regering i det här landet och byta styre i Stockholms stad. De kommer att hitta sitt fokus.

Temat på 1 maj är ungdomsarbetslösheten. Varför vill du höja skatten för att anställa unga med 14 miljarder?

- Vi kan konstatera att sänkningen av arbetsgivaravgifterna inte har gett någon effekt. Då måste vi ställa oss frågan: Ska vi fortsätta att betala för en åtgärd som inte ger effekt eller ska vi välja en annan väg?

- Vi satsar gymnasieutbildning till de unga som inte har det, vi ska se till att unga får sommarskola och utbildningsplatser och vi satsar på högskolan. Det är fokuserade insatser som ger jobb.

"Väljarna avgör"

Du tror inte att en skattehöjning på 14 miljarder påverkar arbetsgivarnas vilja att anställa unga?

- Om vi hade sett att sänkningen fick ner arbetslösheten hade vi kanske haft en annan uppfattning. Men nu är det inte så.

MP accepterar både skatterabatten och den slopade restaurangmomsen. Det handlar om 19 miljarder. Hur ska ni kunna enas före valet?

- Du kan vara ganska lugn för att vi kommer att klara det. Är det något parti som vet hur man samlar en majoritet är det Socialdemokraterna. Det har vi gjort i decennier och det kommer vi klara i framtiden också.

När kommer du lämna besked i regeringsfrågan?

- I god tid före valet. Väljarna har rätt att få veta hur vi tänker. Men det är över ett år kvar så vi behöver inte göra det på bra tid än.

Vill du invänta valresultatet innan du berättar vilka du ska regera med?

- Det går inte att göra ett taktiskt spel av det här mellan olika partier och olika block. Det är väljarna som avgör. När vi väl har ett valresultat måste alla vara beredda att ta ansvar för att styra landet på ett bra sätt.

- Väljarna ska veta att vi är beredda att ta ansvar för ett valresultat som kanske inte blir som någon tänkt sig.

Hur ser du på allianser över blockgränsen?

- Jag föredrar att man har blocköverskridande överenskommelser i stora politiska frågor. Vi tjänar inte på att låsa fast oss i block som står emot varandra.

Vilka vill du helst samarbeta med, C eller FP?

- Nu är du där igen. Jag kommer att lämna besked om hur vi ser på regeringsfrågan i god tid före valet. Men jag kan konstatera att Fredrik Reinfeldt inte har nått en enda blocköverskridande överenskommelse på sex år. Inte en. Det är inget bra statsmannaskap.

Det har gått tre veckor sedan kongressen. Hur ser du på den?

- Det var en fantastisk kongress. Jag brukar mäta genom att se på folks mungipor och på kongressen var det mungiporna upp. Det var kul, vi hade väldigt bra diskussioner och löste svåra politiska saker på ett bra sätt.

"Bra relation"

LO fick stort inflytande över era kompromisser, bland annat vad gäller vinsterna i välfärden. Hur har relationen mellan S och LO förändrats sedan du och Karl-Petter Thorwaldsson tog över?

- Vi är fullt medvetna om våra roller och jag vet betydelsen av att vara tydlig i sin fackliga roll och ha integritet. Vi har en bra relation och det ska vi ha. Vi delar både värdegrund och långsiktiga mål för hur samhället ska utvecklas.

I förra veckan gick Göran Persson ut och sa att ni borde ompröva överskottsmålet. Han tycker också att arbetstiden ska kortas. Hur ser du på att din företrädare ger sig in i debatten?

- Det gör mig ingenting. Det är bra att han får vädra sina åsikter. Sen vet han också att det är vi som har att hantera partiet, fatta beslut och göra avvägningar.

Efter intervjun går Stefan Löfven upp på partikansliets tak för att Expressen ska få ta bilder. Men försöken att få honom att posera framför en röd fana får kalla handen av medarbetarna. Det är en förlegad symbol, heter det.

Men att fira första maj är inte förlegat, slår Stefan Löfven fast.

- Den politiska manifestationen är lika viktig nu som någonsin.

Varför det?

- Det är viktigt att stå upp för våra värderingar och visa vad man tror på och hur vi vill att samhället ska utvecklas. Det är tidlöst.

"Ser fram emot valet"

Vem är statsminister den 1 maj 2015?

- Då heter statsministern förmodligen Stefan Löfven.

Förmodligen?

- Jag ser fram emot valet och att få diskutera våra vägval med svenska folket. Vi har en väldigt bra och stark politik. Men jag har också en respekt och ödmjuk- het för väljarkåren. Jag känner stor tillförsikt.

Som vanligt kommer han att gå hand i hand med sin fru Ulla Löfven i dagens förstamaj- tåg. Den traditionen gillar han skarpt.

- Det är mysigt, säger han med ett leende.

På fredag spelar Bruce Springsteen i Stockholm men Stefan Löfven har inte lyckats få tag på biljetter.

Men att han, precis som Mona Sahlin och Håkan Juholt, gillar "Bossen" råder ingen tvekan om.

- Han är en fantastiskt bra musiker. Han har bra texter och skapar bra stämning.

Måsta man gilla honom för att var en riktig socialdemokrat?

- Nej, det måste man inte (skratt).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.