Löfven: "En omröstning om EU är inte bra"

Stefan Löfven ifrågasätter nu de miljöpartister som kräver en folkomröstning om EU-medlemskapet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Premiärminister Theresa May anländer till toppmötet i Valletta.
Foto: Gregorio Borgia / AP TT NYHETSBYRÅN
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Valletta.
Foto: Gregorio Borgia / AP TT

VALLETTA. Statsminister Stefan Löfven ifrågasätter nu de miljöpartister som står bakom en motion som kräver en folkomröstning om EU-medlemskapet.

– En omröstning om Sveriges medlemskap i EU är inte bra, säger han på fredagsmorgonen på väg in till årets första informella toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer i Maltas huvudstad Valletta.

När EU-ledarna i dag möts i Valletta står flera viktiga ödesfrågor på dagordningen. Det handlar bland annat om unionens framtid efter britternas beslut att lämna EU.

Diskussioner om folkomröstningar om EU-medlemskapet pågår nu i flera medlemsländer, vilket oroar EU-ledarna.

I går kväll kunde Expressen avslöja att sådana diskussioner väntas även på hemmaplan – när Miljöpartiet i maj samlas till kongress.

Ett 20-tal MP-politiker har skrivit under en motion som kräver en folkomröstning – och den som formulerade motionen är riksdagsledamoten och partiets tidigare utrikespolitiska talesperson, Valter Mutt.


Valter Mutt.
Foto: / RIKSDAGEN

Stefan Löfven: "En spekulativ fråga"

Stefan Löfven vill inte spekulera i vad det skulle innebära om Miljöpartiets kongress röstar för den kontroversiella motionen.

– Det är en spekulativ fråga. Till att börja med ska den behandlas där. Men en omröstning om Sveriges medlemskap i EU är inte bra.

Hur ser du på att några miljöpartister i den frågan gör gemensam sak med Sverigedemokraterna?

– Några miljöpartister, ja…

Ska man inte lyssna på alla miljöpartister?

– Det är inte Miljöpartiet som gör det här uttalandet. Miljöpartiet har en motion till sin kongress, och de ska behandla den. Innan dess finns ingen idé att hålla på att spekulera.

Du är inte orolig?

– Nej, Sveriges medlemskap i EU är oerhört viktigt. Regeringen är helt överens om att det är viktigt för oss att vara med. Om vi tittar på klimatfrågan exempelvis, så ser vi ett stort behov av att agera i EU.

Premiärminister Theresa May anländer till toppmötet i Valletta.
Foto: Gregorio Borgia / AP TT

Stora förhoppningar inför toppmötet

Statsministern har stora förhoppningar inför toppmötet som avslutas först i kväll.

– Det ena är att vi klarar ut att öka samarbetet och stödet till Libyen för att människor inte ska behöva dö på Medelhavet. Det andra är att vi ska ta diskussionen vidare om hur EU ska se ut när Storbritannien har lämnat.

Han kommenterade på fredagsmorgonen också det faktum att USA:s president Donald Trump nu ändrat sig när det gäller de israeliska bosättningarna.

– Enligt den information tag tagit del av så låter det som att det går åt rätt håll när man uttrycker åtminstone försiktig kritik och ifrågasättande av bosättningarna. Därför att de här bosättningarna försvårar och kan omöjliggöra en tvåstatslösning, och det vore förödande.

Han upprepade också regeringens linje om att det är viktigt att ha en bra relation med USA – trots Donald Trump.

– Vi vill bekämpa terrorismen tillsammans och vi har mycket gemensamma intressen. Vi tänker vara tydliga med vilka politiska ståndpunkter vi har, men vi vill värna ett bra samarbete med USA.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Valletta.
Foto: Gregorio Borgia / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.