Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven efter KD:s kritik: "Står upp för tvåstatslösning"

Margot Wallström får kritik efter sina uttalanden om Donald Trump. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kritiserades av Margot Wallström efter sitt besked att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
"Ensidigt utpekande av Jerusalem som huvudstad och att flytta ambassaden är olyckligt och för det har vi stöd i FN", säger Stefan Löfven. Foto: ALEX LJUNGDAHL

KD riktar ny kritik mot utrikesminister Margot Wallström (S) – och menar att hon är partisk i Israel-Palestina-konflikten.

– Sverige står upp för tvåstatslösningen. Det har vi sagt hela tiden. Det innebär att både Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida, i säkerhet och i trygghet, svarar statsminister Stefan Löfven (S).

”Katastrofalt”. Det var utrikesminister Margot Wallströms (S) reaktion på Donald Trumps planer att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. 

Nu svarar flera KD-politiker i SvD Debatt att Wallström är tydligt partisk i Israel–Palestina-konflikten och skadar svensk utrikespolitik. Hon är sedan tidigare portad från officiella besök i Israel.

– Jag tycker att det finns en stor inkonsekvens i Wallströms reaktion med tanke på regeringens förhastade erkännande av Palestina och ensidiga Mellanösternpolitik, säger Sofia Damm, KD:s utrikespolitiska talesperson.

Sofia Damm (KD). Foto: LENNART MOLIN

"En delad stad"

Hon betonar att KD är för en tvåstatslösning och även ser till palestiniernas önskan att göra "deras del av staden till huvudstad". Om Trumps uttalande säger hon:

– Även om beslutet i sak är riktigt, är tidpunkten illa vald. Jag hade hellre sett att USA:s beslut fattats som resultat av direkta förhandlingar mellan Israel och Palestina. Jerusalem är i dag en delad stad och självklart är det rimligt att palestinierna vill att deras del av staden ska vara deras huvudstad.

Donald Trump planerar att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

"Ensidigt utpekande"

EU har aldrig erkänt Israels annektering av östra Jerusalem 1967. Sverige och många länder har sin ambassad i Tel Aviv och ett konsulat i Jerusalem. Jerusalems status som huvudstad i två länder måste lösas genom förhandlingar, enligt EU.

– Det ska ingå i en lösning i tvåstatslösningen. Att då gå före och göra en speciell lösning för Jerusalem menar vi är olyckligt. Jerusalem är oerhört viktigt för flera religioner och för både palestinier och israeler. Då ska det ingå i tvåstatslösningen vad som händer med Jerusalem. Ensidigt utpekande av Jerusalem som huvudstad och att flytta ambassaden är olyckligt och för det har vi stöd i FN, säger Stefan Löfven.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!