Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven hyllar hustrun: Jag är stolt

Statsminister Stefan Löfven tillsammans med frun Ulla, som efter söndagens kyrkoval ser ut att ta plats i kyrkomötet. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Ulla Löfven, 66, ser ut att ta en plats i kyrkomötet.

Nu får hon beröm av sin make.

– Jag är stolt över henne, säger statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven är på FN:s högkvarter i New York för generalförsamlingen högtidliga öppnande. Under veckan väntar fler viktiga anföranden – och hans första riktiga möte med USA:s president Donald Trump.

Men även på hemmaplan är det stora saker på gång.

Framgången för Socialdemokraterna i söndagens kyrkoval innebär enligt preliminära siffror att statsministerns fru Ulla Löfven tar en plats i kyrkomötet – Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Ulla Löfven har varit aktiv inom kyrkopolitiken på lokal nivå under flera år, har varit kyrkofullmäktiges ordförande och stod som nummer fem på listan i Stockholms stift.

Stefan Löfven säger att resultatet gör honom stolt. 

– Det gläder mig att hon vill göra ett arbete i Svenska kyrkan, stå upp för en öppen folkkyrka och se till att den utvecklas med bra verksamhet och jämställdhet.

– Jag är väldigt glad åt hennes engagemang och framgångar.

Stefan Löfven är stolt över sin fru. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett svårt beslut

Du har viss erfarenhet från valkampanjer. Vad säger du om hennes?

– Hon har åkt runt på flera ställen och deltagit, delat ut flygblad och gjort sin del. Det viktigaste är att hon står upp för en öppen folkkyrka. Det står hon verkligen för så jag är stolt över henne. 

Ulla Löfven har tidigare berättat att det var ett svårt beslutet att ställa upp.

– När jag fick frågan så drog jag på det länge. Men när jag jobbade som ombudsman så träffade jag ju kyrkomötesgruppen och var i Uppsala när de hade möten. Det var en så god och öppen stämning. Så jag sa ja. Sedan upptäckte jag att jag står som femma på listan, sa hon till Aktuellt i politiken inför valet.

I samma intervju säger hon: 

– Många av våra socialdemokratiska värderingar är de samma som de kristna värderingarna.