Stefan Löfvens pressekreterare hänvisar alla frågor till infrastrukturminister Anna Johansson. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfvens pressekreterare hänvisar alla frågor till infrastrukturminister Anna Johansson. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfvens pressekreterare hänvisar alla frågor till infrastrukturminister Anna Johansson.  Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kindberg Batra: "Dags att statsministern tar ansvar". Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNAnna Kindberg Batra: "Dags att statsministern tar ansvar". Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kindberg Batra: "Dags att statsministern tar ansvar".  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven duckar för uttalande om Transportstyrelsen

Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) ser "mycket allvarligt" på Transportstyrelsens IT-skandal.

Oppositionen kräver svar – och misstroendeförklaring har nämnts.

– Nu är det dags att statsministern tar ansvar, har Anna Kinberg Batra, M, sagt.

Men från statsminister Stefan Löfvens håll är det knäpptyst – i stället hänvisas frågor till Anna Johansson. 

Körkortsregister, känsliga uppgifter om vägar, broar, hamnar och tunnelbanor har läckt från Transportstyrelsen till icke-säkerhetskontrollerade tekniker i Östeuropa.

I läckaget ska militärens fordonsregister ingå. I registret finns även hemadresser till samtliga svenska stridspiloter.

– Den här skandalen verkar växa varje dag, det blir snarare fler frågetecken som tillkommer. Nu är det dags att statsministern tar ansvar, har Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare, tidigare sagt.

 

LÄS MER: Sex frågor och svar om Transportstyrelsens IT-skandal 

 

Björklund: Mycket allvarligt

Liberalernas partiledare Jan Björklund: 

"Läckaget av hemliga uppgifter är mycket allvarligt. Vi utesluter inte misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd."

https://twitter.com/bjorklundjan/status/888480540218847232

Bedömare har hävdat att informationen kan innebära risk för rikets säkerhet. 

Försvarsutskottet avbröt sin semester för ett extrainsatt möte efter läckaget.

– Om de är korrekta så är det en tragedi, för både det militära och civila försvaret. Det bedömer jag vara förenat med kostnader, för att försöka begränsa skadan av det här. Det kan bli en fråga om merkostnader för det svenska försvaret, har Allan Widman, L, ordförande i riksdagens försvarsutskott, sagt.

https://twitter.com/jsjostedt/status/888660269819408384

Tyst från Löfven

Men från Stefan Löfven, S, har det varit tyst. Statsministern har inte gjort något officiellt uttalande ännu.

"Hej! Tyvärr är inte statsministern tillgänglig för intervjuer och det är infrastrukturministern som ni får kontakta i stället", skriver Ingela Nilsson, pressekreterare hos statsministern, i ett sms.

Anna Johansson efter försvarsutskottets extrainkallade möte: 

– Jag uppskattar att så många ledamöter hade möjlighet att avbryta semestern för att komma till det här mötet så att vi har kunnat ge en bra information till ledamöterna. Det känns efter omständigheterna väl, sa Anna Johansson efter mötet, och avböjde sedan på att svara på fler frågor.

 

LÄS MER: Transportstyrelsen straffade anställda som larmade 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag