Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven får 100 000 nya väljare varje vecka

Lyfter s. Sedan Stefan Löfven tog över har Socialdemokraterna ökat med 4,6 procentenheter.Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Foto: Annika Af Klercker

Socialdemokraterna lyfter - med nästan 100 000 nya sympatisörer varje vecka.

Och det är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som tar smällen, enligt Svenska Dagbladet.

- Jag skulle tro att det beror på att vi har varit så väldigt tydliga kring frågan om arbetslösheten, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

Socialdemokraterna 29,2 procent (+4,6)

Vänsterpartiet 6,7 procent (-2,1)

Miljöpartiet 10,5 procent (-1,3)

Moderaterna 32,9 procent (+/-0)

Centerpartiet 5,1 procent (+0,6)

Folkpartiet 6,5 procent (+0,9)

Kristdemokraterna 3,8 procent (-0,4)

Sverigedemokraterna 4,7 procent (-2,2)

Övriga 0,8 procent (+0,1)

(Förändring från förra mätningen inom parentes)

Källa: Sifo/SvD

Efter turbulensen kring Håkan Juholt tog Metallbasen Stefan Löfven för tre veckor sedan över partiledarskapet i S. Det har gett effekt, visar SvD/Sifos februari­mätning.

"En del vågar återvända"

Den visar att Socialdemokraterna, under Löfvens ledning, ökat med 4,6 procentenheter till 29,2 procent - som fortfarande är under valresultatet 2010 på strax över 30 procent - och därmed lockat till nära 280 000 väljare.

- Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin gläds åt partiets siffror i undersökningen.

– Det känns väldigt bra att det kanske är början på en positiv vändning uppåt. Men det krävs nog lite längre tid. Det är ett kliv uppåt, men det är verkligen inte så att vi ser det som att nu är det färdigt. Vi ligger fortfarande under förra valets resultat så vi måste jobba mer med att få ut själva politiken, säger hon till TT.

"Varit tydliga"

En förklaring till lyftet tror Jämtin är partiets fokus på arbeten.

– Jag skulle tro att det beror på att vi har varit så väldigt tydliga kring frågan om arbetslösheten, var fler jobb ska komma ifrån och att man känner förtroende för att vi ska jobba för att det ska bli fler jobb i Sverige. Om det är någon politisk fråga som spelat roll så är det nog den, säger Carin Jämtin.

Men alliansen - där Kristdemokraterna ligger under fyra procent - är fortfarande störst. Upp till Moderaterna, som har 32,9 procent i mätningen, har S nära fyra procentenheter.

Ändå är uppgången ovanligt stark, skriver SvD. Förändringen kan jämföras med när S på 1990-talet, efter att ha infört två karensdagar, tappade nära fem procent på en månad.

Och det är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som tappat till S, enligt Sifo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.