Lyfter s. Sedan Stefan Löfven tog över har Socialdemokraterna ökat med 4,6 procentenheter.Foto: ANNIKA AF KLERCKER Foto: Annika Af Klercker
Lyfter s. Sedan Stefan Löfven tog över har Socialdemokraterna ökat med 4,6 procentenheter.Foto: ANNIKA AF KLERCKER Foto: Annika Af Klercker

Löfven får 100 000 nya väljare varje vecka

Publicerad

Socialdemokraterna lyfter - med nästan 100 000 nya sympatisörer varje vecka.

Och det är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som tar smällen, enligt Svenska Dagbladet.

- Jag skulle tro att det beror på att vi har varit så väldigt tydliga kring frågan om arbetslösheten, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Efter turbulensen kring Håkan Juholt tog Metallbasen Stefan Löfven för tre veckor sedan över partiledarskapet i S. Det har gett effekt, visar SvD/Sifos februari­mätning.

"En del vågar återvända"

Den visar att Socialdemokraterna, under Löfvens ledning, ökat med 4,6 procentenheter till 29,2 procent - som fortfarande är under valresultatet 2010 på strax över 30 procent - och därmed lockat till nära 280 000 väljare.

- Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin gläds åt partiets siffror i undersökningen.

– Det känns väldigt bra att det kanske är början på en positiv vändning uppåt. Men det krävs nog lite längre tid. Det är ett kliv uppåt, men det är verkligen inte så att vi ser det som att nu är det färdigt. Vi ligger fortfarande under förra valets resultat så vi måste jobba mer med att få ut själva politiken, säger hon till TT.

"Varit tydliga"

En förklaring till lyftet tror Jämtin är partiets fokus på arbeten.

– Jag skulle tro att det beror på att vi har varit så väldigt tydliga kring frågan om arbetslösheten, var fler jobb ska komma ifrån och att man känner förtroende för att vi ska jobba för att det ska bli fler jobb i Sverige. Om det är någon politisk fråga som spelat roll så är det nog den, säger Carin Jämtin.

Men alliansen - där Kristdemokraterna ligger under fyra procent - är fortfarande störst. Upp till Moderaterna, som har 32,9 procent i mätningen, har S nära fyra procentenheter.

Ändå är uppgången ovanligt stark, skriver SvD. Förändringen kan jämföras med när S på 1990-talet, efter att ha infört två karensdagar, tappade nära fem procent på en månad.

Och det är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som tappat till S, enligt Sifo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag