Löfven: Inte över på veckor – utan månader

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Stefan Löfven.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skylt för coronasmittade utanför Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven säger till SVT att coronakrisen kan pågå i flera månader.

Han uppmanar det svenska folket att tänka långsiktigt kring pandemin.

– Tro inte att det här är över på några veckor, detta kommer att ta tid, det kommer att ta månader, säger Stefan Löfven till SVT:s ”Aktuellt”.

Folkhälsomyndigheten har kommit med nya riktlinjer för att minska spridningen av coronaviruset. De nya buden innebär en stor påverkan för svenskarnas vardag, och berör bland annat affärer, kollektivtrafik och idrottsevenemang.

Riktlinjerna är flexibla men är satta att gälla fram tills slutet av året.

I SVT:s ”Aktuellt” konstaterar statsminister Stefan Löfven att svenskarna behöver ha en långsiktig inställning kring coronakrisen. 

– Detta kommer att ta längre tid än vad vi vill att det ska ta. Det är därför budskapet till svenska folket är att tro inte att det här är över på några veckor, detta kommer att ta tid, det kommer att ta månader. Ingen kan säga exakt hur länge men det kommer att ta tid, säger Stefan Löfven till SVT.

Statsminister Stefan Löfven i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen: Corona-krisen kommer dröja månader.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer

• Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

• Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.

• Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

• Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

• I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Formellt gäller de nya riktlinjerna året ut.

Källa: Folkhälsomyndigheten

”Alla måste ju göra sitt nu”

Reportern Nike Nylander nämner rekommendationerna som finns om att hålla social distans, att inte träffa äldre släktingar och att inte resa i påsk, för att minska smittorisken.

På frågan om hur länge den typen av riktlinjer kan finnas svarar Stefan Löfven:

– Påsk är påsk. Men nu ser vi att skidanläggningarna lägger ner därför att de förstår att det här är inte bra så alla måste ju göra sitt nu, säger han till SVT.

Stefan Löfven säger att arbetet med coronakrisen nu upptar majoriteten av regeringens och statsrådens arbete. Han konstaterar även att smittan påverkat honom personligen.

– Det är klart Man tänker på de sociala kontakterna. Jag ska göra precis som alla andra; undvika kontakter med äldre, 70 plus och riskgrupper, tvätta mig väldigt ofta och noggrant, och allt det som myndigheterna vill att vi ska göra, säger Stefan Löfven i Aktuellt.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

Lena Hallengren om riktlinjerna

Socialministerns kommentarer om Folkhälsomyndighetens nya bud.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.