Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven i brevväxling med Malala: ”Delar din oro”

Går till attack mot demonstranter och journalister i Kabul.
Foto: DAVE WARREN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / DAVE WARREN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven brevväxlar med fredspristagaren Malala Yousafzai. 

Han lovar människorättskämpen att Sverige ”aktivt kommer att arbeta” för mänskliga rättigheter för kvinnor och flickor i Afghanistan. 

– Jag delar din djupa oro över utvecklingen i Afghanistan, skriver statsministern i sitt brev. 

Det var Malala Yousafzai som den 19 augusti vädjade i ett brev riktat till Stefan Löfven. Hon beskriver flickor och unga kvinnors desperation i Afghanistan – farhågorna att de aldrig kommer kunna återvända till skolbänken.

Skälet är talibanernas framfart i landet. 

– En kris som den här – som påverkat 400 000 människor sedan januari – kräver en koordinerad, global respons som prioriterar säkerhet och rättigheter, särskilt bland sårbara grupper som flickor, kvinnor, minoriteter och människorättsaktivister som står inför det största hotet, skriver Malala Yuousafzai. 

Hon vill Stefan Löfven och Sverige ska ta akut aktion på: Att personer som hotas ska få säker passage till Sverige, att stötta humanitära insatser i Afghanistan och att Sverige ska hjälpa till att skydda flickor och kvinnor. 

”Leder en feministisk regering” 

I vändande post svarar Stefan Löfven att han delar hennes djupa oro på vad som sker i Afghanistan – och att han anser att det är av yttersta vikt att försvara jämlikhet och att kvinnor och flickor också får åtnjuta mänskliga rättigheter. 

– Jag leder en feministisk regering som försöker införa feministisk politik utomlands. Det betyder att vi tar varje möjlighet vi kan för att arbeta för jämlikhet för kvinnor och flickor och vi backar upp med här med konkreta handlingar och support, skriver han i ett svar. 

Statsministern skriver samtidigt att Sverige prioriterat att skapa en säker evakuering för människorättsaktivister och deras familjer. Han nämner också att Sverige skänkt 21,5 miljoner dollar till Afghanistan. 

– Sverige har också fokuserat på ett humanitärt svar för den afghanska befolkningen i nöd, skriver han. 

Se skräckfärden ut ur Kabul – morbrorn dödad i flykten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.