Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens besked – om migranterna på Lesbos

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) var med i CNN:s Amanpour för att prata om hur EU ska hjälpa det eldhärjade lägret på grekiska ön Lesbos.
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: OLLE SPORRONG
Asylsökande från det nedbrunna lägret på Lesbos.
Foto: VANGELIS PAPANTONIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under sin frågestund i riksdagen pressades Stefan Löfven om Sverige kommer att hjälpa flyktingarna i det nedbrunna lägret på Lesbos.

– Vi har ingen möjlighet att överföra människor till Sverige, säger statsministern.

Språkrörskandidaten Annika Hirvonen (MP) vill att Sverige ska ta emot de människor som drabbats av branden på flyktinglägret Moria på Lesbos. Totalt står 13 000 människor utan skydd och flera länder har erbjudit att ta emot delar av dem, bland annat har Tyskland sagt att landet ska ta emot 1 500 barn.

Under statsministerns frågestund i riksdagen pressades Stefan Löfven om hur Sverige kommer agera.

– Många av dem är ensamma barn som är extremt utsatta. Organisationer larmar om att barnen riskerar kidnappning och att utsättas för trafficking. Läget är akut. Sverige bidrar med krisstöd men vi måste göra mer. Vad kommer Sverige att göra för människorna på plats på Lesbos? frågar Annika Hirvonen.

Stefan Löfven hävdar dock att Sverige i nuläget saknar möjligheter att ta emot människor från flyktinglägret.

– Det är en mycket tragisk situation, därför har vi snabbt bidragit med konkret hjälp genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med tält och filtar med mera, som Grekland har accepterat. Sedan saknas det ett rådsbeslut om att omfördela flyktingarna i EU, och då finns ingen rättsligt grund förutom Dublinförordningen, så vi har ingen möjlighet att överföra människor till Sverige, säger statsministern.

Tusentals asylsökande är hemlösa – tvingas sova på kyrkogård: ”Vi har förlorat allt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.