Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven-effekten har tagit slut för S

Foto: Suvad Mrkonjic

Löfven-effekten har planat ut.

Den senaste månaden har Socialdemokraterna legat kvar på ungefär samma nivå, enligt DN/Ipsos väljarbarometer.

– Nu har vi hamnat i ett läge där man väntar på de politiska förslagen, säger opinionsanalytiker Johanna Laurin Gulled till Dagens Nyheter.

De rödgröna leder

DN/Ipsos aprilmätning, förändring sedan i mars inom parentes.

Socialdemokraterna 34,6 (–1,0)

Vänsterpartiet 5,4 (–0,3)

Miljöpartiet 8,9 (–0,4)

Sverigedemokraterna 5,2 (+1,0)

Centerpartiet 4,9 procent (–0,1)

Folkpartiet 5,3 (–0,8)

Kristdemokraterna 3,2 (–0,2)

Moderaterna 31,8 (+2,1)

Mätningen genomfördes 4–24 april, och grundar sig på 2 200 telefonintervjuer.

Tror du att Löfven-effekten har nått sin högsta nivå?

Sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare efter Håkan Juholt har Socialdemokraterna fått ett rekordstort uppsving. Partiet ökade från 23,7 till hela 35,6 procent mellan januari och mars, enligt DN/Ipsos mätning.

Men i den senaste väljarbarometern, för april, backar partiet 1 procent till 34,6. Minskningen är dock inom felmarginalen.

Även Moderaternas väljartapp har stabiliserats. Partiet ökar 2,1 procent, men även den förändringen ligger inom felmarginalen.

Väntar på förslag

Ipsos opinionsanalytiker Johanna Laurin Gulled menar att Socialdemokraternas stora uppsving i början av året berodde på att väljarna har större förtroende för den nya partiledaren, samt att det har blivit "ordning och reda i partiet".

Men den senaste tiden har det varit förhållandevis tyst om Socialdemokraterna – vilket kan ha bidragit till att partiet står och stampar i DN/Ipsos opinionsmätningar.

– Nu har vi hamnat i ett läge där man väntar på de politiska förslagen, säger hon till Dagens Nyheter.

Rödgröna störst

Det rödgröna blocket har 48,9 procent, jämfört med alliansens 45,1 procent, i aprilmätningen. Därmed har inget av blocken ensam majoritet.

Expressen.se har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.