Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven frågas ut i KU om flyktingkrisen

Stefan Löfven (S) frågas ut i KU om regeringens hantering av flyktingkrisen.Foto: IBL
Stefan Löfven försvarade hanteringen av flyktingkrisen.Foto: Riksdagen

Statsminister Stefan Löfven (S) försvarar regeringens hantering av flyktingkrisen i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

– Flyktingkrisen har varit en stor utmaning för det svenska samhället. Det är viktigt att dra lärdomar för framtiden, säger han.

Löfven uppger att regeringen ska tillsätta en oberoende utvärdering av hur regeringen och övriga samhället agerade.

Statsministern påpekar att redan när regeringen tillträdde 2014 så såg man att det fanns brister i flyktingmottagningen, bland annat bostadsbrist, som man då försökte åtgärda.

Fel prognos på antalet flyktingar

Löfven pekar också på att redan 2014 så låg antalet asylsökande på en nivå som var jämförbar med Balkankrisen på 90-talet.

Statsministern hänvisade även till att Migrationsverket i sin prognos i juli 2015 bedömde att antalet asylsökande skulle minska. I stället skedde en dramatisk ökning från september.

Krisorganiseringen av myndigheternas arbete skedde i augusti. Löfven uppger att regeringen fattat ett 70-tal beslut som rör flyktingsituationen.

Asylsökande på historiska nivåer

– Sammantaget nådde antalet asylsökande till Sverige förra året historiska nivåer, säger Löfven.

– Tack vare krisorganisationens arbete, en intensifierad informationsinhämtning och flexibla beredningsstrukturer så kunde regeringen under hösten fatta ändamålsenliga beslut som innebär att antalet asylsökande till Sverige har minskat och den akuta ansträngningen i mottagningen lättat.

Löfven pekar flera gånger på att 70 procent av de 163 000 asylsökande under 2015 kom från september.

– Den dramatiska ökningen var svår att se.

Löfven förklarar också varför gränskontrollerna inte infördes tidigare.

– När vi från myndigheterna får höra att nu ha vi ett läge där ordning och reda och inre säkerhet inte längre kan upprätthållas, då vidtar vi de åtgärder som måste vidtas.

"Den stora bristen var att EU inte lyckades hantera situationen"

Statsministern skyller en stor del av flyktingkrisen på EU.

– Den stora bristen var att EU inte lyckades hantera situationen, säger Löfven.

Han tycker att EU med nästan 500 miljoner invånare borde kunna ha klarat att ta emot en miljon flyktingar. Löfven uppger att om Sverige hade tagit emot asylsökande i relation till sin befolkningsandel i EU så hade det handlat om 20 000.

"Kan ja vara människor med ond vilja"

Löfven får frågor om varför inte regeringen införde gränskontroller tidigare än i mitten av november.

Statsministern påpekade att polisen och Migrationsverket fram till dess inte ansåg att kraven för det var uppfyllda. Löfven påpekar att man måste följa EU:s gränskodex och uppger att det skulle vara svårt att förklara för EU varför regeringen infört gränskontroller, trots att polisen inte anser att kraven var uppfyllda.

Kristdemokraternas Tuve Skåneberg uttrycker oro för att många kommit in i Sverige utan id-handlingar.

– Det kan ju vara människor med ond vilja, säger han.

Löfven svarar:

– Jag tänker dagligen och stundligen på Sveriges säkerhet och det här är regeringens främsta uppgift att se till att Sveriges medborgare ska kunna leva säkert.

Löfven påpekar att Schengenreglerna innebär att när man väl är inne i passunionen så får man röra sig fritt.

Andra KU-frågor

KU-anmälan om flyktingkrisen har bland annat kommit in från Moderaternas Jessica Polfjärd.

"Det framstår som mycket angeläget att nu granska om regeringens arbete med flyktingsituationen har levt upp till de krav som ställs på regeringsmakten enligt regeringsformen och den konstitutionella ordning som gäller i Sverige", skriver Polfjärd i sin anmälan.

Löfven har också KU-anmälts i två andra frågor. Den ena handlar om hur han har organiserat regeringen med en vice statsminister, Åsa Romson (MP), som inte går in som ställföreträdande statsminister om Löfven inte kan tjänstgöra.

Det blev förra året känt att i sådana situationer kommer den minister som har längst erfarenhet som statsråd att ta över, vilket är utrikesminister Margot Wallström (S).

Den andra frågan handlar om hur Löfven har hanterat EU-politiken.

 

Läs mer:

Expressen Ledare: Oseriösa politiker gör lekstuga av KU

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.