Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Jag förstår inte hur man fungerar"

Stefan Löfven säger till Expressen att flyktinganläggningar och de de boende måste skyddas bättre.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven på Nordiska rådet på Island tillsammans med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Islands statsminister Sigmundur Daví› Gunnlaugsson, Norges statsminister Erna Solberg och Finlands statsminister Juha Sipilä.
Foto: Anna-Karin Nilsson

REYKJAVIK. Ingenting utesluts när flyktingnotan ska betalas.

De som tänder eld på asylboenden utgör ett hot mot demokratin.

Och Moderatledaren Anna Kinberg Batra totalsågas efter sitt nya utspel.

– Världsfrånvänt och verklighetsfrämmande, säger statsminister Stefan Löfven i en stor intervju för Expressen.

Rapporterna om nya bränder på asylboenden och flyktingförläggningar chockar statsministern, som tillbringat två dagar i Islands huvudstad Reykjavik där Nordiska rådets 67:e session pågår.

– Jag kan för mitt liv inte begripa hur man kan tända eld på en bostad där ensamkommande barn och ungdomar bor. Jag kan inte förstå hur man fungerar, säger Stefan Löfven när Expressen möter honom för en stor intervju i konserthuset Harpa.

Hemligstämplade adresser

Han välkomnade samtidigt beslutet från Migrationsverket att hemligstämpla adresser till anläggningar för asylsökande.

– Det är naturligt att man vill göra det så anonymt som möjligt, när det här problemet finns.

– De som gör det här är fiender till det svenska samhället och de hotar hela vår demokrati. Jag hoppas verkligen att de kan bringas inför rätta och straffas för detta. Jag ser fram emot att det sker. Det här är mycket grov kriminalitet och grov kriminalitet är ett hot mot vårt gemensamma samhälle. Det måste behandlas hårt.

I mötena mellan de nordiska statsministrarna har flyktingkrisen återigen varit i huvudfokus.

Regeringen räknar just nu på kostnaderna för flyktingmottagandet, efter Migrationsverkets nya prognos som säger att det kan komma 190 000 asylsökande till Sverige under 2015.

Omfördelningsmekanism

– Det är för tidigt att säga hur det kommer att påverka. Men vi vet att kostnaderna, om det här håller i sig, kommer att vara betydligt större och det måste vi hantera, säger statsministern.

Sveriges linje och budskap är att det måste införas en permanent och tvingande omfördelningsmekanism som gäller samtliga EU:s medlemsstater. Men Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen gör tummen ned.

– Danmark tänker inte delta i något obligatoriskt omfördelningsystem, säger han.

Stefan Löfven anser ändå att de nordiska länderna är eniga om att situationen inte kan lösas av ett enskilt land.

– Vi måste göra det tillsammans, och det tar jag som en bra utgångspunkt för fortsatta diskussioner.

Hur ser du på risken för att regeringen tvingas skjuta upp satsningar i budgeten för nästa år?

– Generellt sett gäller att den budget som är lagd behövs i precis den här situationen. Det är ju inte så att vi behöver mindre bostäder när det kommer mycket folk. Det är ju precis tvärtom. Då behövs en rejäl bostadssatsning.Investeringarna i infrastruktur är rätt, liksom i skola och utbildning för vuxna.

Avräkning på biståndet

– Det vi har sagt är att vi får möta de här ökade kostnaderna genom att titta på alla kostnader. Hur mycket mer kan vi göra avräkning på biståndet? Vi får se på alla möjligheter.

Stefan Löfven kommenterar också utspelet i måndags från Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Hon vill att den kraschade Decemberöverenskommelsen ska ersättas med lagstiftning.

– Det är så världsfrånvänt och verklighetsfrämmande. Jag blir mycket, mycket förvånad över att en oppositionsledare beter sig på det sättet, säger han.

– Här sluter vi en decemberöverenskommelse som ska hålla i åtta år. Efter tio månader konstaterar oppositionsledaren att den är borta, utan att ta kontakt med oss. Och nu säger hon att vi ska ha den reglerad i lag eller i regler för riksdagen.

Allvarliga interna problem

Enligt Stefan Löfven är det uppenbart att det finns allvarliga interna problem inom alliansen.

– De får hantera sina problem och se till att åtminstone stå för en överenskommelse, och kan de inte det, då är det så att de inte heller kan begära att vi ska hålla överenskommelsen.

– Jag blir mycket, mycket förvånad över att en oppositionsledare beter sig på det sättet. Det är mycket märkligt.

Expressen har sökt Anna Kinberg Batra för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.