Margot Wallström får kritik efter sina uttalanden om Donald Trump. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNMargot Wallström får kritik efter sina uttalanden om Donald Trump. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Margot Wallström får kritik efter sina uttalanden om Donald Trump. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kritiserades av Margot Wallström efter sitt besked att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARISDonald Trump kritiserades av Margot Wallström efter sitt besked att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Donald Trump kritiserades av Margot Wallström efter sitt besked att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
"Ensidigt utpekande av Jerusalem som huvudstad och att flytta ambassaden är olyckligt och för det har vi stöd i FN", säger Stefan Löfven. Foto: ALEX LJUNGDAHL"Ensidigt utpekande av Jerusalem som huvudstad och att flytta ambassaden är olyckligt och för det har vi stöd i FN", säger Stefan Löfven. Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Ensidigt utpekande av Jerusalem som huvudstad och att flytta ambassaden är olyckligt och för det har vi stöd i FN", säger Stefan Löfven. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Löfven efter KD:s kritik: "Står upp för tvåstatslösning"

Publicerad

KD riktar ny kritik mot utrikesminister Margot Wallström (S) – och menar att hon är partisk i Israel-Palestina-konflikten.

– Sverige står upp för tvåstatslösningen. Det har vi sagt hela tiden. Det innebär att både Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida, i säkerhet och i trygghet, svarar statsminister Stefan Löfven (S).

”Katastrofalt”. Det var utrikesminister Margot Wallströms (S) reaktion på Donald Trumps planer att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. 

Nu svarar flera KD-politiker i SvD Debatt att Wallström är tydligt partisk i Israel–Palestina-konflikten och skadar svensk utrikespolitik. Hon är sedan tidigare portad från officiella besök i Israel.

– Jag tycker att det finns en stor inkonsekvens i Wallströms reaktion med tanke på regeringens förhastade erkännande av Palestina och ensidiga Mellanösternpolitik, säger Sofia Damm, KD:s utrikespolitiska talesperson.

Sofia Damm (KD).Foto: LENNART MOLIN

"En delad stad"

Hon betonar att KD är för en tvåstatslösning och även ser till palestiniernas önskan att göra "deras del av staden till huvudstad". Om Trumps uttalande säger hon:

– Även om beslutet i sak är riktigt, är tidpunkten illa vald. Jag hade hellre sett att USA:s beslut fattats som resultat av direkta förhandlingar mellan Israel och Palestina. Jerusalem är i dag en delad stad och självklart är det rimligt att palestinierna vill att deras del av staden ska vara deras huvudstad.

Donald Trump planerar att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

"Ensidigt utpekande"

EU har aldrig erkänt Israels annektering av östra Jerusalem 1967. Sverige och många länder har sin ambassad i Tel Aviv och ett konsulat i Jerusalem. Jerusalems status som huvudstad i två länder måste lösas genom förhandlingar, enligt EU.

– Det ska ingå i en lösning i tvåstatslösningen. Att då gå före och göra en speciell lösning för Jerusalem menar vi är olyckligt. Jerusalem är oerhört viktigt för flera religioner och för både palestinier och israeler. Då ska det ingå i tvåstatslösningen vad som händer med Jerusalem. Ensidigt utpekande av Jerusalem som huvudstad och att flytta ambassaden är olyckligt och för det har vi stöd i FN, säger Stefan Löfven.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag