Stefan Löfven är på Malta för EU-toppmöte.Stefan Löfven är på Malta för EU-toppmöte.
Stefan Löfven är på Malta för EU-toppmöte.
Statsministern säger till Expressen att han har fått många frågor från de andra EU-ledarna. Foto: Sven LindwallStatsministern säger till Expressen att han har fått många frågor från de andra EU-ledarna. Foto: Sven Lindwall
Statsministern säger till Expressen att han har fått många frågor från de andra EU-ledarna. Foto: Sven Lindwall
Det finns ingen annan väg än gränskontroller. Ingen gillar det, men om du vill försvara ditt land måste du använda dem, säger Ungerns ledare Victor Orbán. Foto: Puzzlepix/Rex ShutterstockDet finns ingen annan väg än gränskontroller. Ingen gillar det, men om du vill försvara ditt land måste du använda dem, säger Ungerns ledare Victor Orbán. Foto: Puzzlepix/Rex Shutterstock

Det finns ingen annan väg än gränskontroller. Ingen gillar det, men om du vill försvara ditt land måste du använda dem, säger Ungerns ledare Victor Orbán.

 Foto: Puzzlepix/Rex Shutterstock

Löfven: De undrar hur det kommer påverka

Publicerad

VALLETTA, MALTA. Det svenska regeringsbeslutet i dag är det stora samtalsämnet på toppmötet på Malta som fortsatte klockan nio i morse.

På väg in till mötet konstaterade Stefan Löfven – som fått många frågor av de andra EU-ledarna:

– Man undrar naturligtvis hur det kommer att påverka, och det är en fullt legitim fråga.

Efter några få timmars sömn var Stefan Löfven tillbaka i toppmöteslokalen på Malta strax efter 08.30 i morse.

Expressen mötte honom på röda mattan.

Statsministern konstaterade då att många EU-ledare ställt frågor om det svenska beslutet att införa gränskontroller.

De tycker självfallet att det är ganska naturligt. Med det stora ansvar som Sverige har tagit är det ingen som tycker det är konstigt. Sedan undrar man naturligtvis hur det kommer att påverka, och det är också en fullt legitim fråga.

Vad tror du, blir det fler eller färre asylsökande?

Det går inte att svara på. Antalet flyktingar har att göra med många olika parametrar, så det går inte att säga. Däremot är det viktigt att vi får ordning och reda vid våra gränser och kan kontrollera dem.

Löfven: "Ordning och reda"

Vad hoppas du att det här beslutet ska leda till?

– Ordning och reda. När myndigheterna säger till oss att de är oroliga för säkerheten och ordningen i landet, då säger vi att vi inför den här åtgärden, både gränskontrollen och id-kontrollen på färjor.

Var menar du att det inte är ordning och reda i dag?

– Passagerarlistor som visar sig att man är osäkra på om det verkligen är de här människorna som finns på båten, man ser namn som är ganska lika varandra i mängder. Då måste man kunna bevisa att jag är den här personen.

Kan du klargöra vilka länder Sverige upprättar det här emot?

– Det är myndigheten som avgör det.

Vad har ni haft i åtanke?

– Myndigheterna säger till oss att de inte kan säkerställa ordning och säkerhet. Då säger vi att vi inför de här tillfälliga gränskontrollerna. Men det är myndigheten som måste avgöra var behovet finns.

"Två viktiga åtgärder"

Beslutet som fattas i dag gäller i tio dagar, men Stefan Löfven utesluter inte att Sverige kan begära en förlängning.

– Låt oss se längre fram om det behovet finns. Nu gör vi de här två sakerna, det är två viktiga åtgärder. Men det är självfallet så att vi inte säger att allting nu är i ordning och tillrätta. Vi följer detta timme för timme.

Viktor Orbán: "För sent"

Ungerns kritiserade premiärminister Viktor Orbán kommenterade i morse det svenska regeringsbeslutet om gränskontroller, med orden:

– För sent. Men enda sättet att stoppa floden av flyktingar är att införa gränskontroller.

Stefan Löfven och andra regeringsföreträdare har gång på gång kritiserat den ungerske premiärministern Viktor Orbán, en stenhård motståndare till muslimer som strängt gränserna med taggtrådsstängsel.

I morse slog Viktor Orbán tillbaka när Expressen mötte honom på röda mattan till toppmöteslokalen i Maltas huvudstad Valletta, där EU-ledarnas möte med Afrikanska unionen i dag fortsätter.

Ansvarslöst av Sverige

Enligt Viktor Orbán är det Sverige som för en ansvarslös flyktingpolitik.

– Det finns ingen annan väg än gränskontroller. Ingen gillar det, men om du vill försvara ditt land måste du använda dem, sa han.

På frågan om vad gränskontroller betyder i praktiken, svarar han:

– Det betyder att ingen kan ta sig in i landet utan att följa regler och lagar.

Sveriges förslag om att flyktingar ska kunna söka asyl i EU och inte i enskilda länder sågas av Viktor Orbán:

– Varje land måste bära ansvaret och ta konsekvenserna av sina egna beslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag