Stefan Löfven vill inte isolera skurkstater: "Ingen smart strategi." Foto: Francois Walschaerts/APStefan Löfven vill inte isolera skurkstater: "Ingen smart strategi." Foto: Francois Walschaerts/AP
Stefan Löfven vill inte isolera skurkstater: "Ingen smart strategi." Foto: Francois Walschaerts/AP
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Foto: APTurkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Foto: AP
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Foto: AP

Löfven: Inte smart att isolera andra länder

Publicerad

BRYSSEL. Det är fel att isolera skurkstater.

Det var budskapet från Stefan Löfven när han anlände till Bryssel inför toppmötet med Turkiet.

– Att isolera länder är ingen smart strategi, säger statsministern.

Stefan Löfven anlände till toppmöteslokalen Justus Lipsius i centrala Bryssel strax före halv tolv på måndagen.

Under eftermiddagen ska EU:s 28 stats- och regeringschefer diskutera flyktingkrisen med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Och det är en svår balansgång för Löfven och de övriga.

Löfven fördömer övertagandet av Zaman

Statsministern fördömer regimens övertagande av den oppositionella tidningen Zaman i förra veckan – men han tycker ändå att det är rätt att förhandla med Turkiet. Skurkstat eller inte.

– Man ska ha kontakt med länder. Att man isolerar länder är ingen smart strategi. Men VISA-liberaliseringsprocessen och medlemskapsprocessen förutsätter att man står upp för mänskliga rättigheter och demokrati.

Hur ser du på att den turkiska staten har stängt en tidning?

– Allvarligt, mycket allvarligt.

Hur kommer du att markera mot Turkiet när det gäller övertagandet av tidningen Zaman?

– Jag kommer naturligtvis att ta upp det vid lämpligt tillfälle. Det är klart att jag ska markera, för jag tycker det är mycket, mycket allvarligt det som har skett nu vad gäller media i Turkiet.

Vad hoppas du ska bli resultatet av dagens möte?

– Att vi är överens om att vi ska fortsätta fullfölja det gemensamma avtalet som vi slöt i november.

Men ni var ju överens redan då?

– Ja, och det har gjorts förbättringar. Men vi måste se till så att hela avtalet uppfylls, och både EU och Turkiet gör sitt.

Den tyska EU-kommissionären har sagt att Turkiet kommer att kräva mer pengar. Kan det bli mer pengar?

– Det vi har gjort upp om är tre miljarder euro under två år, varav Sverige ska stå för 600 miljoner.

Kan det bli mer?

– Vi har gjort upp om tre miljarder.

Tusentals flyktingar sitter just nu i lera i norra Grekland. Vad är ert budskap till dem i dag?

– Att Grekland måste få stöd i detta. Vi måste få till en ordnad flyktinghantering i Europa. Det innebär att om man kommer till Europa så registreras man, söker asyl och sen ska vi ha en fördelning mellan länderna så att alla länder gör sitt. Nu behöver Grekland få stöd, men det är också därför vi ska ta vidare samtalen med Turkiet.

Vad kan ni göra för att hjälpa Grekland i dag?

– Vi kan hjälpa till med både tält och prefabricerade hus exempelvis. Det kan också handla om helikopter eller flyg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag