Löfven flyttade bort ansvar från sig själv

Stefan Löfven (S) har lämnat över kriskansliet till justitiedepartementet.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Inrikesminister Anders Ygeman fick ansvar för att samordna krishanteringsgruppen.
Foto: Pelle T Nilsson

Stefan Löfven har själv flyttat bort ansvaret för regeringens krishantering från sig själv, skriver DN.se.

Det ska vara en av hans första åtgärder som statsminister trots att flera utredningar sagt att krishanteringen bör ligga på hans kansli.

Dagens Nyheter fortsätter rapporteringen om regeringens hantering av flyktingkrisen. Enligt tidningen ska statsministern själv ha lyft bort ansvaret för regeringens krishantering från sitt kansli. Detta trots att flera utredningar menar att effektiviteten är bättre om den ligger kvar hos statsministern.

2008 inrättades en särskild enhet, Kansliet för krishantering, direkt under statsministern.

Kansliet bemannas enligt DN dygnet runt, året runt för att kunna samordna vid eventuella kriser.

Till justitiedepartementet

Två månader efter sitt tillträde instruerade Stefan Löfven, enligt DN, att kriskansliet skulle flyttas till justitiedepartementet.

Också ansvaret för gruppen av statssekreterare som ska samordna krishanteringen flyttades. Nu är det inrikesminister Anders Ygeman som har krishanteringsgruppen under sig.

Detta trots att Katastrofkommissionen rekommenderar att krisenheten måste ha direkt tillgång till statsministern för att snabbare kunna agera.

Avböjer att kommentera

Också Christina Salomonsson, tidigare generaldirektör för både Räddningsverket och Kustbevakningen. samt chef på Kansliet för krishantering 2008 till 2010, säger till DN att det är viktigt att kansliet har en central placering.

- Det är viktigt att man har tillträde till högsta ledningen. Jag sa ofta det här är en kris, ni måste göra något, ni kan inte vänta längre. Om kansliet legat kvar hos statsministern tror jag att hanteringen av flyktingkrisen hade fungerat bättre, säger hon.

Det ska inte ha funnits några allmänna handlingar om förändringen, skriver dn.se.

Stefan Löfven har via sin pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin avböjt att kommentera. I stället hänvisar man till Ann Linde, statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman, S.

Enligt Ygemans pressekreterare Fredrik Persson kan Linde dock inte kommentera förändringen förrän klockan 15 under eftermiddagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.