Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven frustrerad över
att Akilov inte utvisats

Statsminister Stefan Löfven vid S-kongressen i Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan är anhållen misstänkt för terroristbrott genom mord på i Stockholm fredagen den 7 april.
Fyra personer dödades när Rakhmat Akilov misstänks ha mejat ner dem med en lastbil på Drottninggatan.
Inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Christian Örnberg

GÖTEBORG. Rakhmat Akilov, 39, var efterlyst och skulle ha utvisats från Sverige i februari i år.

Nu misstänks han för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm som dödade fyra människor.

– Det gör mig frustrerad. Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration, säger statsminister Stefan Löfven.

Migrationsminister Morgan Johansson menar att det är polisen som har brustit.

– Har man lämnat över ärendet till polisen så är det polisen som ska ombesörja själva återresan.

Ingen av dem kan svara på när en skärpt terrorlagstiftning kan vara på plats.

När Stefan Löfven på söndagseftermiddagen höll presskonferens på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg kommenterade han för första gången uppgifterna om att den terrormisstänkte Rakhmat Akilov var efterlyst och skulle ha utvisats.

– Det gör mig frustrerad. Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration, konstaterade statsministern.

– Vi måste se till att förbättra möjligheten så att avvisningarna verkställs på ett bra sätt.

En rad åtgärder har vidtagits

Enligt Löfven har regeringen vidtagit en rad åtgärder som lett till att antalet återvändande förra året ökade med 50 procent. Nästan 24 000 personer lämnade då landet efter att ha fått avslag på sina asylansökningar.

När statsministern höll tal inför sina partikamrater bjöd han samtidigt in de andra riksdagspartierna till nya samtal om åtgärder mot terrorismen. Men när Expressen frågade vilka konkreta förslag regeringen har med sig in i de samtalen, var svaret inte helt tydligt.

– Polisen håller på att göra en utredning så vi måste avvakta den. Men låt oss så snabbt som möjligt ändå se om det finns någonting vi kan göra. Vi måste hela tiden flytta fram positionerna.

Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan är anhållen misstänkt för terroristbrott genom mord på i Stockholm fredagen den 7 april.

"Polisen ska ombesörja återresan"

Rakhmat Akilov som misstänks för att ha kört lastbilen som mejade ner och dödade fyra människor och skadade ett 15-tal i Stockholm i fredags, ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2014, men fick avslag i juni 2016. Nyligen fattade Migrationsverket beslut om utvisning.

På rak fråga vem som bär ansvaret för att Akilov kunde vara i Sverige och utföra terrordådet, svarar migrationsminister Morgan Johansson:

- Det är svårt för mig att uttala mig om innan jag vet mer om bakgrunden, men det är klart, har man lämnat över ärendet till polisen så är det polisen som ska ombesörja själva återresan.

– Har man fått ett avslag ska man lämna landet, frivilligt eller med tvång, säger Morgan Johansson och tillägger att återvändanden till just Uzbekistan fungerat problematiskt.

Inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Christian Örnberg

– Man måste ha ett samarbete med de länder som ska ta emot den som ska avvisas, som vi har med Afghanistan nu till exempel. Uzbekistan är ett land som det återvänder folk till men där det i bland har varit problem att genomföra sådana återvändanden.


LÄS MER: Elvaåringen mejades ner på väg hem från skolan 


Inrikesminister Anders Ygeman som har varit kvar i Stockholm efter den misstänkta terrorattacken, bland annat för att delta vid söndagens manifestation på Sergels torg, säger om Rakhmat Akilovs utvisningsbesked:

– Vi har jobbat med att öka återvändandet och för att få en bättre återvändandeprocess. Det var 55 procent fler som återvände 2016 än 2015. Men det återstår fler åtgärder för att förbättra återvändandet.

– Vi har 100 nya förvarsplatser och har tagit initiativ till ett antal lagstiftningsförändringar. Den som är på g nu är att man ska kunna göra riktade arbetsplatskontroller. Man ska inte behöva brottsmisstanke för att kunna kontrollera en arbetsplats.

Anders Ygeman förväntas ansluta till den socialdemokratiska kongressen i Göteborg på måndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.