Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven går emot EU-nämnd – kritiseras av Kristersson

Stefan Löfven deltar i sin sista partiledardebatt och han får en oväntad present av Kristersson.
Stefan Löfven tänker inte lyfta kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen på EU-toppmötet.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det är fullständigt oacceptabelt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERLAND SEGERSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-nämnden kräver det. Men statsministern tänker inte lyfta kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen på EU-toppmötet.

– Nej, jag finner ingen idé att som svensk statsminister ta upp en fråga som ingen har på dagordningen, säger Löfven.

Fullständigt oacceptabelt, anser Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Han säger i klartext att han inte tänker bry sig om det beslut som EU-nämnden har fattat, nämnden som är den instans som ska ge regeringen mandat inför rådsmöten. Det tänker han strunta i, säger Kristersson.

När statsministern samrådde med riksdagens EU-nämnd inför torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel krävde en majoritet i EU-nämnden att Löfven ska ta upp frågan om kärnkraft. Majoriteten utgjordes denna gång av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. De har majoritet i nämnden, men inte i riksdagen som helhet.

Höga energipriserna stor fråga

En stor fråga på toppmötet blir de höga energipriserna. De fyra partierna anser att det är ett bra tillfälle för Löfven och den svenska regeringen att trycka på för att kärnkraft ska räknas som en hållbar investering i EU-kommissionens regelverk om gröna investeringar, den så kallade taxonomin. De har pressat på regeringen tidigare om det, men har fått kalla handen.

Statsministern är lika kallsinnig nu. Det skulle skada Sveriges inflytande och möjligheter att påverka överlag om han bara kastade in en fråga (om taxonomi och kärnkraft) på toppmötet som inte finns på dagordningen. Mer än sju års erfarenhet av manglande på toppmöten har lärt honom att det kan skada ens röst i församlingen, hävdade han inför nämnden.

”Den ska inte förhandlas”

– Den (frågan) finns inte där, den ska inte förhandlas, utan här är de viktiga frågorna att se till att klara klimatomställningen, energiutbyggnaden och att se till att vi inte använder svenska skattebetalares pengar till att betala elräkningar i andra länder, sade Löfven till SR Ekot och TT efter mötet i EU-nämnden.

– Att då ta upp en fråga som inte står på dagordningen stärker inte Sveriges röst, det är mitt budskap. Och jag konstaterar också att den majoritet som finns här i EU-nämnden finns inte i Sveriges riksdag, där är den tvärtom.

Han syftar på att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet har fler mandat i riksdagen som helhet. V och C står inte bakom uppmaningen till Löfven om kärnkraft.

Kristerssons kritik mot Löfven

Men Ulf Kristersson anser att statsministern är helt fel ute. Regeringen måste ta alla möjligheter som finns att trycka på för kärnkraft och säger en majoritet i EU-nämnden att han ska göra det är det bara att göra det, anser Moderatledaren.

– Det är inte regeringens privatsak att bestämma detta. Bara för att det är jobbigt för Miljöpartiet kan inte regeringen strunta i riksdagen, säger han.

– De här frågorna hänger intensivt samman med energipriserna och klimatomställningen som ska diskuteras på mötet, tillägger Ulf Kristersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.