"Vi hade en skarp alkoholpolicy också vad det gäller representation och så vidare. Det skulle vara måttfullt", säger Stefan Löfven om IF Metall. Foto: Anna-Karin Nilsson"Vi hade en skarp alkoholpolicy också vad det gäller representation och så vidare. Det skulle vara måttfullt", säger Stefan Löfven om IF Metall. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Vi hade en skarp alkoholpolicy också vad det gäller representation och så vidare. Det skulle vara måttfullt", säger Stefan Löfven om IF Metall.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven befinner sig på världstoppmötet World Economic Forum i Davos, Schweiz. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven befinner sig på världstoppmötet World Economic Forum i Davos, Schweiz. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven befinner sig på världstoppmötet World Economic Forum i Davos, Schweiz. Foto: Anna-Karin Nilsson

Löfven: "Jag förstår vad de befinner sig i"

Publicerad

DAVOS. Tålmodigt arbete, regler och dialog med medlemmarna.

Det är det som krävs för att medlemmarna ska få tillbaka förtroendet för Kommunal, anser Stefan Löfven.

– Det är en tuff period, jag förstår vad de befinner sig i men det är klart att det går att göra någonting åt, säger han.

Expressen möter Stefan Löfven direkt efter en presskonferens för internationell press på världstoppmötet World Economic Forum i Davos, Schweiz.

En stor del av frågorna från svenska journalister på plats har handlat om Aftonbladets granskning av Kommunal och utrikesminister Margot Wallströms lägenhet som hon hyrde av samma förbund.

Med dina erfarenheter som förbundsordförande, vad skulle du säga krävs för att få tillbaka Kommunalmedlemmarnas förtroende?

– Det är ett tålmodigt arbete. Man måste visa på riktigt att dels att man har lärt sig av misstaget och därmed säkerställt system, processer, procedurer för att det inte ska upprepas. Det är tålmodigt arbete, det vill till väldigt mycket dialog med organisationens medlemmar. Det är min erfarenhet men sen kommer man till en punkt där man gör allting rätt så att det går åt rätt håll. Det är en tuff period, jag förstår vad de befinner sig i men det är klart att det går att göra någonting åt.

Löfven: "Vi hade en skarp alkoholpolicy"

Finns det någonting av det som framkommit med lägenheter, fester med alkohol och så vidare som du känner igen från din tid inom facket?

– Nej, inte i IF Metall. IF Metall ägde också lägenheter, men det var väldigt noga i den policyn att det ingick att man lämnar minst varannan lägenhet till den allmänna bostadsförmedlingen. Vi hade en skarp alkoholpolicy också vad det gäller representation och så vidare. Det skulle vara måttfullt. Vi hade policys på det finansiella området, hur vi placerar aktier och så vidare, så att det sköts klanderfritt. Sist och slutligen är det så att alla människors agerande, den enskilda individens agerande som är avgör till sist. Men det är bra att ha skarpa policys att förhålla sig till.

Men vet du om det under din tid som fackordförande gavs någon lägenhet på det här sättet till en person i maktposition som man inte borde ha gett en till?

– Inte som jag kommer ihåg nu. Jag kan inte svara på det.

"Margot Wallströms inkomster är hennes egen sak"

Margot Wallström har fått hyra en lägenhet av Kommunal. Hon har de senaste 21 åren tjänat 27 miljoner kronor efter skatt. Tycker du inte att hon kunde ha köpt en lägenhet?

– För det första, Margot Wallströms inkomster är hennes egen sak. Med all respekt, nu tycker jag nog att jag svarat på alla frågor om Margot Wallströms lägenhet. Jag pratar gärna om andra frågor.

Ett förslag som kommit upp är att även ministrar borde få övernattningslägenheter på samma sätt som riksdagsledamöter. Kan det vara något?

– Vi ska samtidigt vara försiktiga så att inte det också skapar en syn på att här finns ett privilegium för vissa. Det här är en väldigt svår balansgång. Som jag sa i går så tycker jag att det kan vara en väl så legitim principiell fråga. Hur kan man både se till att människor som kommer från hela Sverige kan vara statsråd och samtidigt ha en schyst hantering av bostäder, som människor i allmänhet inte minst i Stockholmsområdet, upplever är schyst. Det är ingen lätt diskussion.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag