Löfven: "Individerna måste göra sitt"

Nu är det dags för alla att rycka upp sig och se till sin "utvecklingsmoral".

Samhället ska satsa stora resurser på att rusta individerna, men individerna måste också göra sitt.

Det var budskapet från statsminister Stefan Löfven under hans Almedalstal under måndagskvällen.

- Det är din skyldighet, inte minst mot dig själv och samhället ska stå vid din sida, sade Löfven.

Stefan Löfven kritiserade borgerligheten för att vilja lägga betydligt mer på skattesänkningar i stället för samhällsinvesteringar. Statsministern upprepade i stället sitt mål - att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. För det ska regeringen fokusera på tre områden:

* Framtidsinvesteringar.

* Aktiv näringspolitik för fler och växande företag.

* Satsningar på kompetens och matchning.

På det sistnämnda områden återkom Löfven till dagens skolsatsning - där regeringen kommer att lägga tre miljarder kronor om året på att höja lönerna för "särskilt skickliga lärare". Satsningen kan komma cirka 60000 lärare till godo och ge i genomsnitt 3000 kronor mer i månaden.

Magnus Härenstam

Som exempel på vikten av lärandet hänvisade Löfven till nyligen bortgångne Magnus Härenstam:

- När Magnus Härenstam gick bort samlades Sverige i sorg. Det vi talade om allra mest, det var vad Magnus tillsammans med Brasse och Eva gett till oss alla i form av den där lekande lätta bildningsglädjen. Jag märker själv hur barnbarnen kommer hem till oss och ropar: ”…myror!” Ja, Magnus, Brasse och Eva, ”här är där ni inte är” – men minnet av er lever kvar i generationer!

Men bara miljardsatsningar från samhället räcker inte. Varje individ måste också ty sig till sin "utvecklingsmoral" - ett nytt begrepp som Löfven under dagen i Almedalen försökt lansera.

Stefan Löfven inledde sitt tal med att omnämna Olof Palme.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfvens tal i Almedalen handlade mycket om jobben.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Många kom och lyssnade till Stefan Löfvens tal i Almedalen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S).
Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsminister Stefan Löfven höll sitt tal på måndagen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Höja sin utbildningsnivå

Det betyder exempelvis att personer som finns i yrken som håller på att försvinna, eller som har föråldrad kunskap, själva måste höja sin utbildningsnivå, skola om sig.

- Du får rätt till utbildning, gör din plikt och tänj din kunskaps gränser, sade Löfven.

På slutet av sitt tal tog Löfven också upp den känsliga frågan om tiggeriet på våra gator.

- Vi samarbetar inom EU och sluter samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien, för att använda de stora resurser som finns i EU:s strukturfonder, till att skapa ett bättre liv för dessa människor i deras hemländer.

- Vi ska upprätthålla lag och ordning, och stoppar såväl olovliga bosättningar som exploateringen av människor, och vi jobbar tillsammans med civilsamhället så att de får bättre livsalternativ. Vi ska göra det som krävs för att ingen ska behöva sitta och tigga på våra gator.

Karin Olsson, Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare, betygsätter talet



"Ett mycket elegant disponerat tal. Löfven börjar i den lilla världen, med sin bakgrund som fosterbarn, och fortsätter sedan ut i den stora världen och globaliseringen. Han lanserar också begreppet "utvecklingsmoral", som biter sig fast och får oss att börja fundera.

Löfven lyckas dessutom hitta en ny bild för orättvisa: gungbrädan. När skolresultatet åker ner, åker ojämlikheten upp. Snyggt!

Sällan har jag hört S-ledaren tala med en sådan variation i röstläget. Den jämntjocka tråk-Löfven var som bortblåst. Ett extra plus för hyllningen till Magnus Härenstam och "Fem myror". Oväntat nog lyckades han också riva ner en äkta skrattsalva med sitt svetsarskämt."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.