Löfven: "Individerna måste göra sitt"

Publicerad

Nu är det dags för alla att rycka upp sig och se till sin "utvecklingsmoral".

Samhället ska satsa stora resurser på att rusta individerna, men individerna måste också göra sitt.

Det var budskapet från statsminister Stefan Löfven under hans Almedalstal under måndagskvällen.

- Det är din skyldighet, inte minst mot dig själv och samhället ska stå vid din sida, sade Löfven.

Stefan Löfven kritiserade borgerligheten för att vilja lägga betydligt mer på skattesänkningar i stället för samhällsinvesteringar. Statsministern upprepade i stället sitt mål - att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. För det ska regeringen fokusera på tre områden:

* Framtidsinvesteringar.

* Aktiv näringspolitik för fler och växande företag.

* Satsningar på kompetens och matchning.

På det sistnämnda områden återkom Löfven till dagens skolsatsning - där regeringen kommer att lägga tre miljarder kronor om året på att höja lönerna för "särskilt skickliga lärare". Satsningen kan komma cirka 60000 lärare till godo och ge i genomsnitt 3000 kronor mer i månaden.

Magnus Härenstam

Som exempel på vikten av lärandet hänvisade Löfven till nyligen bortgångne Magnus Härenstam:

- När Magnus Härenstam gick bort samlades Sverige i sorg. Det vi talade om allra mest, det var vad Magnus tillsammans med Brasse och Eva gett till oss alla i form av den där lekande lätta bildningsglädjen. Jag märker själv hur barnbarnen kommer hem till oss och ropar: ”…myror!” Ja, Magnus, Brasse och Eva, ”här är där ni inte är” – men minnet av er lever kvar i generationer!

Men bara miljardsatsningar från samhället räcker inte. Varje individ måste också ty sig till sin "utvecklingsmoral" - ett nytt begrepp som Löfven under dagen i Almedalen försökt lansera.

Stefan Löfven inledde sitt tal med att omnämna Olof Palme. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven inledde sitt tal med att omnämna Olof Palme. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven inledde sitt tal med att omnämna Olof Palme. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfvens tal i Almedalen handlade mycket om jobben. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfvens tal i Almedalen handlade mycket om jobben. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfvens tal i Almedalen handlade mycket om jobben. Foto: Anna-Karin Nilsson
Många kom och lyssnade till Stefan Löfvens tal i Almedalen . Foto: Anna-Karin NilssonMånga kom och lyssnade till Stefan Löfvens tal i Almedalen . Foto: Anna-Karin Nilsson
Många kom och lyssnade till Stefan Löfvens tal i Almedalen
. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S). Foto: Anna-Karin NilssonGustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S). Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S). Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsminister Stefan Löfven höll sitt tal på måndagen. Foto: Anna-Karin NilssonStatsminister Stefan Löfven höll sitt tal på måndagen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsminister Stefan Löfven höll sitt tal på måndagen. Foto: Anna-Karin Nilsson

 

Höja sin utbildningsnivå

Det betyder exempelvis att personer som finns i yrken som håller på att försvinna, eller som har föråldrad kunskap, själva måste höja sin utbildningsnivå, skola om sig.

- Du får rätt till utbildning, gör din plikt och tänj din kunskaps gränser, sade Löfven.

På slutet av sitt tal tog Löfven också upp den känsliga frågan om tiggeriet på våra gator.

- Vi samarbetar inom EU och sluter samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien, för att använda de stora resurser som finns i EU:s strukturfonder, till att skapa ett bättre liv för dessa människor i deras hemländer.

- Vi ska upprätthålla lag och ordning, och stoppar såväl olovliga bosättningar som exploateringen av människor, och vi jobbar tillsammans med civilsamhället så att de får bättre livsalternativ. Vi ska göra det som krävs för att ingen ska behöva sitta och tigga på våra gator.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag