Att hantera det stora antalet flyktingar och migranter har varit "surrealistiskt", enligt Löfven. I en längre intervju med affärstidningen Financial Times säger statsministern också:
– Men vad som är ännu mer surrealistiskt är att alla siffror går åt rätt håll, men bilden som allmänheten har är att landet är på väg åt fel håll. Det handlar inte bara om att de är oroliga över flyktingkrisen, det är som om allt går åt fel håll.
Stefan Löfven: "Vore väldigt, väldigt dåligt"
Affärstidningen konstaterar att de ekonomiska framgångarna, och det faktum att tillströmningen av flyktingar och migranter har minskat, inte har gynnat regeringen i väljaropinionen. I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop fick regeringspartierna S och MP tillsammans med V 38,5 procent, medan Alliansen fick 43,1 procent av väljarstödet.
Löfven är själv bekymrad över utvecklingen inom EU, både när det gäller hanteringen av flyktingsituationen och Storbritanniens eventuella utträde ur unionen.
– Det vore väldigt, väldigt dåligt, säger han om hotet om en "brexit".
Fokuset: Invandringen
I intervjun konstateras också att fokuset i svensk politik ändrats den senaste tiden och mer fokusera på invandringsfrågor.
Löfvens uttalande ifrågasätts av moderatledaren Anna Kinberg Batra.
– Löfven förvånas över att svenska folket inte är nöjdare. Men det som gör mig förvånad är att han inte tar Sveriges utmaningar på större allvar. Vi har en stark ekonomi i dag, men både den och välfärden kan snabbt försämras om man börjar tappa greppet. Nu lånar regeringen till utgifter och gör jobben dyrare och svårare att skapa, vilket gör oss sårbara. I oroliga tider krävs i stället aktivt ledarskap och fler reformer som gör Sverige starkare. Den uppgiften löser man inte genom att vara förvånad eller nöjd, säger hon.
Även den höga arbetslösheten och utanförskapen hos nyanlända behandlas i intervjun. Men under måndagen pratade Stefan Löfven också om sitt nya jobbkrav.
Statsministern har gett sina statsråd i uppdrag att redovisa nya jobb inom sina ansvarsområden, skriver Svenska Dagbladet på måndagen.
Målet: 150 000 nya jobb.
Nya jobb
Det är i budgetarna för 2017, 2018 och 2019 som de nya jobben presenteras inom varje statsråds ansvarsområde. Löfven har hållit avtalet muntligt för att undvika läckor, skriver tidningen vidare. I oktober förra året läckte det ut att alla statsråd ombads redovisa sina sparmål på en speciell blankett från finansdepartementet.
Då var det finansminister Magdalena Andersson som låg bakom initiativet – men den här gången är det Löfven själv, enligt Svenska Dagbladet.