Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven försvarar demonstrationen

Stefan Löfven tycker att Moderaterna har en tuff helg framför sig på partistämman i Karlstad. Foto: Simone Syversson / ENOMIS
Samtidigt som Anna Kinberg Batra och hennes partikolleger kraftsamlar inför Moderaternas partistämma som hålls i Karlstad med start i morgon, hade Stefan Löfvens Sverige-resa kommit till Värmland. Foto: Simone Syversson / ENOMIS
Stefan Löfven besökte bland annat Monica Zetterlund-muséet. Foto: Simone Syversson / ENOMIS

FILIPSTAD. Expressens krönikör Nisha Besara kritiserade Socialdemokraternas 1 maj-demonstrationer och uppmanade partiet att sluta med det.

Men statsminister Stefan Löfven vill inte rucka på traditionen.

– Jag tror inte på en "make over", säger han.

Samtidigt som Anna Kinberg Batra och hennes partikolleger kraftsamlar inför Moderaternas partistämma som hålls i Karlstad med start i morgon, hade Stefan Löfvens Sverige-resa kommit till Värmland.

Under onsdagen besökte statsministern Uddeholms stålverk i Hagfors, ett av landets äldsta företag, för att se verksamheten och möta fackliga representanter och medarbetare.

Första maj-demonstration i Göteborg. Foto: Jan Wiriden

"Har alltid varit intresserad"

Under ett stopp på bygdens kulturella stolthet, Monica Zetterlund-muséet, fick han veta att han var släkt på håll med såväl andra mannen på månen, austronauten Buzz Aldrin, som dansbandsångaren Christer Sjögren.

– Jag har alltid varit intresserad av musik, i skolan spelade jag blockflöjt, sa Stefan Löfven som också passade på att beklaga sorgen över Sven-Erik Magnussons bortgång.

 

LÄS MER: Stefan Löfven om mötet med Sven-Erik Magnusson "Det var stort",

 

Under eftermiddagen besökte statsministern arbetsmarknads- och integrationsenheten i Filipstad. Kommunen har haft rejäla utmaningar med ett stort antal nyanlända till kommunen, men hade en rad lyckade integrationsprojekt att presentera.

Buzz Aldrin. Foto: Daulton Venglar / AP / TT

Under besöket svarar statsministern på frågan om den numera kända polismannen Peter Springares uppmärksammade kommentar på Facebook om att "förinta" journalister med "vänsteragendor".

"Förinta" är inte Sverige

– Statlig myndighet måste själv avgöra vad som är rimligt och korrekt inom ramarna för deras verksamhet men i allmänhet tycker jag att vi har ett problem med det offentliga samtalet. Det är en nackdel för vår demokrati och vår utveckling, säger Stefan Löfven.

Monica Zetterlund. Foto: Leif Engberg / DAGENS NYHETER

– Vi kan tycka olika men att man ska "förinta" är inte Sverige.

I en krönika i Expressen skrev Nisha Besara, debattör och vd för Unga Klara, att Socialdemokraterna skulle göra en "sossarnas Schlingmann" och överväga en förändring av partikulturen, ytan och framtoningen, och som ett led däri skippa 1 maj-firandet.

 

LÄS MER: "Ni har makten Stefan Löfven, fixa problemen"

 

"Socialdemokraterna har styrt det här landet ungefär 70 procent av tiden de senaste hundra åren och åstadkommit sjukt bra saker. Ändå ger sig partiet ut och demonstrerar (!) mot orättvisor varje år. Är ni arga över orättvisor? Ni sitter på makten att förändra dem, so fix it!", skrev Nisha Besara.

"Inget strålande vägval"

Men det är ingen idé statsministern går igång på.

Peter Springare. Foto: Sven Lindwall

- Jag tror inte på en "make over", replikerar Stefan Löfven. Att tro att samhället kan bli klart om man har regerat ett antal år, är en mycket märklig inställning. Någon kosmetika är det inte tal om. Det här ska vara på riktigt.

- Hur var det nu med Schlingmann och Moderaterna, en retorisk fråga. Jo, att ändra budskap, men ingenting på politiken. Att ändra etiketten och rubriken tror jag inte på, säger Stefan Löfven som ser att Moderaterna har en tuff helg framför sig på partistämman i Karlstad.

- Det var inget strålande vägval Moderaterna gjorde. Jag är glad att det fick det resultatet, att man tjänar inte på att göra de där tvära kasten och ge sig in i samarbete med ett parti med de rötterna.