Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven efter frigivningen: "Ett ihärdigt arbete"

Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011 och satt fängslad i sex års tid. Foto: / YOUTUBE
Sveriges statsminister Stefan Löfven befinner sig just nu på en affärsresa i Kina. På bild tillsammans med Kinas premiärminister Li Keqiang. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven uttrycker sin stora glädje över att Johan Gustafsson är fri – men är samtidigt tystlåten om vad som ledde fram till frigivningen.

– Vi är väldigt, väldigt glada, säger statsministern under sitt besök i Kina.

Under andra dagen av sin stora affärsresa till Kina kan statsminister Stefan Löfven vara nöjd med utvecklingen i de svensk-kinesiska handelsförbindelserna. Ett annat glädjeämne är att den kidnappade Johan Gustafssons släppts från sin fångenskap i Mali.

– Exakt vad som hände kan jag inte redogöra för naturligtvis. Men vi är väldigt glada. Att få komma hem efter fem år och sju månader i fångenskap, det är så roligt för både Johan själv och för hans familj. Nu gläds vi med dem, säger Stefan Löfven i Hangzhou i Kina.

 

LÄS MER: Kidnappade Johan Gustafsson frisläppt  

 

Statsministern vill inte avslöja några detaljer om vad regeringen och polisen gjort får att få svensken fri.

– Det är ett ihärdigt arbete, det måste vi redan nu kunna slå fast. Man måste hela tiden ligga på, på alla möjliga nivåer, politiska nivåer, säger Stefan Löfven. 

Stefan Löfven: "Måste ligga på"

– Polisen har gjort ett fantastiskt arbete, inte minst Noa, som utrikesministern berömde i går. Här gäller det att man får till alla krafter man kan, alla trådar, att hela tiden ligga på, säger han.

Statsministern har under sin resa i Kina träffat landets president och premiärminister. Han deltog i den stora internationella ekonomiska konferensen World Economic Forum och han gjorde flera företagsbesök, bland annat hos biltillverkaren Geely som äger Volvo.

 

LÄS MER: Johan Gustafsson fri – det här har hänt år för år 

 

I hans delegation deltog ministrar och statssekreterare, organisationer, myndigheter och ett 60-tal företag. Fokus för resan var hållbarhet och grön innovation, områden där Sverige ligger i framkant och där Kina efterfrågar kompetens.

Löfven underströk flera gånger under besöket att det handlar om att göra affärer med världens näst största ekonomi. Han sade att han ville öppna dörrar för svensk export till Kina och för kinesiska investeringar i Sverige, detta för att skapa nya jobb i Sverige. Det finns redan runt 600 svenska företag i Kina.

Han tog också upp frågan om kinesiska brott mot de mänskliga rättigheterna med sina värdar.

 

LÄS MER: Löfven slipper inte undan de känsliga frågorna