Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven i EU-nämnden om flyktingkatastrofen

Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfven, S, träffade under onsdagen EU-nämnden inför det extrainsatt EU-toppmötet om flyktingkatastrofen på torsdag. 

Statsministern pressades om Sveriges hållning om legala vägar att söka asyl.

Samtidigt gav S-ledaren beskedet att Sverige kan komma att bidra med flygplan och fartyg. 

– Vi har bett kustbevakningen att återkomma till regeringen med vilken resurs det skulle kunna vara och vilken tid det skulle ta att kunna få dem på plats. Det kan vara flyg, det kan vara båtar också, säger Stefan Löfven. 

Efter båtkatastrofen på Medelhavet där omkring 900 flyktingar befaras ha dött samlas under torsdagen EU:s stats- och regeringschefer i ett extrainsatt möte i Bryssel. 

Syftet med mötet är att skriftligt formulera en gemensam EU-linje om hur liknande katastrofer ska kunna förebyggas och hanteras.

Inför mötet kallades därför EU-nämndens ledamöter under onsdagseftermiddagen till ett extramöte. 

Statsministern informerade om Sveriges hållning i frågan och ledamöterna kom med sina synpunkter. 

Löfven meddelade att regeringens linje är följande: 

• alla EU-stater ska ta ansvar för flyktingmottagandet. 

• alla länder ska ta fingeravtryck på de flyktingar som kommer. 

• EU ska skicka tydliga signaler för att stoppa smugglarna. 

• EU ska föra en dialog med transitländerna. 

• EU-kommissionen måste återkomma om humanitära visum och fler lagliga vägar.

• Fler medlemsstater ska ta mot kvotflyktingar.

• Regeringen har förberett kustbevakningen på att analysera vilka åtgärder som kan komma i fråga och när. Det kan bland annat handla om fartyg och flygplan.  

Frontex, EU:s gemensamma byrå för gränskontroll, vill ha hjälp från medlemsländerna i Medelhavet. 

Sverige är beredda på att skicka fartyg och flygplan till Medelhavet, meddelade statsministern under onsdagen. 

- Regeringen har förberett kustbevakningen på att analysera vilka åtgärder som kan komma i fråga och när, säger han under sammanträdet. 

Efteråt säger Stefan Löfven till Expressen att Sveriges ingång med att hjälpa till utgår från att rädda liv.

- Vi har ju bett kustbevakningen att återkomma till regeringen med vilken resurs det skulle kunna vara och vilken tid det skulle ta att kunna få dem på plats och det är det som gäller. Det kan vara flyg, det kan vara båtar också. Det kan finnas annat som Frontex efterfrågar om Sverige kan bidra med. Låt oss inte bortse från ytterligare varianter men hittills har vi tänkt flyg och båt, säger han. 

Flera av ledamöterna pressade Stefan Löfven om huruvida Sverige skulle ta med sig förslag på lagliga vägar till Bryssel eller inte. 

Eskil Erlandsson, C, frågade upprepade gånger statsministern om flera lagliga vägar:  

- Jag vill gärna ha ett ställningstagande från statsministern om han är beredd att driva detta på allvar, säger Eskil Erlandsson, C. Varför kan inte Sverige komma med ett förslag om lagliga vägar till Bryssel? 

- Vi ska i så fall ha en ändring på detta som omfattas av alla 28 medlemsländer. Det här handlar inte om vad Sverige ska omfattas av utan vad 28 länder ska omfattas av. Vi vet redan nu att många är tveksamma till att överhuvudet taget diskutera den frågan. Ska man då ha någon framgång är det bättre att börja med att vi ska ha fler lagliga vägar in så att alla länder känner sig bekväma med det, säger han. 

Efter ett möte mellan utrikes- och justitieministrarna i Luxemburg tidigare i veckan vill EU kunna ingripa militärt mot flyktingsmugglarna.  

– Det finns en punkt två där man vill ta i tuffare mot smugglarna. För vår del gäller ett, att rädda liv och göra det mycket tuffare för människosmugglarna. Men allt det måste ske inom ramen för internationell lagstiftning, säger Stefan Löfven till pressen efteråt.

I ett pressmeddelande från EU-kommissionen som skickades ut tidigare i veckan listades tio punkter som ska förhindra liknande situationer. Bland annat genom en ökad underrättelse verksamhet och samarbete med EU:s olika polismyndigheter samt mer pengar till räddningsauktioner.  EU:s utrikeschef Federica Mogherini lovade också att fler länder ska ta emot flyktingar.

EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel under torsdagseftermiddagen och ska enas om en skrivelse under torsdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.