Det är i en intervju med Dagens Nyheter, om Liberalernas nya förhållningssätt till SD, som statsminister Stefan Löfven får frågor om hur Socialdemokraterna länge fick stöd från VPK, samtidigt som partiet hade nära relationer till kommunistiska diktaturer.
– Det var illa med med VPK och kommunister, och det fick de veta. Kommunister och socialdemokrater har alltid varit i luven på varandra. Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, säger Stefan Löfven.
I sociala medier har flera debattörer riktat kritik mot uttalandet. M-ledaren Ulf Kristersson skriver att det är ”hårresande och historielöst” och KD:s Ebba Busch kallar ”Löfvens historierevisionism” för oanständig.
Ulf Kristersson är mycket hård i sin kritik när han talar med SVT.
– Det är ett hyckleri som saknar motstycke i svensk historia, säger han.
Han fortsätter:
– Förutom att jag tycker det är ett sanslöst hyckleri i och med att de själva inte skulle tveka ett ögonblick att ta stöd av Sverigedemokraterna om det hade passat deras syfte, så tycker jag att det är rent ovärdigt att antyda att politiska meningsmotståndare hotar demokratin för att man inte vill ha en socialdemokratisk regering, säger Kristersson till SVT.
Även Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson anser att statsministern ”förnekar historien”. På Twitter påminner också L-ledamoten Arman Teimouri om VPK:s kongress 1987, där representanter från kommunistregimerna Sovjet, Nordkorea och Kina bjudits in.
”Kan verka urskuldande”
Petter Bergner är liberal ledarskribent på Västerbottens-Kuriren och fil doktor i historia, som har forskat om Vänsterpartiets historia.
– VPK från namnbytet 1967 och framåt har ansetts sluta upp bakom den parlamentariska demokratin som institution och begrepp. Många partiföreträdare var dock inte vad vi i dag skulle beteckna som demokrater. Det var inte alls självklart för alla att en socialism som införts borde gå att rösta bort, säger han.
– Man gjorde också en annan bedömning av samhällssystem i socialistiska länder, där man vägde plus och minus. Man ansåg att där hade arbetarklassen makt, även om fri- och rättigheter saknades, och den typen av relativisering som bottnade i en helt annan demokratisyn. Det var ett synsätt som avvek ordentligt från Vänsterpartiet i dag. Numera är det ingen som försvarar hur de uttalade sig om den här typen av regimer.
Varför tror du att statsministerns uttalande väcker debatt?
– Det kan verka urskuldande och okunnigt. Det låter inte som att man tar särskilt allvarligt på att det samtidigt fanns internationella kontakter eller att VPK gjorde en halvt överslätande analys av samhällssystemen i länder där deras broderpartier härskade. Det är också något som har färgat bilden av Lars Werner och VPK under den här tiden. Man gör det för enkelt för sig med den typen av uttalanden, säger Petter Bergner.
Sjöstedt: ”Helt korrekt försvar”
Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt har också kommenterat debatten:
”Jag ser att man många till höger idag hetsar upp sig över denna intervju där statsministern helt korrekt försvarar S dåvarande samarbete med Vpk. Högerns upprördhet handlar nog mest om att de behöver rya lite för att kunna samarbeta med rasisterna i SD”, skriver Sjöstedt på Twitter.
Expressen har sökt Stefan Löfven som avböjer att kommentera.