Stefan Löfven är på resa i Indien. Han hoppas att Indien ska köpa Jas Gripen. "Det vore jättebra för jobben i Sverige", heter han. Här på bild tillsammans med Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven är på resa i Indien. Han hoppas att Indien ska köpa Jas Gripen. "Det vore jättebra för jobben i Sverige", heter han. Här på bild tillsammans med Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven är på resa i Indien. Han hoppas att Indien ska köpa Jas Gripen. "Det vore jättebra för jobben i Sverige", heter han. Här på bild tillsammans med Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Saabs vd Håkan Buskhe intervjuas av Niklas Svensson. Foto: Anna-Karin NilssonSaabs vd Håkan Buskhe intervjuas av Niklas Svensson. Foto: Anna-Karin Nilsson
Saabs vd Håkan Buskhe intervjuas av Niklas Svensson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Löfven hoppas på Jas-affär med Indien

Publicerad

MUMBAI. Stefan Löfven applåderar svensk försvarsindustri och hoppas på fler vapenaffärer i Indien.

Statsministern vill att landet ska köpa stridsflygplanet JAS 39 Gripen.

– Det är klart att det är jättebra för jobben i Sverige, säger han.

Vice statsminister Åsa Romson beklagade för två år sedan JAS-affären med Brasilien – samtidigt som Stefan Löfven kallade den för "en glädjande affär".

Nu hoppas statsministern på den största affären i svensk historia, när Saab försöker sälja stridsflygplanet till Indien.

– Indien har ett starkt förtroende för svensk försvarsindustri och vi har sedan 2009 ett MoU, memorandum of understanding, på just försvarsindustriområdet. Det är en bra plattform för fortsättningen. Svensk försvarsindustri har gott rykte här, och det kommer säkert att gå att göra fler affärer, ja.

Löfven om en stor Jas Gripen-affär

Vad skulle en stor Jas Gripen-affär med Indien betyda för Sverige?

– Det är klart att det är jättebra för jobben i Sverige. Hela mitt fokus är på jobben i Sverige, och här finns precis som i Brasilien en möjlighet att göra både och – skapa jobb i Sverige men också skapa teknisk utveckling i ett land som vill ha det.

Stefan Löfven mötte under lördagen Indiens premiärminister Narendra Modi under den pågående industrimässan Make in India i Mumbai.

För Expressen berättar han om mötet med en av världens absolut mäktigaste ledare.

– Det var ett mycket positivt möte. Sverige och Indien har mycket, mycket starka relationer. Vi ser båda stora möjligheter att förbättra de relationerna. Indien har ett starkt förtroende för svenska företag som ju har varit aktiva i Indien länge. Nu har vi möjlighet att bygga ut de relationerna, utveckla Indien och skapa jobb där hemma. Och det är det som är mitt fokus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag