Löfven: "Det måste vi göra någonting åt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4 fortsatte Stefan Löfven på linjen om en skärpt lagstiftning.
Foto: Sven Lindwall
"Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt", säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, till SVT.
Foto: Tomas Leprince

Stefan Löfven skärper tonen om tiggarna.

Problemen ska lösas i Rumänien och det ska bli lättare att avhysa tiggare.

– Ingen svensk får bygga var som helst och då kan man inte göra det om man kommer hit som tillfällig heller, så det måste vi göra någonting åt, säger Löfven i en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4.

För ett par veckor sedan följde en av hans ministrar alliansens linje i att se över lagen om människohandel.

– Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt, sa Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister han till SVT.

I en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4 fortsatte Stefan Löfven på linjen om en skärpt lagstiftning.

– Tiggeri är ett stort problem, för den som måste sitta och tigga och också för människor som upplever obehag när de ser andra människor tigga.

Men han tror inte på ett förbud om tiggeri.

– Det tror jag inte på, det är precis som att säga att det är förbjudet att vara fattig. Däremot ska vi titta på om det kan vara organiserat, och om vi har en lucka i lagstiftningen, säger Stefan Löfven.

"Det måste vi göra någonting åt"

Samtidigt vill han göra det lättare för kommuner och privatpersoner att avhysa människor som slår läger och bosätter sig tillfälligt eller under längre perioder på annans mark.

– Ingen svensk får bygga var som helst och då kan man inte göra det om man kommer hit som tillfällig heller, så det måste vi göra någonting åt, säger Stefan Löfven.

På flera håll runtom i landet har EU-migranter, som kommit hit för att arbeta eller tigga, slagit läger. En del kommuner har med hjälp av polis försökt upplösa lägren, men då har de uppstått någon annanstans och företrädare för flera kommuner har klagat på de saknat rättsliga verktyg för att hantera frågan.

– Vi tittar på vad kommuner kan göra, men det är också så att när det gäller privat mark måste vi underlätta lagstiftning, vi måste underlätta för de privata att hantera detta, säger Löfven.

– Nu är det rätt så krångligt för en privatperson. Du måste själv ta reda på vilka personerna är som bor där och det kostar tydligen en avgift också hörde jag. Så kan vi inte ha det.

Han säger som övriga partier att problemet med tiggeriet i Sverige måste lösas i Rumänien.

– Där har vi en diskussion, vi ska bland annat skriva ett avtal med dem och använda de EU-pengar som finns för ändamålet så att de kan få hjälp i sitt eget land. Men det kommer ta lite tid, säger Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.