Stefan Löfven slår tillbaka mot Reinfeldt med norskt stöd. Foto: Jens L'Estrade
Stefan Löfven slår tillbaka mot Reinfeldt med norskt stöd. Foto: Jens L'Estrade

Löfven får norskt stöd i skolbråket

Publicerad

Fredrik Reinfeldt skyller de sjunkande resultaten på Socialdemokraterna - och Stefan Löfven slår tillbaka med hjälp av norskt stöd.

Nu lägger sig tidigare statsminister Jens Stoltenberg i det svenska skolbråket.

- Jag är mest orolig för att vi ska uppleva en utveckling som den i Sverige, säger Jens Stoltenberg.

De nordiska ledarna var på tisdagen båda i ett vinterklätt och disigt Marienborg, den danska statsministerns sommarresidens utanför Köpenhamn. Stefan Löfven tar i år över det roterande ordförandeskapet för nordiska socialdemokrater SAMAK, som samlar de fackliga och politiska ledarna. I en gemensam intervju sågar S-ledarna statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringens skolpolitik.

- En kombination av hög invandring, segregering i städerna och fritt skolval med privata skolor gör att man har fått väldigt stora sociala skillnader. Det jag är mest orolig för är att vi ska uppleva en utveckling som den i Sverige. Nämligen att man faller i resultat och ökar i skillnader mellan elever med olika social bakgrund. Den nya norska regeringen vill se stora skattelättnader och en omfattande privatisering av skolan, säger Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg.

Inte privatiserat

Den avgörande skillnaden mellan länderna är att man i Norge valt att inte privatisera skolan, enligt den tidigare statsministern i Norge.

- Vi har tittat på länder där man har privatiserat och där har vi sett att nivåerna faller, men kanske lika allvarligt att skillnaderna ökar, säger Jens Stoltenberg.

I tisdagens DN skyllde Fredrik Reinfeldt skolproblemen på Socialdemokraterna, och upprepade Jan Björklunds försvar att de elever som testats i PISA har gått sina skolår efter den gamla läroplanen, och inte med den alliansen införde 2011.

- Det är ynkligt! Han har haft makten i nästan åtta år. Och han vet inte ens vilken läroplan som gäller. Han pratar om en gammal läroplan, ja det är den läroplan som togs under den förra konservativa regeringen 91 till 94. Det borde han känna till, säger Stefan Löfven.

Slår tillbaka

En utredning av effekterna av den svenska skolans kommunalisering väntas om några veckor.

- Ju längre regeringen sitter vid makten desto mer är det Socialdemokraternas fel att det ser ut som det gör. Vi har en allt högre andel som inte klarar grundskolan så att man kommer in på gymnasieskolan. Vi har PISA-resultat som går den vägen, säger Stefan Löfven och pekar ner i träparketten.

Kent Persson, partisekreterare Nya Moderaterna, slår tillbaka mot Socialdemokraterna.

"Socialdemokraterna har ett högt tonläge, medan de i själva verket ansluter till mycket av regeringens politik. Att alliansens reformer nu får verka är viktigt för att vända de senaste tjugo årens negativa utveckling i skolan", skriver han i ett sms via hans pressekreterare.

Stefan Löfven utesluter inte ett förändrat huvudmannaskap, men understryker att Jan Björklunds krav på förstatligad skola leder till fel fokus i debatten.

- Vi har ju en skollag för Svea rike, det är statens ansvar. Resurserna, ja det regleras av budgeten. Det blir en rökridå att flytta fokus till kommunaliseringen. Staten kan redan i dag tillsätta tidiga resurser så att barnen får hjälp. Men man kan fråga Björklund som är både vice statsminister och utbildningsminister hur han kan sitta kvar i den här regeringen som inte vill förstatliga, om nu förstatligandet är hans viktigaste fråga, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag