Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven ger toppjobb till Thomas Östros

Stefan Löfven ger partikamraten Thomas Östros ett internationellt toppjobb. Foto: Robban Andersson
Stefan Löfven ger partikamraten Thomas Östros ett internationellt toppjobb. Foto: Pontus Lundahl / Tt

Stefan Löfven ger partikamraten Thomas Östros, 50, ett internationellt toppjobb.

Expressen kan nu avslöja att Östros, som tidigare varit både näringsminister och biträdande finansminister, i morgon utses av regeringen till direktör vid Internationella valutafondens huvudkontor i Washington.

Den 17 februari meddelade Annika Falkengren, vd för SEB och ordföranden för Bankföreningen, att Thomas Östros lämnar jobbet som vd för Bankföreningen - där han haft en månadslön på närmare 185 000 kronor.

- Han är långt gången i en process om ett annat uppdrag, sa då Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör vid SEB.

Expressen kan nu avslöja Thomas Östros nästa jobb.

Under regeringssammanträdet i morgon väntas statsminister Stefan Löfven ge partikamraten ett internationellt toppjobb. Östros blir en av 24 "Executive Directors" som ska arbeta under IMF-chefen Christina Lagarde på huvudkontoret i Washington. Direktörerna representerar de 188 medlemsländerna.

Enligt uppgifter till Expressen får Thomas Östros på det nya jobbet en lön på omkring 250 000 dollar om året - netto. IMF-direktörernas höga nettolöner har under de senaste åren varit föremål för en omfattande debatt och kritik.

IMF-chefen Christine Lagarde anklagades för ett par år sedan för hyckleri när hon krävde att Grekland skulle bli bättre på att driva in skatter - samtidigt som hon själv fick en skattefri lön på närmare fem miljoner kronor.

Thomas Östros lämnade politiken i maj 2012 för uppdraget som vd för Bankföreningen. Övergången ansågs då kontroversiell eftersom han bara ett år tidigare kritiserat bankerna för deras lönebonusar.

Östros anses i efterhand ha bidragit till den förra S-ledaren Håkan Juholts fall. När Östros 2012 fick frågan i SVT:s Aktuellt om han stödde partiledaren ville han inte svara.

- Det var inte riktat mot partiledaren utan den totala katastrof som jag tyckte att partiet då var på väg mot i den röra som var, förklarade han senare i Expressens tv-program Bar & Politik.

I en intervju för Sydsvenskan så sent som i januari i år svarade Thomas Östros på frågan om han känner något sug efter en comeback till politiken.

Svaret:

-  Jag har aldrig tänkt vara politiker hela livet, så jag är väldigt nöjd med att inte vara i politikens mitt längre. Jag ger gärna goda råd från läktaren och har bra kontakter med regeringen. Jag är passionerat intresserad av politik och samtidigt fullt engagerad i mitt arbete. Det är en bra kombination.

IMF vill inte svara på frågor kring utnämningen, utan låter meddela via pressjouren att det är en fråga för varje lands regering.