Löfven hoppas på Jas-affär med Indien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven är på resa i Indien. Han hoppas att Indien ska köpa Jas Gripen. "Det vore jättebra för jobben i Sverige", heter han. Här på bild tillsammans med Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Saabs vd Håkan Buskhe intervjuas av Niklas Svensson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

MUMBAI. Stefan Löfven applåderar svensk försvarsindustri och hoppas på fler vapenaffärer i Indien.

Statsministern vill att landet ska köpa stridsflygplanet JAS 39 Gripen.

– Det är klart att det är jättebra för jobben i Sverige, säger han.

Vice statsminister Åsa Romson beklagade för två år sedan JAS-affären med Brasilien – samtidigt som Stefan Löfven kallade den för "en glädjande affär".

Nu hoppas statsministern på den största affären i svensk historia, när Saab försöker sälja stridsflygplanet till Indien. 

– Indien har ett starkt förtroende för svensk försvarsindustri och vi har sedan 2009 ett MoU, memorandum of understanding, på just försvarsindustriområdet. Det är en bra plattform för fortsättningen. Svensk försvarsindustri har gott rykte här, och det kommer säkert att gå att göra fler affärer, ja.

Löfven om en stor Jas Gripen-affär

Vad skulle en stor Jas Gripen-affär med Indien betyda för Sverige?

– Det är klart att det är jättebra för jobben i Sverige. Hela mitt fokus är på jobben i Sverige, och här finns precis som i Brasilien en möjlighet att göra både och – skapa jobb i Sverige men också skapa teknisk utveckling i ett land som vill ha det.

Stefan Löfven mötte under lördagen Indiens premiärminister Narendra Modi under den pågående industrimässan Make in India i Mumbai.

För Expressen berättar han om mötet med en av världens absolut mäktigaste ledare.

– Det var ett mycket positivt möte. Sverige och Indien har mycket, mycket starka relationer. Vi ser båda stora möjligheter att förbättra de relationerna. Indien har ett starkt förtroende för svenska företag som ju har varit aktiva i Indien länge. Nu har vi möjlighet att bygga ut de relationerna, utveckla Indien och skapa jobb där hemma. Och det är det som är mitt fokus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.