Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Det är dags att lägga ner PPM"

Stefan Löfven under sommartalet.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Socialdemokraterna fick 30,5 procent i Sifos senaste mätning, vilket är lägre än Mona Sahlins katastrofval 2010.

Men Stefan Löfven är inte orolig:

– Opinionssiffror är som börskurser, sade han på Stefan Löfven på en pressträff inför sitt sommartal.

I sitt tal presenterade han Socialdemokraternas satsning för att stoppa överetableringen i skolorna - "Lex JB".

S-ledaren slog även fast att det är "dags att lägga ner PPM".

Stefan Löfven höll i dag sitt sommartal i Vasaparken i centrala Stockholm. Inför talet träffade han pressen och presenterade då bland annat ett nytt lagförslag för att stoppa överetableringen i svenska skolor - kallat "Lex JB".

– Staten och kommunen ska ha ansvar för att förhindra överetablering. Så kommunerna ska skriva avtal med skolföretaget och saten ska se till att de har rätt kvalitet.

Räcker inte det som friskolekommittén kom fram till?

– Vi var tydliga i kommittén att det inte räcker. Vi skrev en speciell skrivelse om just det här ansvaret, att kommuner och stat måste ha ett ansvar för att vi inte har en överetablering. Principerna i friskolekommittén måste utvecklas vidare, säger Stefan Löfven.

Slog ifrån sig

I Sifos senaste mätning fick Socialdemokraterna 30,5 procent. Det är mindre än Mona Sahlins katastrofval 2010 då det slutliga valresultatet blev 30,66 procent.

På pressträffen grillade journalisterna Stefan Löfven med anledning av siffrorna. Han slog ifrån sig att det skulle handla om några katastrofala siffror och sade att "opinionssiffror är som börskurser" - de går upp och ned.

– Och andra resultat säger annat. Vi måste upp och det är därför vi jobbar stenhårt varje dag för att visa skiljelinjerna i svensk politik, säger Löfven.

Jimmie Åkesson har meddelat att han säger ja till ett femte jobbskatteavdrag, om regeringen väljer att lägga ett sådant. Men att man inte ställer sig bakom en höjning av brytpunkten för statlig skatt. Som Expressen kunde berätta i dag måste han för att slå ned regeringsförslaget få med sig den övriga oppositionen i ett så kallat "utskottsinitiativ".

"Kommer aldrig samarbeta med Åkesson"

Stefan Löfven vill helst inte diskutera frågan eftersom att budgeten inte är lagd. Men han säger att han vägrar samarbeta med Åkesson - och går i stället till angrepp mot statsministern.

– Det finns ingen anledning att hålla på. Vi kommer aldrig att samarbeta med Åkesson. Det som händer är att Reinfeldt vill gå fram tillsammans med Sverigedemokraterna med jobbskatteavdraget. Fullföljer de detta så är det Reinfeldt som går armkrok med Sverigedemokraterna, inte jag, säger Stefan Löfven.

"Lägg ner PPM"

Talet i Vasaparken var välbesökt. Löfven talade om sin satsning på skolan och även med en annan nyhet, nämligen att "det är dags att lägga ner PPM, premiepensionssystemet".

– PPM har blivit en riktigt dyr flopp där miljarder efter miljarder går till avgifter, säger Löfven i sitt tal.

Löftet från Löfven var att hans parti ska arbeta för att förslaget om en nedläggning av PPM ska läggas i pensionsarbetsgruppen med de borgerliga partierna.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.