Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven faktagranskad: Gult ljus om inträdesjobb

Under söndagens partiledardebatt i SVT2 kritiserade S-ledaren alliansens förslag om inträdesjobb – en förenklad anställning med lägre ingångslön och utbildning under arbetet.Foto: SVT
Med hjälp av två experter har SVT faktagranskat statsminister Stefan Löfvens påståenden om låga löner i söndagens partiledardebatt i "Agenda". Foto: SVT

Med hjälp av två experter har SVT faktagranskat statsminister Stefan Löfvens påståenden om låga löner i söndagens partiledardebatt i "Agenda". 

Resultatet: gult ljus. 

Under söndagens partiledardebatt i SVT2 kritiserade S-ledaren alliansens förslag om inträdesjobb – en förenklad anställning med lägre ingångslön och utbildning under arbetet. Ett förslag som riktar sig till unga utan gymnasieexamen och nyanlända.

– Löntagarna som sitter och tittar på den här debatten, de får räkna med att ungefär 20 procent riskerar att få sänkt lön med erat förslag. Så slår det. Så fungerar arbetsmarknaden, sa Löfven i debatten och hänvisade efteråt till amerikansk forskning enligt SVT.

Två experter har granskat 

SVT har låtit två experter titta på påståendet: först Per Skedinger, professor vid Linnéuniversitetet och arbetsmarknadsforskare vid Institutet för näringslivsforskning. 

Skedinger anser inte att forskningen ger tillräckligt stöd för Stefan Löfvens påstående. För att veta säkert måste man studera svenska data, menar han. 

– Forskningen på området utgår från förändrade minimilöner på jobb som redan finns. När det handlar om helt nya jobb med lägre löner, som förslaget om inträdesjobb, är det svårt att dra slutsatser från amerikanska studier, säger han till SVT. 

Olof Åslund, professor i nationalekonomi och generaldirektör vid IFAU, säger till SVT att en sänkning av ingångslöner kan ge en sänkning på även andras löner - men säger samtidigt att det är svårt att nämna en specifik siffra. 

– Forskningen pekar på vissa spridningseffekter. Men när det gäller att sätta en siffra på hur stor den spridningseffekten är så är inte forskningen så precis, säger han till SVT. 

Expressen söker statsministern för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.