Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: Invandringen en stor ansträngning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven väntas bli överkörd på toppmötet i Bryssel i dag. Han menar att medlemsländerna i EU måste ta sitt ansvar för flyktingarna.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Tidigare i dag föreslog Moderaterna, via Elisabeth Svantesson, ett omfattade program för att minska Sveriges kostnader på integrationsområdet.
Foto: Anna-Karin Nilsson

BRYSSEL. Invandringen till Sverige är en stor ansträngning, medger statsminister Stefan Löfven i en intervju för Expressen när han är på väg in till toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel.

I kväll talar ändå mycket för att han blir överkörd.

Vår uppfattning är att alla medlemsstater ska ta sitt ansvar, säger han.

Vid 15-tiden anlände statsminister Stefan Löfven och de andra EU-ledarna till toppmöteslokalen i rådsbyggnaden Justus Lipsius i centrala Bryssel.

Högst upp på agendan, vid sidan av Greklandskrisen, står flyktingsituationen i Europa.

Sverige, Tyskland och Österrike kräver inför mötet att EU-kommissionens förslag om att 40 000 asylsökande ska fördelas mellan EU-länderna för att minska trycket på Grekland och Italien.

– Vår uppfattning är att alla medlemsstater ska ta sitt ansvar. Men det är alltid så i en förhandling att man får föra fram sin egen uppfattning. Sedan ska det sluta i ett enhälligt beslut. Och då är det viktigt att positionerna har flyttats fram, säger statsministern.

Men mycket talar för att EU-ledarna inte lyckas enas om den tvingande principen.

Inte sett Moderaternas förslag

Tidigare i dag lade Moderaterna fram ett omfattande program som ska leda till en mångmiljardbesparing på integrationsområdet.

– Jag har inte sett det exakta förslaget, men i Sverige har vi varit tydliga med och det gäller också Moderaterna att människa ska kunna söka asyl. Det är en rättighet vi har, och vi är bundna av internationella konventioner.

– Nu flyr människor för sina liv. Då ska vi se till att göra etableringen möjlig. Den nya regeringen tar ansvar för att se till att de människor som kommer till Sverige får utbildning och ska i jobb så snabbt som det någonsin går, för de vill ju faktiskt också bidra.

Kostar invandringen för mycket?

– Om inte allt för lång tid har Sverige ett stort problem med demografin. Vi har en allt äldre befolkning och vi kommer att bli färre och färre i arbetande ålder som ska försörja fler och fler. Vi har en enorm omställning framför oss i den offentliga sektorn. Det ska anställas hundratusentals människor. Vi riskerar att inte klara det åtagandet därför att vi har fel sammansättning av befolkningen. Så ser det ut i hela Europa.

Stefan Löfven: Det är en stor ansträngning

– Europa riskerar att tappa 17 miljoner i arbetskraft inom tio år. Då kan vi stå där om några år och fundera på vad vi gör nu då. Jag sticker inte under stol med att det är en stor ansträngning i det här ögonblicket, men det är också en tillgång för landet. Vi måste inse att om inte vi gör detta nu så kommer vi att stå med ett gigantiskt problem om några år.

Då är det fel att prata kostnader?

– Det är klart att det är en ansträngning. Men vi saknar flera yrkesgrupper i Sverige med akademisk utbildning. De kommer till Sverige. Det kan vara läkare, specialistläkare, sjuksköterskor, ingenjörer. De kommer till Sverige och vi behöver dem. Det vi ska se till är att de kommer i arbete så snabbt det går, och det är därför regeringen fokuserar på det. Människor ska i arbete eller så ska de in i utbildning för att kunna etablera sig så snabbt som det någonsin går.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.