Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven i hemligt möte med LO

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven. Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

De är kritiska till flera delar i regeringsöverenskommelsen.

Nu har statsminister Stefan Löfven ställts till svars – under ett möte med LO-styrelsen på lördagen.

– Det är stora förändringar i den ekonomiska politiken och arbetsrätten som vi bedömer som negativa, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Ekots lördagsintervju.

Regeringsöverenskommelsen mellan S, C, L och MP som presenterades under fredagen innehåller flera punkter som den fackliga organisationen LO är starkt kritiska mot.

I ett hemligt möte i Stockholm under lördagen som Stefan Löfven deltog i gav LO:s styrelse sin bild till statsministern av det de anser är problematiskt.

– Vi är alltid öppna och ärliga och rättframma till Löfven, vi känner ju honom. Jag kan inte ge i detaljer, men det är väl framför allt två områden vi är oroliga för - arbetsrätten och fördelningspolitiken, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Ekot.

Berömmer C och L

Han fortsätter:

– Det är vår största kritik. Det här blir en ekonomisk politik för de som redan har det gott ställt. Det känns jävligt omodernt.

Den nuvarande relationen mellan LO och Socialdemokraterna beskriver Thorwaldsson som halvhjärtad – samtidigt som han berömmer både Stefan Löfven och samarbetspartierna för att de lyckats nå fram till ett regeringsalternativ som har goda möjligheter att röstas fram av riksdagen.

– Vi får väl ge det en femma, säger Karl-Petter Thorwaldsson när han ska betygsätta relationen mellan S och LO på en tiogradig skala.

Och fortsätter:

– Men jag är på ett sätt väldigt imponerad av att Stefan Löfven hållit ut hela hösten, han ger verkligen inte upp. Och jag måste berömma C och L som tar ansvar för Sverige i svår tid. 

LO varnar för stökig avtalsrörelse

LO-basen passar även på att varna för att det kan bli en stökig avtalsrörelse det kommande året, då facket överväger att använda den för att kräva kompensation för de delar som inte ingår i regeringsöverenskommelsen.

– Jag är ordföranden för LO och har ett uppdrag att se till 1,5 miljoner människor får det bättre. Så klart kan det bli mer stökigt i avtalsrörelsen, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Ekot.