Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven får norskt stöd i skolbråket

Stefan Löfven slår tillbaka mot Reinfeldt med norskt stöd. Foto: Jens L'Estrade

Fredrik Reinfeldt skyller de sjunkande resultaten på Socialdemokraterna - och Stefan Löfven slår tillbaka med hjälp av norskt stöd.

Nu lägger sig tidigare statsminister Jens Stoltenberg i det svenska skolbråket.

- Jag är mest orolig för att vi ska uppleva en utveckling som den i Sverige, säger Jens Stoltenberg.

De nordiska ledarna var på tisdagen båda i ett vinterklätt och disigt Marienborg, den danska statsministerns sommarresidens utanför Köpenhamn. Stefan Löfven tar i år över det roterande ordförandeskapet för nordiska socialdemokrater SAMAK, som samlar de fackliga och politiska ledarna. I en gemensam intervju sågar S-ledarna statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringens skolpolitik.

- En kombination av hög invandring, segregering i städerna och fritt skolval med privata skolor gör att man har fått väldigt stora sociala skillnader. Det jag är mest orolig för är att vi ska uppleva en utveckling som den i Sverige. Nämligen att man faller i resultat och ökar i skillnader mellan elever med olika social bakgrund. Den nya norska regeringen vill se stora skattelättnader och en omfattande privatisering av skolan, säger Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg.

Inte privatiserat

Den avgörande skillnaden mellan länderna är att man i Norge valt att inte privatisera skolan, enligt den tidigare statsministern i Norge.

- Vi har tittat på länder där man har privatiserat och där har vi sett att nivåerna faller, men kanske lika allvarligt att skillnaderna ökar, säger Jens Stoltenberg.

I tisdagens DN skyllde Fredrik Reinfeldt skolproblemen på Socialdemokraterna, och upprepade Jan Björklunds försvar att de elever som testats i PISA har gått sina skolår efter den gamla läroplanen, och inte med den alliansen införde 2011.

- Det är ynkligt! Han har haft makten i nästan åtta år. Och han vet inte ens vilken läroplan som gäller. Han pratar om en gammal läroplan, ja det är den läroplan som togs under den förra konservativa regeringen 91 till 94. Det borde han känna till, säger Stefan Löfven.

Slår tillbaka

En utredning av effekterna av den svenska skolans kommunalisering väntas om några veckor.

- Ju längre regeringen sitter vid makten desto mer är det Socialdemokraternas fel att det ser ut som det gör. Vi har en allt högre andel som inte klarar grundskolan så att man kommer in på gymnasieskolan. Vi har PISA-resultat som går den vägen, säger Stefan Löfven och pekar ner i träparketten.

Kent Persson, partisekreterare Nya Moderaterna, slår tillbaka mot Socialdemokraterna.

"Socialdemokraterna har ett högt tonläge, medan de i själva verket ansluter till mycket av regeringens politik. Att alliansens reformer nu får verka är viktigt för att vända de senaste tjugo årens negativa utveckling i skolan", skriver han i ett sms via hans pressekreterare.

Stefan Löfven utesluter inte ett förändrat huvudmannaskap, men understryker att Jan Björklunds krav på förstatligad skola leder till fel fokus i debatten.

- Vi har ju en skollag för Svea rike, det är statens ansvar. Resurserna, ja det regleras av budgeten. Det blir en rökridå att flytta fokus till kommunaliseringen. Staten kan redan i dag tillsätta tidiga resurser så att barnen får hjälp. Men man kan fråga Björklund som är både vice statsminister och utbildningsminister hur han kan sitta kvar i den här regeringen som inte vill förstatliga, om nu förstatligandet är hans viktigaste fråga, säger Stefan Löfven.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!