Stefan Löfven kommenterade attacken mot moskén i Uppsala på nyårsnatten. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven kommenterade attacken mot moskén i Uppsala på nyårsnatten. Foto: Sven Lindwall

Löfven fördömer attacker mot moskéer

Publicerad

BRASILIA. Stefan Löfven fördömer den senaste tidens attacker mot moskéer.

Under sitt besök i Brasiliens huvudstad Brasilia gav statsministern på torsdagseftermiddagen en intervju för Expressen med anledning av angreppet i Uppsala:

- Det är fruktansvärt och ska fördömas å det skarpaste. Vi måste ta avstånd nu, hela det demokratiska Sverige.

Stefan Löfven anlände till Brasilien med regeringsflygplanet på torsdagsförmiddagen. Det är hans första besök hos en stats- eller regeringschef utanför Europa sedan han tillträdde.

Expressen mötte statsministern utanför den svenska ambassaden i huvudstaden Brasilia en stund innan han skulle åka presidentpalatset. Klockan 18 svensk tid inleddes installationsceremonin med president Dilma Rouseff.

Stefan Löfven kommenterade attacken mot moskén i Uppsala på nyårsnatten.

- Ingen människa ska någonsin behöva vara rädd eller orolig i sin religionsutövning. Vi måste skydda trosamfunden bättre, och vara beredda på att göra detta. Men kanske allra viktigast är det vi alla medmänniskor tillsammans ger uttryck för - vad Sverige faktiskt är egentligen. Och det här är inte Sverige.

Ordföranden i Islamiska förbundet, Omar Mustafa, riktar i dag kritik mot dig för att du varit för tyst om allt som hänt.

- Jag har just hört att han hade missuppfattat det. Han hade inte hört att jag gjort ett uttalande, så han har ändrat det.

Han säger också att regeringen måste vidta åtgärder. Vilka åtgärder ser du framför dig?

- Först är det att skydda trosamfunden bättre, och där vill vi avsätta en del medel mer adresserat till skydd. För det är oerhört viktigt att man sätter den omedelbara säkerheten i första rummet. Sen kommer hatbrottsutredningen i februari, då får vi se vad den kommer med för förslag som vi kan ta vidare och utveckla. Sen är det dialogen som vi alla är skyldiga att ha, politiker, media, civilsamhället i stort om vilket Sverige vi faktiskt ska ha - som inte kännetecknas av våld mot moskéer eller andra trosamfund överhuvudtaget. Det är det viktiga. Att vi står upp för det som verkligen är Sverige.

Stefan Löfven tillbringar kvällen i Brasiliens huvudstad på installationsceremonin och den efterföljande mottagningen.

Under fredag träffar han personal på den svenska ambassaden och har en briefing med försvarsattachén Christer Olsson och Bengt Janér från Saab om Gripenprojektet i Brasilien.

Därefter träffar han president Dilma Rousseff för bilaterala överläggningar.

I morgon kväll reser Stefan Löfven vidare till São Paulo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag