Löfven: "Förbannad när bilar sätts i brand"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven: "Jag blir förbannad när bilar sätts i brand och skolor bränns ner."
Foto: Jens L'Estrade

Stefan Löfven gästade i dag Ekots lördagsintervju och blev utfrågad om upploppen i Husby.

Han talade om utanförskap och ökande klyftor. Men också om vandalism och högerextremism som inte accepteras.

– Jag blir förbannad när bilar sätts i brand och skolor bränns ner. En sådan skadegörelse kommer vi aldrig, och ska vi aldrig, tolerera, säger han.

Tidigare har statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask kallat till krismöten med anledning av oroligheterna i ett antal Stockholmsförorter.

I Ekots lördagsintervju berättar i dag Socialdemokraternas Stefan Löfven att han själv åkte ut till Husby för att informera sig på plats.


Foto: Foto: Roger Vikström

– Jag åkte till en lägenhet och satt där med partivänner och andra som är aktiva och verkar och bor i Husby för att höra deras version. Vad är det som har hänt, vad tror ni att det beror på och vad behöver göras?, säger han i programmet.

"Det håller inte ihop"

Stefan Löfven berättade i programmet att en av anledningarna till upploppen kan vara de ökande klyftorna i samhället och den höga ungdomsarbetslösheten.

Han betonade flera gånger Socialdemokraternas förslag om att unga ska garanteras jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar som ett förslag som skulle gynna ungdomar i utsatta områden.

– Det finns de som attraheras av den här typen av aktiviteter därför att de har en hopplös situation. De upplever en hopplös situation, de har inget jobb, inte haft något jobb på länge och kanske har en bristande utbildning och inte ser något hopp. De dras ofta med i det här, säger Stefan Löfven.

Samtidigt vill han vara väldigt tydlig med att han "blir mycket illa berörd" av skadegörelsen och att han "blir förbannad".

– Det som är kriminellt det ska naturligtvis handhas på det sättet. Det finns de som kommit långt i sin kriminalitet och som måste möta lagen, säger Stefan Löfven i lördagsintervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.