Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven hyllas i USA efter terrorattacken

New York Times hyllar nu Stefan Löfven.Foto: Nora Lorek
Det är många som lämnat blommor vid platsen.Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven, S, har fått beröm för hur han hanterade fredagens attentat.

Nu hyllas han på New York Times ledarsida: "En stund där hans land är i sorg utfärdade han den modigaste och bästa tillrättavisningen mot terroristen" skriver tidningen.

I sitt avslutningstal på S-kongressen i Göteborg sa Löfven.

– Det här är vårt samhälle. Det ska ingen mördare få styra, ingen.

Efter fredagens attentat har Stefan Löfven åkt mellan Stockholm och S-mötet i Göteborg.

På onsdagen stod han återigen på scenen i Göteborg - nu för att stänga 2017 års Socialdemokratiska kongress.

– När något fruktansvärt sker är det mänskligt att börja tänka om. Om det hade varit min pappa, min mamma, mitt barn, mina föräldrar, min älskade. Sen kommer sorgen och tankarna till de som verkligen har drabbats. Och förlorat kanske föräldrar, älskade, ett barn, inledde han.

"En beslutsamhet växer fram"

Stefan Löfven upprepar att viktiga samhällsfunktioner fungerade under och efter dådet.

– I den här chocken och sorgen växer en beslutsamhet fram . Under de här dagarna har jag sett det hos polis, säkerhetspolis, hos ambulans-, räddnings- och sjukvårdspersonal, hos vittnen och skadade. Så många i Stockholm, i Sverige, alla har sagt: det här är vårt samhälle. Det ska ingen mördare få styra, ingen, säger statsministern till åhörarna.

Han har också själv fått beröm för sin egen insats bland annat från oppositionen.

I en opinionsundersökning som gjordes av Novus på uppdrag av SVT svarar 62 procent att de är nöjda med Stefan Löfvens insats efter attentatet.

Hans förtroendesiffror har på ett år ökat från 26 procent till 37 även om siffran enligt Novus är låg för en statsminister.

– Demokratin måste alltid försvaras. Både med repressiva åtgärder som polis, militär och underrättelsetjänst men också med förebyggande åtgärder och försvar av våra demokratiska principer. Det är inte antingen eller, det är både och, säger Löfven i sitt tal och påminner att han ska samla till blocköverskridande samtal om säkerheten - samtal där dock varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet är inbjudna.

– Vi ska försvara vårt sätt att leva i ett öppet och fritt samhälle mot de intolerantas angrepp. Vi ska slå ner terrorismen med hela det svenska samhällets totala styrka.

Samtidigt förväntar sig svenska folket att politikerna ska kunna se saker från två olika perspektiv, säger Löfven.

– I ett extremt polariserat, politiskt landskap har vi inte bara en möjlighet utan en skyldighet att vara en fast punkt i centrum av svensk politik.

"Inte svenske statsministerns inställning"

Nu hyllas han även av New York Times ledarsida som skriver att EU-politiker som Ungerns Viktor Orbán eller franska presidentkandidaten Marine Le Pen "blandar ihop terrorister med migranter som söker efter ett bättre liv och flyktingar som flyr dödliga konflikter". Men inte Löfven, skriver tidningen.

"Det var inte den svenske statsministern Stefan Löfvens inställning. I en stund där hans land är i sorg, utfärdade han den modigaste och bästa tillrättavisningen mot terroristen: "Vårt budskap är tydligt, ni kommer aldrig någonsin att vinna. Vi är beslutsamma att aldrig låta de värden vi värdesätter, demokrati, mänskliga rättigheter och frihet undermineras av hat", skriver tidningen.

"Sverige måste ha bättre koll"

Samtidigt skriver tidningen att Sverige uppenbarligen måste ha bättre koll på personer som sympatiserar med extremistorganisationer. Men att vägen inte är, precis som "den svenske statsministern påminner om", att kväva grundläggande värderingar eftersom "fienden då skulle vinna", skriver New York Times.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.