Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven drev inte på
för nytt Putin-beslut

Foto: Kristofer Sandberg

BRYSSEL.  Sverige ville egentligen ha ett beslut om förlängda sanktioner mot Ryssland och Vladimir Putin. 

Men Stefan Löfven drev inte den linjen under toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer. 

– Nej, jag hade kunnat göra det, ja. Men så länge vi är eniga är detta bra, sa statsministern i natt till Expressen. 

Flera länder vägrade diskutera ett beslut om förlängda sanktioner mot Ryssland. Därför struntade Stefan Löfven i att driva sin egen linje under gårdagens toppmöte i Bryssel.

I stället blev resultatet ett uttalande om att de nuvarande sanktionerna mot Ryssland kopplas till den så kallade Minsköverenskommelsen.

Enligt Stefan Löfven innebär detta samma sak som om ett beslut hade fattats.

Det formella beslutet ska fattas senare. Men sanktionerna koppas nu till implementeringen av Minsköverenskommelsen. Det innebär att sanktionerna följer med.

Sju länder uppgavs ha vägrat diskutera ett beslut i går kväll: Italien, Grekland, Spanien, Cypern, Österrike, Slovakien och Ungern.

"Hade kunnat göra det"

– Det är ju inte obekant att det finns lite olika syn på detta. Men det är en stark skrivning nu. Jag tycker ändå att den är bra, säger Stefan Löfven.

På Expressens fråga om han argumenterade för att det skulle fattas ett beslut svarar statsministern:

- Nej, jag hade kunnat göra det, ja. Men så länge vi är eniga är detta bra. När jag träffade Ukrainas president Porosjenko var hans tydligaste budskap att ett enigt EU är A och O. Och nu är den politiska inriktningen att vi ska fatta ett beslut om förlängning av sanktionerna.

Minsköverenskommelsen tecknades som ett resultat av ett möte mellan Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande den 12 februari i år.

Enligt överenskommelsen ska det egentligen råda vapenvila nu och tunga vapen skulle ha dragits tillbaka redan för två veckor sedan ñ men det har inte skett.

Enligt avtalet ska Ukraina få tillbaka kontrollen över gränsen mellan de separatistkontrollerade områdena och Ryssland, men först efter att lokala val hållits.

Skärp er, Grekland!

I dag avslutas mötet i Bryssel med samtal om EU-kommissionens stora investeringsplan, situationen i Libyen - och det ekonomiska läget. När det senare diskuteras är det krisen i Grekland som står i fokus.

Enligt uppgifter läxades Greklands premiärminister Alexis Tsipras upp av bland andra Angela Merkel och Francois Hollande redan i går kväll.

Budskapet: Skärp till dig och följ ingångna avtal.

Stefan Löfven reser i dag direkt från Bryssel till Göteborg med anledning av onsdagens skottdrama.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.