I en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4 fortsatte Stefan Löfven på linjen om en skärpt lagstiftning. Foto: Sven LindwallI en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4 fortsatte Stefan Löfven på linjen om en skärpt lagstiftning. Foto: Sven Lindwall

I en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4 fortsatte Stefan Löfven på linjen om en skärpt lagstiftning.

 Foto: Sven Lindwall
"Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt", säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, till SVT. Foto: Tomas Leprince"Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt", säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, till SVT. Foto: Tomas Leprince
"Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt", säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, till SVT. Foto: Tomas Leprince

Löfven: "Det måste vi göra någonting åt"

Publicerad

Stefan Löfven skärper tonen om tiggarna.

Problemen ska lösas i Rumänien och det ska bli lättare att avhysa tiggare.

– Ingen svensk får bygga var som helst och då kan man inte göra det om man kommer hit som tillfällig heller, så det måste vi göra någonting åt, säger Löfven i en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4.

För ett par veckor sedan följde en av hans ministrar alliansens linje i att se över lagen om människohandel.

– Om det visar sig att nuvarande lagstiftning innehåller en lucka så att det inte går att komma åt organiserat tiggeri kan det bli aktuellt, sa Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister han till SVT.

I en intervju i "Nyhetsmorgon" i TV4 fortsatte Stefan Löfven på linjen om en skärpt lagstiftning.

– Tiggeri är ett stort problem, för den som måste sitta och tigga och också för människor som upplever obehag när de ser andra människor tigga.

Men han tror inte på ett förbud om tiggeri.

– Det tror jag inte på, det är precis som att säga att det är förbjudet att vara fattig. Däremot ska vi titta på om det kan vara organiserat, och om vi har en lucka i lagstiftningen, säger Stefan Löfven.

"Det måste vi göra någonting åt"

Samtidigt vill han göra det lättare för kommuner och privatpersoner att avhysa människor som slår läger och bosätter sig tillfälligt eller under längre perioder på annans mark.

– Ingen svensk får bygga var som helst och då kan man inte göra det om man kommer hit som tillfällig heller, så det måste vi göra någonting åt, säger Stefan Löfven.

På flera håll runtom i landet har EU-migranter, som kommit hit för att arbeta eller tigga, slagit läger. En del kommuner har med hjälp av polis försökt upplösa lägren, men då har de uppstått någon annanstans och företrädare för flera kommuner har klagat på de saknat rättsliga verktyg för att hantera frågan.

– Vi tittar på vad kommuner kan göra, men det är också så att när det gäller privat mark måste vi underlätta lagstiftning, vi måste underlätta för de privata att hantera detta, säger Löfven.

– Nu är det rätt så krångligt för en privatperson. Du måste själv ta reda på vilka personerna är som bor där och det kostar tydligen en avgift också hörde jag. Så kan vi inte ha det.

Han säger som övriga partier att problemet med tiggeriet i Sverige måste lösas i Rumänien.

– Där har vi en diskussion, vi ska bland annat skriva ett avtal med dem och använda de EU-pengar som finns för ändamålet så att de kan få hjälp i sitt eget land. Men det kommer ta lite tid, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag