Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: "Det finns en förtroendeklyfta"

"Det är ingen tvekan om att det finns en förtroendeklyfta och en allmän oro hos befolkningen om globaliseringen och om EU är tillräckligt effektivt", säger Stefan Löfven. Foto: Aa / AA/ABACA STELLA PICTURES

Donald Tusk uppmanade EU-ledarna att göra en "brutalt ärlig" bedömning av läget för unionen.

Foto: Niklas Svensson
"Situationen för EU är kritisk", hävdade Tysklands förbundskansler Angela Merkel (till höger). Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

BRATISLAVA.

Högt och lågt.

Under den kanske värsta krisen i EU:s historia – när EU-eliten måste återvinna medborgarnas förtroende – samlades under fredagen EU-ledarna till toppmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava.

På agendan:

Förtroendeklyftan, säkerhetspolitiken, migrationskrisen – och twitter.

– Det har ju hänt att det ibland twittras i onödan, säger statsministern.

– Situationen för EU är kritisk, hävdade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och EU-presidenten Donald Tusk uppmanade EU-ledarna att göra en "brutalt ärlig" bedömning av läget för unionen.

Men det handlade också om andra saker när EU-ledarna möttes för höstens första toppmöte i ordförandelandet Slovakiens huvudstad Bratislava – det första efter brexit.

En regeringschef lyfte till exempel frågan om det ska vara möjligt att även i fortsättningen twittra inifrån förhandlingsrummet.

Vid tidigare toppmöten har regeringschefer under pågående förhandlingar ibland berättat i sociala medier om vad som avhandlats.

Twitterförbud

När den svenska regeringen sammanträder råder twitterförbud – och det var också vad som diskuterades i Bratislava i går.

– Jag hörde inget konkret sådant förslag, men det har ju hänt att det ibland twittras lite grann i onödan, säger Löfven.

Borde de plocka av er mobiltelefonerna?

– Jag tycker att vi borde kunna hantera det som vuxna människor. Ska det bli ett riktigt förtroligt samtal då måste man kunna lita på att det förtroendet stannar där och att det inte är ute någon annanstans, säger Stefan Löfven.

Högst upp på agendan var dock förtroendeklyftan: Hur ska EU-eliten återvinna EU-medborgarnas förtroende?

Stefan Löfven tillsammans med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, Nederländernas premiärminister Mark Rutte och Lettlands premiärminister Maris Kucinskis. Foto: Filip Singer / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det är ingen tvekan om att det finns en förtroendeklyfta och en allmän oro hos befolkningen om globaliseringen och om EU är tillräckligt effektivt. Därför är vårt budskap att EU inte ska ta på sig några nya mandat eller stora uppgifter, utan nu ska vi fokusera på det som betyder någonting för människor i deras vardag. Det är jobb, social trygghet, migrationsfrågan, mer säkerhet för att förebygga och förhindra terrorism. Den typen av frågor betyder någonting för människor.

Löfven: "Det finns en samsyn"

Under fredagskvällen sammanfattade Stefan Löfven toppmötet så här:

– Det finns en samsyn om att de viktigaste frågorna handlar om migrationspolitiken och säkerhetsfrågor. Hur skapar vi säkerhet inom EU, men också i vårt närområde? Men det handlar också om frågor som jobb, tillväxt och ekonomisk utveckling.

– Vi behöver se till att vi tar ett ansvar för EU nu. EU är så otroligt viktigt också för oss i Sverige. Det ger oss en helt annan plattform i världen och en annan möjlighet att utveckla våra jobb. Men då måste vi också fokusera på jobben.

Vilket Europa ser du framför dig efter att Storbritannien lämnar?

– Det beror lite på vad Storbritannien själva vill ha för relation med EU, och det vet vi ännu inte. De behöver få lite tid på sig för att diskutera det. Men för vår del är det viktigt att EU och Storbritannien har en bra relation. Det kommer att bli skillnad för Storbritannien när man är utanför, ja. Men vi har ingen anledning att krångla till det.

På frågan om vilka länder Sverige nu ska liera sig med svarade Stefan Löfven:

– Vi har många allierade. Vi har en jättebra diskussion med Tyskland, med Holland, med Danmark och Finland. Med de baltiska staterna. Och jag träffade premiärminister Renzi i Italien i juli. Vi bygger naturligtvis olika typer av allianser.

– Det är inte så att Sverige står och faller med Storbritannien. Vi har flera allierade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!