Löfven får mothugg om slopad Lex Laval

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven vill slopa Lex Laval.
Foto: Tommy Pedersen

Stefan Löfven anklagar regeringen för att utarma den svenska modellen och lovar att slopa Lex Laval vid en valseger.

Nu får han mothugg från Svenskt Näringsliv:

– Socialdemokraterna ger efter för de protektionistiska krafter inom LO som vill göra det svårare för människor att komma hit och arbeta, säger vice vd Christer Ågren.

Det var på en gemensam pressträff i förmiddags som LO och Socialdemokraterna gjorde gemensam sak för schysstare villkor på svensk arbetsmarknad. I ett tiopunktsprogram samlar de flera redan kända ståndpunkter under rubriken "Ordningsregler på svensk arbetsmarknad". Bland annat lovar man att riva upp Lex Laval om S vinner valet. Lagen slår bland annat fast att facket inte får använda stridsåtgärder för att tvinga fram svenska kollektivavtal för utländsk arbetskraft.

– Människor utnyttjas i dag. De kommer till Sverige och har inte ens riktiga bostäder utan bor som djur. Det är inte rimligt. Kollektivavtalen finns där för att de sätter villkor för vad som gäller i Sverige. Det är vårt system för att hantera frågor och då ska de gälla, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna kommer driva kraven både i riksdagsvalet och i valet till EU-parlamentet i maj, där en huvudfråga blir att få in ett socialt protokoll i EU-fördraget.

– Meningen med EU är inte att pressa ner löntagarnas rättigheter. Vi ska få bättre villkor i EU, inte sämre. Om inte våra fackföreningar kan försvara kollektivavtalen så får vi den här resan neråt. Det är så i byggbranschen och i åkerinäringen, det var aldrig meningen.

Enligt Christer Ågren är utspelet ett sätt för LO att skydda svenska arbetares intressen på bekostnad av utländsk arbetskraft. Han tror att det faktum att Sverigedemokraterna flyttat fram sina positioner bland LO:s medlemmar har haft betydelse för Stefan Löfvens offensiv. Bland medlemmarna i Byggnadsarbetareförbundet uppger så många som 30 procent att de skulle rösta på SD om det vore val i dag, visar en undersökning från Novus. I Transportarbetareförbundet ligger stödet för SD på 20 procent.

- Det behöver man inte vara Einstein för att förstå. Branscher som är vana att jobba i monopol och lyckats skapa sig väldigt förmånliga kollektivavtal ser gärna att vi har regelverk som gör att vi stänger ute andra, säger han.

Stefan Löfven vill inte kännas vid att det handlar om att möta SD.

– Det här har vi gjort för att vi ska har ordning och reda på arbetsmarknaden. Vår huvudfiende är Moderaterna och det som sker på svensk arbetsmarknad med för hög arbetslöshet, dåliga omställningsmöjligheter, otillräcklig utbildning och en allt sämre arbetslöshetsförsäkring. Den svenska modellen håller på att krackelera.

Men vad är skälet till att stödet för SD växer bland LO:s medlemmar?

- Man känner oro och osäkerhet för jobben och för om de ska klara sig om de blir arbetslösa. De allra flesta av dem är inte i närheten av att vara rasister eller främlingsfientliga.

Även enligt arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) menar att S och LO:s utspel är protektionistiskt. Hon anser att det strider mot EU-rätten att riva upp Lex Laval.

– Jag känner en oro för den protektionism det här utspelet signalerar. Vi värnar den svenska modellen men vi måste också värna den fria rörligheten i Europa, säger hon.

– Vi ska inte bygga murar mot omvärlden och försvåra för människor som vill komma hit och arbeta.

En utredning håller som bäst på att se över regelverket i Lex Laval. Den väntas vara klar nästa höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.