Löfven: Det är inte hudfärg som avgör

Statsministern svarade på kritiken i en intervju med DN.
Efter den kritiserade intervjun om gängkriminaliteten i SVT:s ”Agenda” – nu svarar Stefan Löfven ett långt inlägg på Facebook.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven har kritiserats för intervjun i SVT:s ”Agenda”.
Foto: SVT / SVT

I en intervju om gängkriminaliteten i SVT:s ”Agenda” sa statsminister Stefan Löfven att man ”inte såg detta komma” och att det inte finns någon koppling till migrationen. 

Något som väckte starka reaktioner. Nu svarar Stefan Löfven på kritiken: 

”Det är inte hudfärg eller etnicitet som avgör, utan samhörigheten med samhället och upplevelsen av att sakna framtidsutsikter”, skriver han om gängkriminaliteten i ett långt inlägg på Facebook. 

Under söndagen ställde statsminister Stefan Löfven upp på en intervju om gängkriminaliteten i SVT:s ”Agenda”. Löfven menade att segregationen orsakat situationen med gängkriminalitet och ville inte se någon koppling till migrationen. Bland annat sa statsministern att man inte ”såg detta komma” – något som får hård kritik.

Efter intervjun kritiserades han starkt från många håll – även från de egna leden. 

Bland annat kallade oberoende socialdemokratiska Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin intervjun för en ”katastrof”: ”Så illa förberedd, så svarslös och så obegriplig får inte en statsminister uppträda”, skrev hon och reagerade särskilt på att han inte kunde svara på frågan om varför Sverige avviker från 13 jämförbara länder och toppar listan över flest dödsskjutningar av unga män. 

Även Widar Andersson, chefredaktör på socialdemokratiska Folkbladet, gick hårt åt statsministern i en krönika: ”Ska Stefan Löfven och regeringen upprätthålla någon form av auktoritet så krävs det ett rakt och vettigt klarspråk på det här fältet”. 

Stefan Löfven: ”Det är inte hudfärg som avgör”

I ett långt Facebook-inlägg svarar nu statsminister Stefan Löfven, i samband med att han besöker Göteborg, delvis på den kritik som väckts mot honom. I inlägget skriver Stefan Löfven att vi under flera år haft en stor invandring till Sverige och att de flesta som kommit till vårt land arbetar och bidrar till samhället. 

Men en stor invandring under kort tid har försvårat integrationen av de som kommit. Vi har haft en växande grupp som inte kunnat skapa sig en god tillvaro i Sverige med arbete, språk och en känsla av tillhörighet. Det är en riskfaktor för kriminalitet. Unga män och pojkar i utsatta områden som misslyckas med skolan riskerar att rekryteras av gängen snarare än att välja studier och jobb. Det är inte hudfärg eller etnicitet som avgör, utan samhörigheten med samhället och upplevelsen av att sakna framtidsutsikter

”Har många misslyckanden”

Vidare skriver han att det är viktigt att diskutera orsaken till brottsligheten för att komma tillrätta med problemen – men att orsakerna aldrig får bli ursäkter. 

Samhället har ett ansvar men inget kan ta ifrån de unga kriminella det egna ansvaret. Det är ett val att handla med narkotika, det är ett val att ta upp ett vapen. Polisen måste bekämpa de kriminella med full kraft, oavsett deras bakgrund”. 

https://www.facebook.com/stefanlofven/photos/a.649223008451930/3515036455203890/?type=3&theater

Under besöket i Göteborg fick sig nyhetsbyrån TT en pratstund med statsministern. 

– Den grova kriminaliteten har fått fäste på grund av segregation, arbetslöshet, skolmisslyckande och en efterfrågan på droger, säger Löfven.

– Sverige har för många misslyckanden när det gäller integrationen.

– Det är de socioekonomiska faktorerna som avgör vem som blir och inte blir brottsling, säger han.

Damberg: ”Väcker mycket känslor”

I en intervju i Expressen TV säger inrikesminister Mikael Damberg (S) så här om kritiken som riktats mot Löfven: 

– Det här är en fråga som väcker mycket känslor. Och regeringen har verkligen prioriterat den här frågan. Med både straffskärpningar och vi bygger ut polisen, som just nu genomför en särskild operation på sex månaders tid för att få ner sprängningar och skjutningar och ta de här människorna i förvar. Jag förstår människors upprördhet, men det här är en prioriterad fråga för regeringen att komma till rätta med.

Frida Nordlöf är gruppchef för polisen i Rinkeby, där gängkriget mellan de kriminella nätverken ”Dödspatrullen” och ”Shottaz” orsakat flera dödsskjutningar. Hon menar att en kombination av skola, rättsväsende, vårdnadshavare och integration har brustit.

– Det är klart att den påverkar. Det går inte att förneka att det är en del i det här, säger hon om migrationens roll.

Partierna svarar: Viktigaste åtgärdern för att få slut på det grova våldet

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet: 

– Det är att komma åt nyrekryteringen till de kriminella gängen och då krävs det ett samarbete mellan polisen, socialtjänst, familjer och skola. Även när det är fler som grips, döms eller häktas fylls det nu hela tiden på med ofta väldigt unga förövare. 

Morgan Johansson (S), justitieminister: 

– Att se till att få bort de mest brottsaktiva individerna från gatan. När vi skärpte straffen för de grova vapenbrotten häromåret innebar det bland annat att går du hemifrån med ett vapen är risken stor att du inte kommer hem igen på minst två år.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet: 

– Det viktigaste är att de här ungdomarna går i skolan och bygger sig en framtid i stället för att gå in i gängkriminalitet. Då förstör de både sin egen och andras framtid. Därför är det viktigt att man erbjuder andra möjligheter.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet: Stärkt vittnesskydd

– Den viktigaste åtgärden är att ge polisen de verktyg och det ledarskap som krävs. Här i riksdagen måste vi se till att samarbeta för att få breda lösningar så att vi faktiskt kan genomföra de lagförslag som ligger på bordet i högt tempo. 

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna:

– Att på kort sikt få tillbaka pensionerade poliser. De skulle kunna avlasta, se till att vi får ut fler poliser i yttre tjänst men också se till att de anmälningar som faktiskt sker kan utredas. 

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna: 

– Dubbla straff för gängkriminella, ta bort rabatterna och anonyma vittnen. Man måste våga göra många saker samtidigt.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna: 

– Polisen måste ha de befogenheter som krävs för att – enkelt uttryckt – låsa in dem som ligger bakom de här strukturerna och som måste bort från gatan innan vi kan komma åt den här brottsligheten överhuvudtaget. Exempelvis vill vi ha förvarsdomar där man har tillsyn och övervakning av uppenbart farliga personer som polisen känner till.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna: 

– Det handlar om flera åtgärder på både kort och lång sikt. Men viktigast nu är att tullen får befogenheter och resurser att stoppa knark, vapen, sprängmedel och stöldgods som passerar våra gränser.

Mikael Damberg (S): ”Förstår människors upprördhet”

Mikael Damberg (S) om hur regeringen ska stoppa våldet.

Johan Forssell (M): ”Svårt att ta Stefan Löfven på allvar”

Moderaternas rättspolitiske talesperson om kritiken mot regeringen och Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.