Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill förändra utjämningssystemet

Stefan Löfven sommartalade i Björneborg.
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi presenterar förslaget på en pressträff.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det ska finnas en välfärd som går att lita på i hela Sverige”, säger Löfven på pressträffen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven höll sitt sommartal i Björneborg i Värmland på söndagen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill förändra utjämningssystemet till Sveriges kommuner och landsting.

Det innebär att glesbygden ska få mer pengar.

– Bara i region Värmland kan det ge ett tillskott i 250-miljonersklassen, säger statsminister Stefan Löfven, S.

Under söndagen var statsminister Stefan Löfven på plats i Björneborg i Kristinehamns kommun i Värmland, där han sommartalade under eftermiddagen. Men innan sommartalet höll han tillsammans med S-ministrarna Ardalan Shekarabi och Lena Hallengren en pressträff – där han presenterade en nyhet.

– Regeringen är fast beslutsam att bygga ett starkt samhälle. Varje individ ska ha ett samhälle vid sin sida, säger Stefan Löfven.

Regeringens förslag: Mer pengar till glesbygden

Han pratade om välfärd för alla – och om möjligheter och ekonomisk trygghet för både unga och gamla. För att jämna ut de ekonomiska skillnader som i dag finns i Sverige vill regeringen därför förändra kostnadsutjämningssystemet mellan kommuner och landsting och utöka omfördelningen.

– Förra mandatperioden presenterade vi rekordstora satsningar på välfärden. Under den här mandatperioden vill vi tillföra ytterligare 20 miljarder i generella pengar. Jag är stolt men vi vet att vi behöver göra ännu mer, säger Stefan Löfven.

https://twitter.com/socialdemokrat/status/1163041494502117376

Statsministern fortsatte:

– Nu tar vi ytterligare steg för en mer jämlik tillgång till vård och äldreomsorg. Vi vill förändra kostnadsutjämningssystemet och öka omfördelningen.

Det innebär, i klartext, mer pengar till Sveriges glesbefolkade kommuner och landsting. Regeringens syfte är att säkra en välfärd för alla – oavsett var i landet man bor.

Stefan Löfven: Räcker till 350 sjuksköterskor

– Bara i region Värmland kan det ge ett tillskott i 250-miljonerklassen, säger statsministern och tillägger att han ännu inte kan presentera någon exakt siffra.

Enligt Löfven skulle 250 miljoner kronor räcka till exempelvis 350 sjuksköterskor.

– Så det är en rejäl slant, säger han.

Socialminister Lena Hallengren skriver på Twitter:

”Vi behöver ge bättre förutsättningar till bla sjukvård i toppklass och bra äldreomsorg i hela landet. Detta är ett viktigt steg”.

https://twitter.com/lenahallengren/status/1163040938664648704

Civilminister Ardalan Shekarabi skriver:

”Sammanfattningsvis kan man säga att glesbygden ska få en större del av kakan. Och det med rätta”.

https://twitter.com/shekarabi/status/1163054602880786432

Det här innebär förslaget

Utjämningssystemet i Sverige finns till för att ge kommuner och landsting ”likvärdiga ekonomiska förutsättningar”. Det innebär att pengar omfördelas från rikare till fattigare kommuner och landsting. Det gör att den ibland kallas ”Robin Hood-skatten”.

Systemet består i dag av fem delar:

Inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag, införandebidrag och regleringspost. Det är kostnadsutjämningen regeringen vill göra om.

I och med regeringens förslag kommer omfördelningen inom kostnadssystemet att öka – både för kommuner och landsting. Enligt Socialdemokraterna från totalt 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder kronor.

Ökningen för landstingen blir från 2,2 miljarder kronor till 3 miljarder.

I det nya utjämningssystemet ska man ta större hänsyn till gles bebyggelse, men också till faktorer som kort utbildningsbakgrund, låg inkomst och ohälsa.

Siffror från Socialdemokraterna visar att en mindre stad eller landsbygdskommun som i dag får cirka 1 000 kronor per invånare kan få nästan dubbelt så mycket pengar: 1 900 kronor per invånare. En större stad och kommuner i närheten som får närmare 600 kronor per invånare beräknas kunna få drygt 800 kronor per invånare, medan storstäder och storstadsnära kommuner som får drygt 1 000 kronor per invånare väntas få drygt 800 i stället.

Källa: SKL, Socialdemokraterna

Regeringens förslag kommer att gälla från och med årsskiftet, om det röstas igenom i riksdagen.

Löfvens sommartal

Under sitt sommartal i Björneborg pratade Stefan Löfven om vikten av att ”bryta maktlösheten” i landet.

– Varför jag är socialdemokrat, varför jag vill vara statsminister i Sverige, är för att jag vet att vi kan bryta känslan av maktlöshet. Inför sjukvårdsköer eller bygdens utveckling.

Statsministern sa att han förstår de som känner oro inför vårdköer och gängkriminalitet.

– Jag förstår det, jag har den största respekt för det och jag tror inte för ett ögonblick att vi är klara, sa Stefan Löfven i sitt tal.

S-ledaren talade i värmländska Björneborg.

– Jag ser fram emot att motbevisa alla de här som misstror, jag ser fram emot att visa Sveriges förmåga att hålla ihop och bygga ett starkare land för varenda invånare.

Stefan Löfven talade även om Sveriges ställning i världspolitiken, och slog på stora trumman.

– Sverige har flera gånger motbevisade de här dysterkvistarna som påstår att ett folkölets land i norr inte kan påverka världspolitiken. Jo, vi kan det. 

– Se på våra mål. Se på innovationerna för att klara klimatomställningen, se på vår ställning i omvärlden där Sverige är en röst att ta hänsyn till. 

– Vi är ett land som bidrar till att andra länder som är indragna i infekterade konflikter kan träffas och försöka lösa de konflikterna.

Regeringens förslag.Foto: Finansdepartementet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.