Stefan Löfven vill slopa Lex Laval. Foto: Tommy Pedersen
Stefan Löfven vill slopa Lex Laval. Foto: Tommy Pedersen

Löfven får mothugg om slopad Lex Laval

Publicerad

Stefan Löfven anklagar regeringen för att utarma den svenska modellen och lovar att slopa Lex Laval vid en valseger.

Nu får han mothugg från Svenskt Näringsliv:

– Socialdemokraterna ger efter för de protektionistiska krafter inom LO som vill göra det svårare för människor att komma hit och arbeta, säger vice vd Christer Ågren.

Det var på en gemensam pressträff i förmiddags som LO och Socialdemokraterna gjorde gemensam sak för schysstare villkor på svensk arbetsmarknad. I ett tiopunktsprogram samlar de flera redan kända ståndpunkter under rubriken "Ordningsregler på svensk arbetsmarknad". Bland annat lovar man att riva upp Lex Laval om S vinner valet. Lagen slår bland annat fast att facket inte får använda stridsåtgärder för att tvinga fram svenska kollektivavtal för utländsk arbetskraft.

– Människor utnyttjas i dag. De kommer till Sverige och har inte ens riktiga bostäder utan bor som djur. Det är inte rimligt. Kollektivavtalen finns där för att de sätter villkor för vad som gäller i Sverige. Det är vårt system för att hantera frågor och då ska de gälla, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna kommer driva kraven både i riksdagsvalet och i valet till EU-parlamentet i maj, där en huvudfråga blir att få in ett socialt protokoll i EU-fördraget.

– Meningen med EU är inte att pressa ner löntagarnas rättigheter. Vi ska få bättre villkor i EU, inte sämre. Om inte våra fackföreningar kan försvara kollektivavtalen så får vi den här resan neråt. Det är så i byggbranschen och i åkerinäringen, det var aldrig meningen.

Enligt Christer Ågren är utspelet ett sätt för LO att skydda svenska arbetares intressen på bekostnad av utländsk arbetskraft. Han tror att det faktum att Sverigedemokraterna flyttat fram sina positioner bland LO:s medlemmar har haft betydelse för Stefan Löfvens offensiv. Bland medlemmarna i Byggnadsarbetareförbundet uppger så många som 30 procent att de skulle rösta på SD om det vore val i dag, visar en undersökning från Novus. I Transportarbetareförbundet ligger stödet för SD på 20 procent.

- Det behöver man inte vara Einstein för att förstå. Branscher som är vana att jobba i monopol och lyckats skapa sig väldigt förmånliga kollektivavtal ser gärna att vi har regelverk som gör att vi stänger ute andra, säger han.

Stefan Löfven vill inte kännas vid att det handlar om att möta SD.

– Det här har vi gjort för att vi ska har ordning och reda på arbetsmarknaden. Vår huvudfiende är Moderaterna och det som sker på svensk arbetsmarknad med för hög arbetslöshet, dåliga omställningsmöjligheter, otillräcklig utbildning och en allt sämre arbetslöshetsförsäkring. Den svenska modellen håller på att krackelera.

Men vad är skälet till att stödet för SD växer bland LO:s medlemmar?

- Man känner oro och osäkerhet för jobben och för om de ska klara sig om de blir arbetslösa. De allra flesta av dem är inte i närheten av att vara rasister eller främlingsfientliga.

Även enligt arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) menar att S och LO:s utspel är protektionistiskt. Hon anser att det strider mot EU-rätten att riva upp Lex Laval.

– Jag känner en oro för den protektionism det här utspelet signalerar. Vi värnar den svenska modellen men vi måste också värna den fria rörligheten i Europa, säger hon.

– Vi ska inte bygga murar mot omvärlden och försvåra för människor som vill komma hit och arbeta.

En utredning håller som bäst på att se över regelverket i Lex Laval. Den väntas vara klar nästa höst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag