Löfven: Gå in med militärinsats i Gaza

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven går tillsammans med tre nordiska partiledarkollegor ut med skarp kritik mot kriget i Gaza.
Foto: Henrik Montgomery / Tt

Stefan Löfven går tillsammans med tre nordiska partiledarkollegor ut med skarp kritik mot kriget i Gaza. 

Partiledarna öppnar för en internationell militärnärvaro i regionen och för en bojkott av israeliska varor. 

Utrikesminister Carl Bildt är kritisk till uttalandet:

– Jag tror inte att man ska komplicera det här med frågeställningar som ligger alldeles för långt fram i tiden, säger han. 

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gick på lördagen ut i ett gemensamt uttalande med sina nordiska kolleger om kriget i Gaza. Partiledarna kräver att Israel och Hamas når en vapenvila och inleder fredsförhandlingar. Den part som inte följer uppmaningen "bör utsättas för restriktiva åtgärder från EU och FN". 

De skriver att en internationell militärinsats i Israel och Palestina kan vara ett alternativ för att säkerställa freden och att de nordiska länderna ska vara positiva till att medverka i en sådan insats.  

"Ren triangulering"

– Det här är ren triangulering. Man lämnar diskussionen om vem som är styggast bakom sig, för att dra i gång en diskussion om en fredsprocess, säger Stig-Björn Ljunggren S-märkt doktor i statsvetenskap.  

I uttalandet riktar de skarp kritik mot både Hamas raketbeskjutning och Israels "användning av oproportionerligt våld". De vill att Gazas gränser öppnas och skriver att den humanitära katastrofen i sig utgör ett hot mot freden. 

Bojkott av varor

Partiledarna kritiserar den israeliska bosättningspolitiken på Västbanken och kräver att "Israel måste upphöra med ockupationen". De öppnar för en bojkott av israeliska produkter som är producerade i bosättningar på Västbanken. 

"Vi avråder företag att handla med varor och tjänster producerade på ockuperat område. Vi arbetar internationellt för att införa restriktioner för varor som produceras på ockuperat område.", skriver partiledarna. 

– Det är ett tydligt ställningstagande mot Israel. Det trycker på Israels svaga punkter: dels den ekonomiska och bosättningarna. Det skulle vara intressant att veta varför det kommer nu. Bojkottfrågan har kommit upp till och från, men det här är ett väldigt konkret förslag som slår mot israelernas hjärta, säger Stig-Björn Ljunggren. 

Bildt: "Slår in öppna dörrar"

Utrikesminister Carl Bildt (M) tycker att uttalandet om en internationell militär närvaro kommer för tidigt. 

– Nu måste fokus ligga på att stoppa dödandet i Gaza och få i gång fredsförhandlingarna. Jag tror inte att man ska komplicera det här med frågeställningar som ligger alldeles för långt fram i tiden, säger han. 

Carl Bildt tycker inte att de nordiska partiledarnas uttalande avviker nämnvärt från regeringens politik. Han håller med om skrivelsen som uppmanar till restriktioner mot produkter som är producerade på bosättningar. 

– Det var väldigt försiktigt formulerat, men överensstämmer mycket med det vi har sagt tidigare, säger han. 

Det går ju ändå att utläsa en tydlig markering mot köp av varor från bosättningar? 

– Det har jag sagt i riksdagen åtskilliga gånger. Det är att slå in öppna dörrar, säger Carl Bildt. 

Löfven kritiserade efter Facebook-inlägg

Löfven mottog i mitten av juli omfattande kritik efter att ha publicerat ett Facebook-inlägg där han fördömde Hamas och Israel. Han skrev bland annat att Israel "självfallet har rätt att försvara sig", vilket väckte stark kritik i sociala medier från tidigare V-ledaren Lars Ohly som skrev att S-ledaren "fördärvar arvet efter Palme".   

Löfven står bakom det uttalandet och i det nya uttalandet återupprepas Israels rätt till självförsvar. 

Det är oklart vem det var som tog initiativet till det nya gemensamma uttalandet. 

– Om det inte var svenska socialdemokrater som tog initiativ till uttalandet, så tror jag i alla fall inte att de var svåra att övertala om att ställa sig bakom uttalandet, säger Stig-Björn Ljunggren. 

Bakom uttalandet står samtliga nordiska socialdemokratiska partiledare förutom den danska.

Fotnot. Expressen.se har sökt Stefan Löfven. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.