Löfven får nu högst förtroende i landet

Publicerad

Stefan Löfven tar över Fredrik Reinfeldts trumfkort - och får högst förtroende av väljarna att leda landet.

Samtidigt tror flest på Socialdemokraterna i valets viktigaste frågor enligt Demoskops senaste mätning.

- Vi behöver öka farten ytterligare i vår kampanj, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Stefan Löfven har vind i seglen. Ett av Fredrik Reinfeldts starkaste trumfkort har länge varit det unikt höga förtroende han haft bland väljarna, ett övertag som varit relativt konstant.

När Löfven tillträdde som ordförande för Socialdemokraterna fick han snart höga förtroendesiffror, i en mätning sommaren 2012 hade han högre siffror än statsminister Reinfeldt. Men skillnaden då var inom felmarginalen och M-ledaren återtog snabbt försprånget. Nu är styrkeförhållandet ändrat.

I Demoskops senaste mätning svarar en majoritet av de tillfrågade att de har större förtroende för Löfven än för Reinfeldt. Skillnaden är statistiskt säkerställd.

S-ledaren får också högst siffra, bland dem som bestämt sig, när det gäller vem man vill se som statsminister efter valet.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet påpekar att Reinfeldt faller från en väldigt hög höjd:

- Tidigare har många kunnat tycka att andra partiers politik varit intressant, men Reinfeldt uppfattades som en stark statsministerkandidat. Tappar han det börjar han tappa frågor, försteg och initiativ.

Leder i alla viktiga frågor

Samtidigt som Stefan Löfven seglar om Reinfeldt vinner S väljarnas förtroende i nästan alla de viktigaste frågorna inför valet. Moderaterna har ett knappt försprång endast när det gäller ekonomi, och lag och ordning - en ledning som inte är statistiskt säkerställd. Men partisekreteraren i M, Kent Persson, vill påminna om att väljarna är lättrörliga.

- Vi upplever att Socialdemokraterna just nu åker land och rike runt och lovar allt till alla men de saknar finansiering för det. När vi går in i en valrörelse så kommer det vara två huvudfrågor, det ena är ordning och reda i ekonomin. Då måste man också kunna förklara för väljarna hur det hör ihop. Det saknas resurser i Socialdemokraternas budget, det kommer bli tydligare när vi går in i val, säger Persson.

- Det andra är jobbfrågan, där vi lägger en offensiv politik för att nya jobb ska kunna skapas. Där de konflikterna blir tydliga så kommer man också se ett lite annat rörelsemönster bland väljarna, säger M:s partisekreterare Kent Persson till Expressens reporter Hanna Jakobsson.

Tidigare i veckan presenterade Sifo en opinionsmätning där Reinfeldt hade störst förtroende bland väljarna. Nu har alltså siffrorna svängt.

- Det kan bero på hur frågan är ställd, hur stort urval man har, det är sannolikheter vi rör oss med. Det finns alltid en slumpfaktor med, därför ska man vara försiktig. Men när resultaten rör sig åt samma håll hela tiden som i Demoskops mätning är det klart att man kan se en trend, säger Marie Demker.

Och trenden är tydlig: Moderaternas siffror ligger i stort sett stilla, medan Löfvens förbättras.

Löfven stiger kraftigt

Mätningen är ett stort bekymmer för M, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop:

- Löfven har börjat stiga kraftigt. Det indikerar att regeringen har svårt att nå ut med nya idéer och förslag på hur man ska komma till rätta med de problem väljarna ser omkring sig.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har lärt sig att inte ta ut något i förskott:

- Vi gjorde ett misstag i förra valrörelsen och det var att vi var för spretiga och pratade om för många frågor. Då hör inte folk vad vi säger och vet inte vad vi prioriterar. Att få fler jobb, att göra skolan bättre och stärka välfärden, det är våra tre prioriteringar. Vi måste vara tydliga med vår politik, och det ska vi fortsätta med i sju månader till.

I en Sifomätning som GP och SvD presenterar i dag får de rödgröna 52,8 procent av rösterna mot de fyra regeringspartiernas 36,0. Centern noterar sitt lägsta resultat sedan Sifo började mäta opinionssiffror, 2,8 procent. Även om man räknar med en statistisk felmarginal på 0,7 procent är det alltså säkerställt att C hamnar under fyraprocentsspärren.

En stor del av väljarna har inte bestämt sig, 22 procent av de tillfrågade i Demoskops mätning vill ännu inte välja mellan statsministerkandidaterna.

 

Expressen.se rättar:

I en tidigare version av grafiken stod det dessvärre KDS i stället för KD. Expressen.se beklagar felet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag