Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven sparar i vinstdrivande skolor

Stefan Löfven sparar i vinstdrivande skolor, rapporterar DN.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven fondsparar i friskolekoncern, rapporterar Dagens Nyheter. 

Detta trots att statsministern är en stark motståndare till vinstdrivande skolor.

Enligt tidningen var Löfven ovetandes om investeringarna.

DN har granskat sparandet hos flera S- och MP-ministrar och avslöjar att flera av dem sparar i bolag som står i kontrast med den politik regeringen förespråkar.

En av dem är statsministern Stefan Löfven (S).

Enligt DN ska Stefan Löfven spara i fonder som har placeringar i den börsnoterade skolkoncernen Academedia. I statsministerns sparportfölj ingår bland annat Sverigefonden Swedbank Robur som i sin tur har placerat delar av kapitalet i skolkoncernen.

158 miljoner i vinst

DN skriver att bolaget förra året gjorde en vinst på 431 miljoner kronor efter skatt och omkring 158 miljoner kronor av vinsten delades ut till aktieägarna. 

Aktiekursen för Academedia har även under året stigit med över 50 procent.

Att ha kapital placerade i en vinstdrivande skolkoncern går på tvärs med Löfvens och socialdemokraternas politik om att stoppa vinsterna inom skolan.

I valrörelsen 2018 profilerade sig statsministern som en stark motståndare till att skolor drivs av vinstintresse. 

Men i och med januariöverenskommelsen med bland annat Liberalerna och Centern har Löfven inte kunnat förverkliga politiska reformer mot vinstuttag i friskoleföretag.

Vill inte kommentera

Statsminister Stefan Löfven (S) avböjer att kommentera uppgifterna till DN att han äger fonder som placerar i friskolekoncernen Academedia.

Statsministerns pressekreterare Mikael Lindström ger en skriftlig kommentar om att Stefan Löfven inte kände till innehavet i Academedia.

”Han har valt fondsparandet för att inte behöva ta ställning till enskilda aktieinnehav och hade ingen kännedom om just det innehavet. Han skulle inte köpa egna enskilda aktier i grenar av näringslivet som går emot den politiska uppfattning han själv står för. Med den här informationen kommer statsministern att göra förändringar i sitt fondinnehav”, skriver Mikael Lindström till tidningen.

Har 74 000 kronor

Dock ska det inte röra sig om några större summor av Löfvens fondpengar som investeras i solkoncernen. 

Av de 74 000 kronor som Löfven har sparat i fonden Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige är det knappt 2 000 kronor som investerats i skolkoncernen.

Andra politiker som omnämns i DN:s genomgång är civilministern Ardalan Shekarabi (S) som har fondplaceringar i ett nätkasino. 

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) ska enligt granskningen äga fonder som har placeringar i ett riskkapitalbolag som ska bidragit till skövlingar i Amazonas regnskogar. I Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, fondsparande finns investeringar i OMV, ett oljebolag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.