Stefan Löfven. Foto: Mathias L¿Vgreen BojesenStefan Löfven. Foto: Mathias L¿Vgreen Bojesen
Stefan Löfven. Foto: Mathias L¿Vgreen Bojesen
Foto: Niklas SvenssonFoto: Niklas Svensson
 Foto: Niklas Svensson

Löfven håller inte S-
löfte om Västsahara

Publicerad

LYNGBY-TAARBÆK/KAPSTADEN. Marocko valde tidigare i veckan att stoppa Ikea från att öppna sitt första varuhus i landet. Skälet uppges vara rykten om att ett svenskt erkännande av Västsahara är nära förestående.

Något som S-kongressen gav löfte om att arbeta för redan 2012.

Men statsminister Stefan Löfven säger nu till Expressen:

– Vi har inte fattat något sådant beslut och har inte gett uttryck för någonting som är ens i närheten av det.

Det marockanska socialistpartiet PSU:s generalsekreterare Nabila Mounib reser nästa vecka till Sverige för att "försöka korrigera fel i den officiella diplomatin", skrev i går kväll den marockanska nyhetssajten Yabiladi.com.

Mounib, som då ska möta bland andra utrikesminister Margot Wallström, träffade i fredags kväll Sveriges ambassadör i Rabat, Erika Ferrer, enligt nyhetssajten.

"Mötet handlade om Västsahara och de spänningar mellan Sverige och Marocko som uppstått i samband med projektet att erkänna en enhet i södra Marocko", enligt en kommuniké från PSU som nyhetssajten tagit del av.

Stoppade Ikea-etablering

Rykten om att ett svenskt erkännande av Västsahara är nära förestående ska ha lett till beslutet att stoppa Ikeas etablering i landet, uppger i dag en centralt placerad källa nära Marockos regering.

– Att stoppa Ikea var ett sätt för oss att sända ett meddelande till den svenska regeringen, Ikea blev ett verktyg, säger uppgiftslämnaren.

Beslutet att inte tillåta Ikea att öppna sitt varuhus fattades vid ett hastigt inkallat möte i måndags där företrädare för åtta partier deltog, enligt tidningen Morocco World News.

Ikea hade planerat att öppna fem varuhus i landet, varav det första i slutet av 2015 i staden Zenata, mellan Casablanca och huvudstaden Rabat.

– Hela Västsahara-politiken är något som är föremål för en intern översyn. Regeringen vill inte föregripa den här genomlysningen, och därför är inte frågan om något erkännande på bordet. Vi ska be att få den här rapporten och därefter får vi diskutera vad som ska göras sedan, sa i fredags utrikesminister Margot Wallström till Sveriges Radios Ekot.

"Allvarlig diplomatisk kris"

Samtidigt skriver nu tidningen "Afrique inside" att konflikten mellan Sverige och Marocko kan komma att bli långvarig och den marockanska sajten "article19.ma" hävdar att "en allvarlig diplomatisk kris mellan Sverige och Marocko verkar oundviklig".

Expressen mötte i går Stefan Löfven på den danska statsministerns sommarresidens i Lyngby-Taarbæk, 15 kilometer nordväst om Köpenhamn. Under ett dygn har de nordiska statsministrarna där diskuterat bland annat den pågående flyktingkrisen, Ukrainakonflikten och den kommande klimatkonferensen i Paris.

Statsministern kommenterar nu för första gången Marockos beslut att stoppa den svenska möbeljätten från att öppna sitt första varuhus i landet.

– Jag vet inte exakt vad det beslutet bygger på. Man ska inte nödvändigtvis koppla ihop det med någon politisk fråga som har med Sverige att göra, utan jag hör lite olika uppgifter om vad orsaken är till att man fattar den typen av beslut.

– Sverige har inte någonsin uttalat att vi erkänner Västsahara. Vad vi har är en intern genomlysning av vår Västsaharapolitik, den pågår. Men vi har inte fattat något sådant beslut och har inte gett uttryck för någonting som är ens i närheten av det.

S-löfte från 2012

Därmed väljer Stefan Löfven just nu att inte infria sina partikamraters löfte från 2012 då ett beslut om erkännande drevs igenom på S-kongressen.

– Regeringen har att fatta beslutet, och regeringen gör nu en intern genomlysning av Västsaharapolitiken. Vi har inte gett uttryck för att Västsahara ska erkännas eller har erkänts. Jag tycker att man ska hålla huvudet lite kallt nu och ta det lugnt och fråga sig om det finns någon som uttalat den politiken från regeringens sida. Nej, det finns ingen sådan.

– Margot Wallström mötte nyligen sin marockanske kollega i New York och redde ut att det inte finns något sådant. Det finns en intern genomlysning som pågår, men något mer finns inte och då tycker jag att man kan utgå från den situationen, säger statsministern.

Enligt Expressens regeringskälla i Marocko ska Wallström ha bett om flera möten med ministerkollegan under FN-besöket.

– När Ikea-saken kom upp blev er utrikesminister nervös och var rädd att det skulle bli en ny mardröm som problemen med Saudiarabien. Så hon mötte vår utrikesminister Salaheddine Mezouar i New York. De möttes i tisdags en gång och i onsdags två gånger, säger uppgiftslämnaren.

Stefan Löfven har inga planer på att möta PSU:s generalsekreterare Nabila Mounib när hon kommer till Stockholm.

– Nej, det är inget som jag har inplanerat, säger han.

Vad kan Sverige göra nu då för att hjälpa Ikea i den här situationen?

– Det beror alldeles på vad det är för typ av situation. Jag vet inte vad som är grunden för den här diskussionen, så det kan jag inte alls uttala mig om. Vi måste veta vad orsaken är, till att börja dagen med.

Expressen har talat med Ikea Sveriges pressjour som hänvisar till Inter Ikea Systems i Nederländerna. Där var ingen anträffbar i går kväll.

Expressen har också sökt Sveriges ambassadör i Marocko, Erika Ferrer, via utrikesdepartementets pressjour.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag