Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven ger toppjobb till Thomas Östros

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven ger partikamraten Thomas Östros ett internationellt toppjobb.
Foto: Robban Andersson
Stefan Löfven ger partikamraten Thomas Östros ett internationellt toppjobb.
Foto: Pontus Lundahl / Tt

Stefan Löfven ger partikamraten Thomas Östros, 50, ett internationellt toppjobb.

Expressen kan nu avslöja att Östros, som tidigare varit både näringsminister och biträdande finansminister, i morgon utses av regeringen till direktör vid Internationella valutafondens huvudkontor i Washington.

Den 17 februari meddelade Annika Falkengren, vd för SEB och ordföranden för Bankföreningen, att Thomas Östros lämnar jobbet som vd för Bankföreningen - där han haft en månadslön på närmare 185 000 kronor.

- Han är långt gången i en process om ett annat uppdrag, sa då Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör vid SEB.

Expressen kan nu avslöja Thomas Östros nästa jobb.

Under regeringssammanträdet i morgon väntas statsminister Stefan Löfven ge partikamraten ett internationellt toppjobb. Östros blir en av 24 "Executive Directors" som ska arbeta under IMF-chefen Christina Lagarde på huvudkontoret i Washington. Direktörerna representerar de 188 medlemsländerna.

Enligt uppgifter till Expressen får Thomas Östros på det nya jobbet en lön på omkring 250 000 dollar om året - netto. IMF-direktörernas höga nettolöner har under de senaste åren varit föremål för en omfattande debatt och kritik.

IMF-chefen Christine Lagarde anklagades för ett par år sedan för hyckleri när hon krävde att Grekland skulle bli bättre på att driva in skatter - samtidigt som hon själv fick en skattefri lön på närmare fem miljoner kronor.

Thomas Östros lämnade politiken i maj 2012 för uppdraget som vd för Bankföreningen. Övergången ansågs då kontroversiell eftersom han bara ett år tidigare kritiserat bankerna för deras lönebonusar.

Östros anses i efterhand ha bidragit till den förra S-ledaren Håkan Juholts fall. När Östros 2012 fick frågan i SVT:s Aktuellt om han stödde partiledaren ville han inte svara.

- Det var inte riktat mot partiledaren utan den totala katastrof som jag tyckte att partiet då var på väg mot i den röra som var, förklarade han senare i Expressens tv-program Bar & Politik.

I en intervju för Sydsvenskan så sent som i januari i år svarade Thomas Östros på frågan om han känner något sug efter en comeback till politiken.

Svaret:

-  Jag har aldrig tänkt vara politiker hela livet, så jag är väldigt nöjd med att inte vara i politikens mitt längre. Jag ger gärna goda råd från läktaren och har bra kontakter med regeringen. Jag är passionerat intresserad av politik och samtidigt fullt engagerad i mitt arbete. Det är en bra kombination.

IMF vill inte svara på frågor kring utnämningen, utan låter meddela via pressjouren att det är en fråga för varje lands regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.