Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven gick emot EU-nämnden – KU-anmäls

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven. Så här svarar Löfven efter KU-anmälan: ”Har följt den ordning som gäller”.
Statsminister Sefan Löfven, S.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiseras för att han inte lyft fram kärnkraft som ett hållbart alternativ på EU-toppmötet. Nu KU-anmäler Sverigedemokraterna och Moderaterna Löfven.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt, säger Moderaternas Jessica Rosencrantz.

Stefan Löfven flög till Bryssel för EU-toppmöte i torsdags. Med sig hade han ett mandat från en majoritet i riksdagens EU-nämnd.

Mandatet gick ut på att han skulle ta upp att kärnkraft bör klassas som hållbart i EU:s regelverk för investeringar för omställning av samhället, den så kallade taxonomin.

Löfven tog upp kärnkraften på mötet, som en viktig del i Sveriges energimix under en lång tid framöver – men han kallade den inte hållbar.

När Löfven på tisdagen återrapporterade från toppmötet fick han frågan från bland andra Moderaternas Jessica Rosencrantz, och Sverigedemokraternas Martin Kinnunen om varför. Kinnunen undrar om Löfven respekterar riksdagsordningen.

– Varför ska vi ha EU-nämnden över huvud taget i så fall? frågade Martin Kinnunen.

KU-anmäls

Både SD och Moderaterna anser att Löfven har gjort ett övertramp, och har nu också anmält statsministern till konstitutionsutskottet (KU).

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att statsministern uttryckligen väljer att ignorera det mandat som EU-nämnden har gett regeringen inför förhandlingarna i europeiska rådet, säger Rosencrantz till TT.

– Statsministern verkar hitta alla möjliga ursäkter för att inte diskutera kärnkraft med sina europeiska kollegor.

Löfven svarade att han hyser stor respekt för riksdagen och EU-nämnden.

– Det finns ingen nonchalans här mot riksdagen, tvärtom.

Löfven menar också att han har möjligheten att gå emot EU-nämnden.

– Det här är inget som sker varje vecka, eller varannan vecka eller ens varje år. Och det var ett unikt fall för min del i alla fall. Nu ar jag varit på 66 rådsmöten och för mig var det första gången.

”Nu får det prövas” 

Han hänvisar också till att frågor av liknande karaktär behandlats i KU tidigare.

– Nu får det prövas av KU, säger han och lovar att infinna sig om utskottet kallar honom.

Löfven resonemang om majoritet i EU-nämnden respektive kammaren syftar på att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet har fler mandat i riksdagen som helhet. Majoriteten i EU-nämnden utgjordes av M, KD, SD och L, ibland kallad en så kallad falsk majoritet. V och C står inte bakom uppmaningen till Löfven om kärnkraft som ett hållbart alternativ.

Även Kristdemokraternas Sofia Damm och Liberalernas Maria Nilsson undrade varför Löfven gick emot EU-nämnden i frågan.

Tobias Billström (M): ”Har inte följt EU-nämndens mandat”

Moderaterna KU-anmäler Stefan Löfven, Tobias Billström (M): ”Har inte följt EU-nämndens mandat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.